Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta30717.12.200826
Kaupunginhallitus1512.01.20092 Pj

10693-2008 (041, 525, 021)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu kulttuurilautakunnan 17.12.2008 § 307 tekemä Martin ja Mikaelin kirjastoja koskeva päätös

Tiivistelmä: -

Kultlk § 307

Kulttuuritoimen hallintopäällikkö Mikael Höysti:

Kaupunginvaltuuston vahvistama talousarvio ja suunnitelma

 

Kaupunginvaltuusto on päättänyt vuoden 2009 talousarvion ja vuosien 2009 ‑ 2011 taloussuunnitelman 17.11.2008 § 253. Toimielimen 1 56 Kulttuurilautakunta toimintatuotot ja -kulut sekä toimintakate vahvistettiin seuraavasti:

ToimielinTa 2009 €Ts 2010 (1.000 €)Ts 2011
 (1.000 €)
1 56 Kulttuurilautakunta   
Toimintatuotot 5.299.999  
Toimintakulut 35.935.216  
Toimintakate -30.635.217 -30.465 -30.465
  -0,6 %0,0 %

Kulttuurilautakuntaa sitovat kaupunginvaltuustoon nähden toimintatuotot ja –kulut, joiden puitteissa kulttuurilautakunnan edellytetään toimivan. Toimielin sisältää kolme sisäistä nettoyksikköä: kaupunginteatteri, kaupunginorkesteri ja museokeskus. Käsittelyjen aikana päätettiin seuraavat muutokset ja tekstilisäykset:

  Tae 2009
Kv (Kh) (Kj):toimintakulut– 1.296.802 euroa
 toimintakulut; puhelin- ja tietoliikennepalvelujen kustannussäästö– 28.260 euroa
 toimintakulut; siirto käyttöomaisuusinvestoinneista Turun linnan juhlatilojen pöytäliinat ja astiaston täydentäminen + 50.000 euroa
 sisältää pankkipalvelumaksujen keskittämisen muutoksen 
 sisältää lisämäärärahan pääkirjaston vanhan osan käyttöönottoa varten 
 sisältää lisämäärärahan käytettäväksi kulttuuritoimen 2011-hankkeiden omarahoitukseen 
 sisältää Martin ja Mikaelin lähikirjastojen sulkemisen 
   

Ts 2010

(1.000€)

Ts 2011
(1.000€)
 toimintakulut+78.477 euroa+ 78+ 78
 oppimateriaalikeskuksen siirto opetustoimesta  
 Talouden vastuualue ja kulttuuritoimen kanslia yhdessä tulevat tekemään yksityiskohtaisen selvityksen kaupunginteatterin, kaupunginorkesterin ja museokeskuksen siirtymisestä kolmen vuoden talousarvioseurantaan. 
   
Kv (Kh):Talousarvio sisältää valtionosuuden lisäyksen täysimääräisenä. Talousarviokasvu 1,57 milj. €, laskennallisen valtionosuuden kasvu 1,4 milj. €. 
   
 toimintakulut+ 170.000 euroa
 Kokeillaan puoli vuotta Wäinö Aaltosen museon, Apteekkimuseon, Biologisen museon, Käsityöläismuseon ja Kuralan kylämäen maksuttomuutta (kulttuurilautakunta). 

Käyttösuunnitelman tarkentaminen

Käyttösuunnitelman perustana on kaupunginvaltuuston vahvistama vuoden 2009 talousarvio ja vuosien 2009 - 2011 taloussuunnitelma, johon sisältyvät kriittiset menestystekijät arviointikriteereineen ja tavoitetasoineen vuodelle 2009 sekä muut mahdollisesti kaupunginvaltuuston sitoviksi hyväksymät tekstit ja/tai tekstilisäykset, joilla kaupunginvaltuusto haluaa ohjata lautakuntien määrärahojen käyttöä ja/tai lautakunnan palvelutoimintaan liittyvää valmistelua. Käyttösuunnitelman laadinnan pohjana tulee olla valtuuston hyväksymät päätökset toimielimelle ja lautakunnan oma strategia.

