Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta903.02.20098
Kaupunginhallitus14316.03.200910 Kj

848-2009 (641)

Turun kaupungin vastaus Senaatti-kiinteistöjen anomukseen tontin 853-1-9-22 (Yliopistonmäki) korvauksettoman käyttöoikeuden luovutuksesta perustettavalle kiinteistöosakeyhtiölle

Tiivistelmä:

Kaupunginjohtaja päätti 9.2.2009 § ottaa kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 3.2.2009 päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Johtokunta oli päätöksellään päättänyt ilmoittaa Senaatti-kiinteistölle, että yliopistonmäen tontin vastikkeeton käyttöoikeus voidaan luovuttaa eräin ehdoin valtion ja yliopistojen omistamalle kiinteistöosakeyhtiölle yliopiston tarkoituksiin. Kaupunginhallitukselle esitetään, että tonttia ei luovuteta vastikkeetta perustettavalle kiinteistöyhtiölle vaan yhtiön kanssa tehdään maanvuokrasopimus.

Kilajk § 9

Hallintopalvelut, Pia Bergström 27.1.2009:

Senaatti-kiinteistöt on pyytänyt kirjeellään 14.1.2009 Turun kaupungin suostumusta tontin 853-1-9-22 korvauksettoman käyttöoikeuden luovutukseen perustettavalle kiinteistöosakeyhtiölle, jonka tulevat omistamaan Suomen valtio ja yliopistot. Turun Yliopiston, aiemmin Turun Yliopisto-niminen säätiö, hallinnassa oleva noin 45.503 m2:n suuruinen tontti on siirtynyt yliopiston hallintaan seitsemällä eri luovutussopimuksella 9.6.1950, 13.10.1953, 17.10.1956, 15.8.1967, 11.4.1969, 31.10.1969 ja 22.8.1972. Luovutukset ovat tapahtuneet korvauksetta ja sopimusten tarkoittamat alueet, joista on muodostunut edellä mainittu tontti, on osoitettu mittausosaston kartalla n:o 230/14.3.1974.

Sopimusten mukaan Turun Yliopisto on oikeutettu pitämään tonttia korvauksetta hallussaan niin kauan kuin sitä käytetään yliopiston tarkoituksiin. Turun Kiinteistöliikelaitos katsoo, ettei ole estettä luovuttaa tontin korvauksetonta hallintaoikeutta Senaatti-kiinteistöjen anomuksen mukaisesti Suomen valtion ja yliopistojen omistamalle perustettavalle kiinteistöosakeyhtiölle aiemmissa hallintasopimuksissa olevin ehdoin. Hallintaoikeus siirretään kuitenkin kustannusneutraalisti eli korvauksettoman hallintaoikeuden saaja ei saa periä maapohjasta vuokraa tms. maksua tontin 853-1-9-22 käyttäjältä.

Oheismateriaali 1Senaatti-kiinteistöjen anomus 14.1.2009

Toimitusjohtaja Jouko Turto:

EhdotusKiinteistöliikelaitoksen johtokunta päättää, että tontin 853-1-9-22 hallintaoikeus saadaan siirtää korvauksetta Turun Yliopistolta Suomen valtion ja yliopistojen omistamalle perustettavalle kiinteistöosakeyhtiölle tonttia koskevissa aiemmissa luovutussopimuksissa olevin ehdoin siten, että yhtiö on oikeutettu pitämään tonttia hallussaan niin kauan kuin sitä käytetään yliopiston tarkoituksiin. Hallintaoikeus siirretään kuitenkin kustannusneutraalisti eli korvauksettoman hallintaoikeuden saaja ei saa periä maapohjasta vuokraa tms. maksua tontin 853-1-9-22 käyttäjältä. Hallintaoikeutta ei saa siirtää edelleen ilman kaupungin suostumusta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Esittelijä tarkisti esittelytekstin ja päätösehdotuksen kokouksessa hyväksyttyyn muotoon.

Kh § 143

Kaupunginsihteeri Tuomas Heikkinen 12.3.2009:

Kaupunginjohtaja päätti 23.2.2009 § 23 ottaa Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 3.2.2009 §9 päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Yliopistonmäen tontin käyttöoikeuden luovuttaminen

Kaupunki on luovuttanut 13.10.1952, 11.4.1969, 31.10.1969 ja 22.8.1972 allekirjoitetuilla sopimuksilla yliopistomäen tontin hallintaoikeuden Turun Yliopisto -nimiselle säätiölle. Hallintaoikeus on luovutettu ehdolla, että säätiö on oikeutettu pitämään tonttia hallussaan niin kauan kuin aluetta käytettään yliopiston tarkoituksiin. Järjestelyllä kaupunki tuki paikallista yliopistoa antamalla arvokkaan maa-alueen yliopiston käyttöön ilman maanvuokraa.

Sopimusten luovutuksensaajana oli siis Turun Yliopisto -niminen säätiö. Valtio ja Turun Yliopisto -niminen säätiö allekirjoittivat 1.3.1974 sopimuksen, jossa osapuolet sopivat Yliopiston valtiollistamiseen liittyvistä ehdoista. Turun yliopiston valtiollistamista koskeva laki tuli voimaan elokuun 1. päivänä 1974.

