Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ammattikorkeakoulun hallitus2712.02.200910
Kaupunginhallitus15416.03.20092 Oj

1728-2009 (002)

Turun AMK:n osallistuminen kiinteistö- ja rakennusalan huippuosaamisen keskittymään (RYM-SHOK Oy)

Tiivistelmä:

Ammattikorkeakoulun hallitus on 12.2.2009 päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että ammattikorkeakoulu oikeutettaisiin osallistumaan kiinteistö- ja rakennusalan huippuosaamisen keskittymään ja valtuutettaisiin merkitsemään RYM-SHOK Oy:n osakkeita 25.000 euron edestä. Osakemerkinnässä tultaisiin käyttämään ammattikorkeakoulun rakennustekniikan koulutusohjelman opetusministeriöltä saamia laatuyksikköpalkintorahoja.

Amkh § 27

Vararehtori Olli Mertanen:

 

Kiinteistö- ja rakennusala saa oman strategisen huippuosaamisen keskittymän. Asian hyväksyi 28. tammikuuta työ- ja elinkeinoministeriön strategisen huippuosaamisen keskittymien johtoryhmä. Keskittymään on jo alkuvaiheessa tulossa mukaan viitisenkymmentä kiinteistö- ja rakennusalan keskeistä toimijaa. Tavoitteena on vahvistaa suomalaista kiinteistö- ja rakennusalan osaamista ja kansainvälistä kilpailukykyä tehostamalla laaja-alaista ja kansainvälisesti verkottunutta huippututkimusta neljällä teema-alueella.

 

Kiinteistö- ja rakennusalan huippuosaamisen keskittymää koordinoivan yhtiön RYM-SHOK Oy:n perustajajäseniksi on tähän mennessä ilmoittautunut 47 organisaatiota. Joukossa on 37 yritystä, 4 kaupunkia ja 6 yliopistoa, tutkimuslaitosta tai ammattikorkeakoulua. Mukana ovat maan suurimmat rakennusliikkeet, keskeisimmät liike-, toimisto- ja julkisten tilojen sekä asuntojen rakennuttajat, merkittävimmät rakennusmateriaalien ja -järjestelmien valmistajat, eri suunnittelualojen edustajia sekä alalle erikoistuneita ohjelmistotaloja ja asiantuntijapalveluita tarjoavia yrityksiä. Turun ammattikorkeakoulu on ilmoittanut olevansa kiinnostunut osallistumaan hankkeeseen.

 

Yritysjoukko kattaa sekä talonrakentamisen että yhdyskuntarakentamisen. Mukaan ilmoittautuneet kaupungit edustavat rakennetun ympäristön (rakennukset, tiet, ulkoalueet) tärkeimpiä tilaaja- ja päätöksentekotahoja, jotka voivat testata tutkimusohjelmista saatuja tuloksia ja käynnistää pilottihankkeita.

 

RYM-SHOK Oy:n tutkimusstrategia painottuu neljälle teema-alueelle: energiatehokkuus, toimintamallit ja prosessit, kilpailukykyinen yhdyskuntainfra sekä käyttäjälähtöiset tilat.

 

Tavoitteena on, että kiinteistö- ja rakennusalan tuotteiden ja palvelujen kauppataseen ylijäämä nousee 2 miljardista eurosta 5 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä. Samaan aikaa pyritään kaksinkertaistamaan kiinteistö- ja rakennusalan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan rahoitus nykyisestä noin 230 miljoonasta eurosta 500 miljoonaan euroon.

 

Rakennetun ympäristön SHOKin valmistelu on tehty osakkeenomistajiksi sitoutuvien yritysten ja tutkimuslaitosten johdolla. Selvitystyö käynnistyi syksyllä 2007 työryhmässä, jossa olivat edustettuina Rakennusteollisuus RT ry, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, LVI-Talotekniikka-teollisuus ry, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry, VTT ja Tekes.

 

Mainittakoon, että Turun ammattikorkeakoulun rakennustekniikan koulutusohjelma sai vuonna 2008 ensimmäisenä tekniikan alan yksikkönä Opetusministeriön laatuyksikköpalkinnon.

 

Ehdotus       Ammattikorkeakoulun hallitus päättää esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy Turun ammattikorkeakoulun osallistumaan kiinteistö- ja rakennusalan huippuosaamisen keskittymään ja että ammattikorkeakoulu valtuutetaan merkitsemään RYM-SHOK Oy:n osakkeita yhteensä 25 000 €:n edestä. Osakkeet maksetaan rakennustekniikan saamista opetusministeriön laatuyksikköpalkkiorahoista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 154

Kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 6.3.2009:

Talouden vastuualue on ilmoittanut, että sillä ei ole huomautettavaa ammattikorkeakoulun hallituksen tekemään esitykseen.

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun ammattikorkeakoulu oikeutetaan osallistumaan kiinteistö- ja rakennusalan huippuosaamisen keskittymään,

että Turun ammattikorkeakoulu valtuutetaan merkitsemään RYM-SHOK Oy:n osakkeita yhteensä 25.000 euron edestä,

että osakkeet tulee maksaa Turun ammattikorkeakoulun rakennustekniikan koulutusohjelman saamista opetusministeriön laatuyksikköpalkintorahoista ja

että tämä päätös saadaan panna täytäntöön odottamatta sen lainvoimaistumista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAmmattikorkeakoulun hallitus
tiedKeskushallinto, talousasiat
tiedTurun ammattikorkeakoulu