Kulttuuriasiainkeskuksen käyttösuunnitelma vuodelle 2009 on välivaihe siirtymisessä varsinaiseen sopimusohjaukseen, jonka ensimmäiset varsinaiset talousarvion valmisteluun perustuvat sopimukset solmitaan vuodelle 2010. Käyttösuunnitelma vuodelle 2009 sisältää tulosalueiden toimintasuunnitelmat sekä toimintatilaston tavoitteet. Valtuustoon sitovana dokumenttina on edelleen tuloskortisto.

Vuoden 2009 aikana tavoitteet tullaan määrittelemään uudelleen uuden kaupunkitasoisen startegian linjauksia tukeviksi ja varsinainen kolmiportainen sopimusohjausohjaus tavoitteineen ja mittareineen saatetaan käyttökuntoon. Vuoden 2009 välivaiheen mallissa kulttuuritoimen tuloskortisto vastaa startegista palvelusopimusta ja kulttuuriasiainkeskuksen käyttösuunnitelma vastaa startegista palvelutuotantosopimusta. Operatiiviset palvelusopimukset tehdään tulosaluekohtaisesti.

Organisaatiomuutoksista johtuen toimintatilastoon tulee vielä mahdollisesti tehtäväksi joitakin muutoksia, jotka tarvittaessa tuodaan lautakunnalle uudelleen vahvistettavaksi tammikuun kokoukseen.

Liite 1Käyttötalouden tuotot ja kulut 2009 tulosalueittain

Liite 2Kulttuuritoimen tuloskortisto 2009-2011

Liite 3Kulttuuriasiainkeskuksen käyttösuunnitelma

Käyttöomaisuuden investoinnit

Vuoden 2009 talousarviossa käyttöomaisuuden hankintaan tarvittavat varat ja niihin saatavat tulot sisältyvät osittain investointiosaan, osittain käyttötalousosaan leasingvuokrina. Kaupunginvaltuusto on vahvistanut investointiosaan varatut määrärahat ja tuloerät toimielimittäin. Lautakunnat päättävät hankintaluetteloihin tulevista muutoksista.

Liite 4Käyttöomaisuuden investoinnit 2009

Henkilöstökulut

Hallintokunnat varasivat keväisen ohjeen mukaan kuntasektorin sopimusten mukaisten palkkojen korotuksen vuosivaikutuksen muutoksena keskimäärin 3,3 %:a henkilöstön palkkoihin. Uudelleenjaossa käytetään tässä vaiheessa samaa perustetta. Erityisesti on huolehdittava myös siitä, että henkilöstön koulutukseen ja kehittämiseen sekä työhyvinvoinnin edistämiseen varataan riittävästi resursseja. Hallintokunnat vastaavat omalta osaltaan riittävien henkilösivukulujen varaamisesta.

Liite 5Henkilöstösuunnitelmalomake

 

Henkilöstön tavoitetasot

Valtuusto päätti mm. , että ”Henkilötyövuosina mitatun työvoiman käytön tulee vähentyä vuosittain 100-200 henkilötyövuodella. Koko kaupunkitasolla tämä merkitsee sitä, että peruspalvelulautakunnassa henkilöresurssi voidaan pitää entisellä tasolla, mutta muissa hallintokunnissa vähennystä tulee olla keskimäärin 1,5 % vuodessa.

Kaupungin henkilöstön määrän ohjaamiseksi kaupunginhallituksen hallintojaosto päättää 31.1.2009 mennessä hallintokuntakohtaisista työvoimankäytön tavoitetasoista kaupunginvaltuuston asettamien tavoitteiden pohjalta ja tavoitetasojen toteutumisen seurantatavasta.”

Lautakuntien tulee toimittaa pyydetyt määrärahajaottelut viimeistään 31.12.2008 mennessä.

Kulttuuritoimenjohtaja Minna Sartes:

Käyttösuunnitelma ja määrärahajaottelut on tehty valtuuston päätöksen mukaisesti kaikilta osin, paitsi valtionosuuskorotuksien kohdentamisessa. Koska annettuun ohjelukuun ei talousarvioprosessin aikana lisätty taidelaitoksille tulleita valtionosuuksien korotuksia, niitä ei annetun talousarvion puitteissa pystytä kohdentamaan em. taidelaitoksille.