Turun kaupunki antoi suostumuksensa yliopistonmäen tontin käyttöoikeuden siirtoon valtiolle ja luovutusehdot pysyivät muuttumattomina; maa-alue oli yliopiston käytössä ilman, että mikään taho peri siitä korvausta.

Turun kaupungin omistama yliopistonmäen tontti siirrettiin vuonna 1995 lailla 30/1995 valtion kiinteistölaitoksen hallintaan, josta sittemmin muodostettiin valtion budjettitalouden ulkopuolella toimiva liikelaitos (1057/1998). Liikelaitoksen nimi muutettiin Senaatti-kiinteistöksi (1209/2001) ja siitä annettiin oma Senaatti-kiinteistöjä koskeva liikelaitoslaki (1196/2003). Turun kaupunkia ei kuultu maanomistajana liikelaitosten perustamisen yhteydessä. Lakimuutosten keskeinen merkitys oli siinä, että valtion kiinteistövarallisuus siirrettiin liikelaitoksen taseeseen ja käyttöomaisuus arvostettiin käypään arvoon. Liikelaitos ryhtyi perimään tiloja käyttävältä Turun yliopistolta markkinaehtoista vuokraa eikä kaupungin lahjoituksen hyöty kohdistunut enää suoraan Turun yliopistolle.

Uusien yliopistojen perustaminen

Yliopistojen, opetusministeriön, valtioneuvoston kanslian, valtiovarainministeriön ja Senaatti-kiinteistöjen edustajat ovat päässeet yksimieliseen ratkaisuun yliopistokiinteistöyhtiöille siirrettävien kiinteistöjen rajauksista ja yhtiöiden perustamisasiakirjoista.

Järjestelyssä perustetaan yliopistokiinteistöyhtiöt, joille valtio siirtää yliopistojen käytössä olevan kiinteistöomaisuuden. Tarkoituksena on uusien taloudellisesti ja hallinnollisesti itsenäisten yliopistojen pääomittaminen kiinteistövarallisuuden avulla. Turun yliopisto tulisi sovitussa järjestelyssä Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n osakkeiden omistajaksi. Yhtiö omistaisi pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevien yliopistojen käytössä olevat tällä hetkellä valtion omistamat kiinteistöt. Osakassopimuksessa on ehdotettu sovittavaksi, että yhtiön liiketoiminnassa noudatetaan kiinteistömarkkinoiden tavanomaisia liike- ja kiinteistötalouden periaatteita. Yhtiön liiketoiminnan tavoitteena on vakaa taloudellinen tulos ja osinkotuotto pitkällä aikavälillä.

Kaupungin tuen kohdistaminen Turun yliopistolle

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös ei takaa riittävällä tavalla sitä, että valtuuston alkuperäinen tahtotila tukea Turun yliopistoa toteutuu. Siinä yhteydessä, kun tontti siirtyisi järjestelyssä Suomen yliopistokiinteistöt Oy:lle, edellyttäisi johtokunnan päätöksen ehto maa-alueen vuokran vähentämistä kiinteistöyhtiön ja yliopiston välisten vuokrasopimusten hinnoissa. Tuen kohdistumista ei ole pystytty takaamaan nykyisessä järjestelmässä, eikä johtokunnan asettamat ehdot turvaisi tuen täysimääräistä suuntautumista Turun yliopistolle tulevaisuudessa, koska on hyvin vaikeaa arvioida, olisiko perustettavan kiinteistöyhtiön ja yliopiston välisissä sopimuksissa hyvitetty kokonaisuudessaan maavuokran osuus.

Turun kaupunki, Turun yliopisto ja Turun Yliopistosäätiö ovat neuvotelleet pitkään siitä, miten kaupunginvaltuuston alkuperäinen tahtotila Turun yliopiston tukemisesta toteutuisi lahjoitusmaiden osalta. Kaupunki on myös lähestynyt kirjeellään opetusministeriötä ja pyytänyt ministeriön kantaa asiaan.

Oheismateriaali 1Kaupungin kirje opetusministeriölle

Kaupunginvaltuuston alkuperäinen tavoite tukea Turun yliopistoa voidaan turvata parhaiten siten, että kaupunki tekee perustettavan kiinteistöyhtiön kanssa vuokrasopimuksen yliopistonmäen tontista ja vuokratuotto ohjataan yliopistolle erikseen sovittavalla tavalla.

Senaatti kiinteistöille annettava lausunto

Turun kaupunki toteaa lausuntonaan Senaatti-kiinteistöille, että kaupunki ei luovuta tontin 853-1-9-22 (yliopistonmäki) korvauksetonta käyttöoikeutta perustettavalle kiinteistöosakeyhtiölle vaan esittää neuvottelujen käynnistämistä maanvuokrasopimuksen solmimiseksi yliopistonmäen tontista.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki toteaa lausuntonaan Senaatti-kiinteistöille, että kaupunki ei luovuta tontin 853-1-9-22 (yliopistonmäki) korvauksetonta käyttöoikeutta perustettavalle kiinteistöosakeyhtiölle vaan esittää neuvottelujen käynnistämistä maanvuokrasopimuksen solmimiseksi yliopistonmäen tontista.  

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Pukkinen ilmoitti olevansa esteellinen eikä osallistunut asian käsittelyyn.

Jakelu

lausSenaatti-kiinteistöt
ilmKiinteistöliikelaitoksen johtokunta