Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23927.04.20092 Kj

49-2009 (061, 021)

Kodinkoneiden hankintapaikkoja koskevasta päätöksestä tehty oikaisuvaatimus

Tiivistelmä:

Hankinta- ja logistiikkajohtaja päätti 24.3.2009 § 31 kodinkoneiden hankintapaikoista 28.2.2010 päättyvälle sopimuskaudelle. Markantalo Oy on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jossa on pyydetty asian käsittelemistä uudestaan. Hankintalakimies Jukka Vanto on 15.4.2009 antanut lausunnon, jossa esitetään oikaisuvaatimuksen hylkäämistä perusteettomana. Salassa pidettävä asia. Salassapidon peruste: Viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain 6.1 §:n 3 kohta

Kh § 239

Hankintalakimies Jukka Vanto 15.4.2009:

Hankinta- ja logistiikkakeskuson 5.1.2009 päivätyllä hankintailmoituksella käynnistänyt hankintamenettelyn kodinkoneista (kylmä-, pesu- ja ruuanvalmistuslaitteet) 28.2.2010 päättyvälle sopimuskaudelle. Hankinta- ja logistiikkajohtaja päätti 24.3.2009 § 31 kodinkoneiden hankintapaikoista 28.2.2010 päättyvälle sopimuskaudelle. Markantalo Oy on tehnyt päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

Hankintapäätökseen liitteenä olleissa oikaisuvaatimusohjeissa on todettu oikaisuvaatimuksen sisällön osalta, että oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen. Markantalo Oy:n oikaisuvaatimuksessa on vaadittu, ”että tutkitte asian vielä kerran ja tarvittavat muutokset kilpailutuksen (tuloksen) suhteen.” Markantalo Oy:n oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty muita vaatimuksia.

Oikaisuvaatimuksen johdosta voidaan antaa ratkaisu vain niihin kysymyksiin, joihin on vedottu.

Pyykinpesukoneet:

Markantalo Oy on perusteenaan esittänyt, että sen käsityksen mukaan ensisijaiseksi toimittajaksi valitun tarjoajan tarjoamat päältä ja edestä täytettävät pyykinpesukoneet eivät täyttäisi tarjouspyynnössä asetettuja minimivaatimuksia, koska niissä ei ole suomenkielistä paneelia, vaan niin sanottu symbolipaneeli.

Hankintalaissa säännellyn tarjouskilpailumenettelyn lähtökohtana on, että tarjoaja vastaa hankintayksikölle tarjouksensa sisällöstä. Tarjouspyynnön mukaan tarjoukset on tullut antaa tarjouspyynnön liitteenä olleella tarjouslomakkeella. Kaikki tarjoajat ovat tarjouksissaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouslomakkeella mainitut vähimmäisvaatimukset. Tarjous tulee tarjoajaa sitovaksi, kun hankintayksikkö on ottanut siitä selon. Selonotto on tapahtunut tarjousten avaustilaisuudessa.

Päältä ja edestä täytettävien pyykinpesukoneiden osalta tarjoajan on tullut merkitä tarjouslomakkeelle muun ohella, onko tarjotuissa koneissa suomenkielinen paneeli, kyllä tai ei. Ensisijaiseksi toimittajaksi valittu tarjoaja on selkeästi ilmoittanut tarjouksessaan kummankin tarjoamansa pesukoneen osalta, että niissä on suomenkielinen paneeli.

Tarjouspyynnössä ei ole kielletty symboleiden käyttämistä pesukoneiden ohjauspaneeleissa. Kysymys ei myöskään ole ollut seikoista, joilla olisi ollut vaikutusta tarjousten vertailuun ja tarjoajien tasapuoliseen kohteluun. Näin ollen voittaneen tarjoajan tarjousta ei ole pidettävä sillä tavoin puutteellisena tai tarjouspyynnön vastaisena, että se olisi tullut sulkea tarjouskilpailusta.

Säiliöpakastin:

Säiliöpakastimen osalta tarjoajan on tullut merkitä tarjouslomakkeelle muun ohella tarjotun tuotteen merkki ja tyyppi sekä sen käyttötilavuus, jonka on tullut olla vähintään 240 litraa. Markantalo Oy ei ole edes väittänyt, etteikö varatoimittajaksi valitun tarjoajan tarjoama säiliöpakastin sinänsä täyttäisi asetettuja vaatimuksia, vaan on esittänyt, ettei sitä olisi saatavissa maahantuojalta.

Hankintayksiköllä ei ole ollut velvollisuutta hylätä varatoimittajaksi valitun tarjoajan antamaa tarjousta. Julkisia hankintoja koskevassa oikeuskäytännössä on katsottu, että hankintayksikkö voi lähtökohtaisesti luottaa siihen, mitä tarjoajat tarjouksissaan ilmoittavat. Tarjoaja vastaa hankintayksikölle tarjouksensa sisällöstä. Tarjous tulee tarjoajaa sitovaksi, kun hankintayksikkö on ottanut siitä selon. Olennaista on se, että varatoimittajaksi valittu tarjoaja on sitoutunut toimittamaan tarjouspyynnön mukaisia säiliöpakastimia, tulivatpa ne varatoimittajaksi valitun tarjoajan omasta varastosta, maahantuojalta tai mistä vain.

Toimitusaika:

Markantalo Oy on vielä ottanut kantaa kilpailijoidensa tarjoamiin toimitusaikoihin ja pitänyt niitä haasteellisina ja kilpailijoilleen kannattamattomina. Markantalo Oy on katsonut, että sen kilpailijoiden ilmoittamat toimitusajat eivät ole oikein sitä tai muita toimijoita kohtaan.

Toimitusaika on ollut yksi kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuperusteista. Sekä Markantalo Oy että ensisijaiseksi toimittajaksi valittu tarjoaja ovat tarjouksissaan ilmoittaneet toimitusajakseen 1-2 arkipäivää tilauksesta, varatoimittajaksi valittu tarjoaja kaksi arkipäivää tilauksesta.

Hankinnassa myyjän tavoitteena on pääsääntöisesti kaupallisesti kannattava toiminta. Asian arvioinnissa ei kuitenkaan ole oikeudellista merkitystä sillä seikalla, onko myyjän toiminta sille itselleen haasteellista tai kannattavaa vai ei. Tarjouskilpailun lähtökohtana on se, että tarjoaja vastaa tarjouksensa sisällöstä. Kun tarjoajat ovat tarjouksissaan ilmoittaneet toimitusajakseen sen minkä ovat ilmoittaneet, hankintayksikön ei ole katsottava menetelleen Markantalo Oy:tä tai muitakaan kohtaan syrjivästi tai muutoinkaan epätasapuolisesti, kun se tarjouksia vertaillessaan on saatujen tarjousten osalta ottanut tarjoajien tarjouksissaan ilmoittamat toimitusajat yhdeksi vertailun perusteeksi tarjouspyynnön mukaisesti.

Johtopäätös: Turun kaupunginhallitus hylännee oikaisuvaatimuksen perusteettomana.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Markantalo Oy:n oikaisuvaatimus hankinta- ja logistiikkajohtajan 24.3.2009 § 31 tekemästä kodinkoneiden hankintapaikkoja koskevasta päätöksestä hylätään perusteettomana.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMarkantalo Oy
ilmKeskushallinto, hankinta- ja logistiikkakeskus