Kulttuurilautakunnan budjettikehykseen tuli 3 % korotus, jonka lisäksi kohdennettiin 200.000 euroa vanhan pääkirjastorakennuksen käyttöönottoon sekä 200.000 euroa kulttuuripääkaupunki 2011–hankkeiden omarahoitusosuuksiin.

Ohjeluvun korotus on kohdennettu tasapuolisesti ja suhteellisesti koon mukaan kulttuuritoimen tulosalueisiin ja kohdistettu kokonaisuudessaan henkilöstö-, sisäisiin vuokra- sekä muihin kiinteisiin menoihin.

Kulttuuritoimen eläkemaksuennakot olivat budjetoitua suuremmat ja niiden erotus ei ole huomioitu ohjeluvussa. Henkilökohtaisten vakanssien palkkamenot sivukuluineen sekä kaupunginorkesteriin perustetun tuotantokoordinaattorin vakanssin määrärahat tulee siirtää kulttuuritoimelle (siirto keskushallinnosta kulttuuritoimeen). 

Martin ja Mikaelin kirjastojen lopettaminen

Martin ja Mikaelin kirjastojen tiloista luovutaan ja niiden toiminta lakkaa kokonaisuudessaan 30.6.2009. Kirjastot suljetaan 13.3.2009, minkä jälkeen kokoelmat ja kalusteet poistetaan ja tilat tyhjennetään kesäkuun loppuun mennessä. Tämä aikataulu edellyttää, että tilat irtisanotaan 31.12.2008 mennessä.

Martin ja Portsan kaupunginosissa aloitetaan korvaavat kirjastopalvelut kirjastoauton avulla 16.3.2009. Martin ja Mikaelin kirjastojen henkilökunta siirtyy pääkirjastoon ja muihin lähikirjastoihin. Hakeutuvia palveluja kehitetään.

Huoneisto- ja atk-menoista aiheutuvat säästöt ovat noin 100.000 € vuodessa. Vuonna 2009 säästöä tulee puolelta vuodelta. Tästä menee sulkemisvuonna noin 25.000 -30.000 € lakkautuksiin liittyviin muuttoihin ja kuljetuksiin.

Kulttuurilautakunta päättää museoiden vapaasta sisäänpääsystä erillisessä pykälässä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 16.6.2008 talousohjelman sektorikohtaisen jatkovalmistelun pohjaksi. Vuoden 2009 talousarvioehdotukseen on yhdistetty talousohjelman valmistelussa esiin tulleet asiat hallintokunnittain ja ne ovat osana kulttuuritoimen määrärahajakoa ja käyttösuunnitelmaa.  

Ehdotus

Esitän, että kulttuurilautakunta päättää

-          kaupunginvaltuuston myöntämän määrärahan kohdentamisesta tulosalueille liitteen 1 mukaisesti

-          kulttuuritoimen käyttösuunnitelman vahvistamisesta liitteiden 2 ja 3 mukaisesti

-          käyttöomaisuuden investoinneista liitteen 4 mukaisesti

-          henkilöstösuunnitelman toimeenpanosta liitteen 5 mukaisesti (henkilöstömäärän tavoitetaso huomioon ottaen)

-          lopettaa Martin ja Mikaelin kirjastot ja irtisanoa kiinteistöt 1.1.2009 alkaen

-          esittää, että uudelleensijoitettujen henkilöiden palkkamenoihin tarvittava määräraha sivukuluineen tulee siirtää kulttuuritoimelle vuodenvaihteen jälkeen

-          esittää, että kaupunginorkesteriin perustetun tuotantokoordinaattorin vakanssin määrärahat tulee siirtää pysyvästi keskushallinnosta kulttuuritoimen määrärahoihin.

PäätösKulttuurilautakunta päätti, että

- kaupunginvaltuuston myöntämä määräraha kohdennetaan tulosalueille liitteen 1 mukaisesti

- kulttuuritoimen käyttösuunnitelma vahvistetaan liitteiden 2 ja 3 mukaisesti

- käyttöomaisuuden investoinnit hyväksytään liitteen 4 mukaisesti

- henkilöstösuunnitelma toimeenpannaan liitteen 5 mukaisesti (henkilöstömäärän tavoitetaso huomioon ottaen)

- Martin kirjaston tilat sekä aukiolo typistetään ja Mikaelin kirjasto siirretään osaksi kirjastoautojen varastokirjastoa vuoden 2009 aikana

Lisäksi lautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle,

- että uudelleensijoitettujen henkilöiden palkkamenoihin tarvittava määräraha sivukuluineen tulee siirtää kulttuuritoimelle vuodenvaihteen jälkeen ja

-että kaupunginorkesteriin perustetun tuotantokoordinaattorin vakanssin määrärahat tulee siirtää pysyvästi keskushallinnosta kulttuuritoimen määrärahoihin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 6-5.

Päätökseksi tulleen Korpelaisen Hovirinnan kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Grannas, Keto, Palmunen ja Parkko.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Ruola, Bergman, Engdahl, Fellman ja von Schöneman.

Ennen päätöksentekoa Engdahl Kedon kannattamana esitti, että esittelijän ehdotuksesta poistetaan kohta lopettaa Martin ja Mikaelin kirjastot ja irtisanoa kiinteistöt 1.1.2009 alkaen.

Korpelaisen Hovirinnan kannattamana teki muutosesityksen, että Martin kirjaston tilat sekä aukiolo typistetään ja Mikaelin kirjasto siirretään osaksi kirjastoautojen varastokirjastoa vuoden 2009 aikana.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Korpelainen Hovirinnan kannattamana tekemän muutosesityksen puolesta äänestivät lisäksi Ruola, Korpelainen, Bergman, Hovirinta, Fellman, Palmunen Parkko ja von Schöneman.

Engdahlin Kedon kannattamana tekemän esityksen puolesta, että esittelijän ehdotuksesta poistetaan kohta lopettaa Martin ja Mikaelin kirjastot ja irtisanoa kiinteistöt 1.1.2009 alkaen, äänesti lisäksi Grannas.

Äänestyksen tulos 8-3 Korpelaisen muutosesityksen voittaessa.

Tuovinen-Laiho oli poissa kokouksesta.

Kossila oli poistunut ennen äänestystä.

Ruola ja esittelijä pyysivät merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa.

Kh § 15

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi 8.1.2009:

Palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä käytti päätöksellään 19.12.2008 § 8 otto-oikeutta kulttuurilautakunnan päätökseen 17.12.2008 § 307. Kulttuuritoimenjohtaja esitti kulttuurilautakunnalle 17.12.2008 talousarvion täytäntöönpanopäätöksen yhteydessä, että Martin ja Mikaelin kirjastot lopetetaan 13.3.2009 mennessä ja että kirjastojen tilojen vuokrasopimukset irtisanotaan 1.1.2009 lukien. Lautakunta päätti äänestyksen jälkeen äänin 6-5, että Martin kirjaston tilat sekä aukiolo typistetään ja Mikaelin kirjasto siirretään osaksi kirjastoautojen varastokirjastoa vuoden 2009 aikana.

Kaupunginvaltuuston 2009 budjettipäätöksen yhteydessä tehtiin talousarviokirjaan kirjaus, jonka mukaan kulttuurilautakunnan budjetti sisältää Martin ja Mikaelin kirjastojen sulkemisen. Tämän perusteella esitän, että kulttuurilautakunnan päätös 17.12.2008 § 307 kumotaan siltä osin kun se koskee Martin ja Mikaelin kirjastoja, ja että kaupunginhallitus päättää pysyttää päätöksen muilta osin. Kirjastojen osalta päätetään kulttuuritoimen esityksen ja valtuuston päätösten mukaisesti.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kulttuurilautakunnan päätös 17.12.2008 § 307 kumotaan siltä osin kun se koskee Martin ja Mikaelin kirjastoja ja päättää, että Martin ja Mikaelin kirjastot lopetetaan ja että kirjastojen tilojen vuokrasopimukset irtisanotaan 1.2.2009 lukien.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää pysyttää kulttuurilautakunnan päätöksen muilta osin.

PäätösKaupunginhallitus päätti,

että kulttuurilautakunnan päätös 17.12.2008 § 307 kumotaan siltä osin kun se koskee Martin ja Mikaelin kirjastoja, ja

että Martin ja Mikaelin kirjastot lopetetaan, ja

että kirjastojen tilojen vuokrasopimukset irtisanotaan 1.2.2009 lukien.

Samalla kaupunginhallitus päätti pysyttää kulttuurilautakunnan päätöksen muilta osin.

Lisäksi kaupunginhallitus kiirehtii ratkaisuja, joilla kirjastopalveluiden saatavuus näillä alueilla turvataan hyödyntämällä kaupungin muuta palveluverkostoa.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta kahden äänestyksen jälkeen äänin 6-3, 2 tyhjää.

Asian käsittelyn aikana Artesola teki Rinteen kannattamana seuraavan päätösehdotuksen:

”Kaupunginhallitus toteaa, että Kulttuuritoimen johtosäännön (Kv 15.9.2008 § 191) 4 §:n 8. kohdan mukaisesti kulttuurilautakunnan toimivaltaan kuuluu päättää ”kulttuuritoimen käytössä olevien tilojen hallintaan ottamisesta ja niistä luopumisesta”. Kulttuurilautakunnan päätös 17.12.2008 § 307 on siis tehty kaupunginvaltuuston hyväksymään johtosääntöön sisältyvän toimivallan mukaisesti, joten kaupunginhallitus päättää pysyttää ko. päätöksen kaikilta osin.”

Asian käsittelyn aikana Helva teki Koivunalhon kannattamana seuraavan päätösehdotuksen:

”Kaupunginhallitus päättää, että kulttuurilautakunnan päätös 17.12.2008 § 307 kumotaan siltä osin kun se koskee Martin ja Mikaelin kirjastoja ja päättää, että Martin ja Mikaelin kirjastot lopetetaan, kun korvaavat tilat ovat käytössä.”

Puheenjohtaja esitti, että ensin äänestetään Artesolan ja Helvan ehdotuksista ja sen jälkeen tässä äänestyksessä voittaneesta ehdotuksesta vastaan esittelijän muutettu päätösehdotus. Äänestysjärjestystä koskeva esitys hyväksyttiin.

Suoritetussa ensimmäisessä nimenhuutoäänestyksessä Helvan ehdotus voitti Artesolan ehdotuksen äänin 4-2, 5 äänesti tyhjää.

Helvan ehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Alakurtti, Keskinen ja Koivunalho.

Artesolan ehdotuksen puolesta äänesti lisäksi Rinne.

Lehtinen, Eklund, Lundahn, Arve ja Harjanne äänestivät tyhjää.

Suoritetussa toisessa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän muutetun päätösehdotuksen puolesta äänestivät Lehtinen, Eklund, Lundahn, Keskinen, Arve ja Harjanne.

Helvan ehdotuksen puolesta äänestivät lisäksi Alakurtti ja Koivunalho.

Artesola ja Rinne äänestivät tyhjää.

Artesola ja Rinne pyysivät merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteen asiassa.

Lisäksi merkittiin, että Helva ehdotti ensin asian panemista pöydälle, mikä ehdotus kuitenkin kumoutui hänen tehtyä asiaa koskevan päätösehdotuksen.

Jakelu

ilmKaupunginkirjasto
tpvKulttuurilautakunta


Liitteet:

Kultlk § 307
Liite 1:Käyttötalouden tuotot ja kulut 2009 tulosalueittain (jaetaan kokouksessa)
Liite 2:Kulttuuritoimen tuloskortisto 2009-2011
Liite 3:Kulttuuritoimen käyttösuunnitelma
Liite 4:Kättöomaisuuden investoinnit 2009
Liite 5:Henkilöstösuunnitelmalomake