Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus1412.01.20091 Pj

16550-2008 (049)

Kaupungin vakuuden käyttäminen Wäinö Aaltosen museon näyttelykokonaisuuden vakuuttamiseen

Tiivistelmä: -

Kh § 14

Wäinö Aaltosen museo/museonjohtaja Päivi Kiiski:

Wäinö Aaltosen museossa järjestetään 2009 peiliaiheinen Häikäisevää! -näyttely sekä professori, kuvanveistäjä Eero Hiirosen takautuva näyttely (Kulttuurilautakunta 23.4.2008 § 109). Samaan aikaa näiden näyttelyiden kanssa avautuu museon Studiossa myös Suomen sodan juhlavuoteen liittyvä näyttely Vänrikki Stool.

Wäinö Aaltosen museossa avautuu yleisölle 13.2.2009 merkittävä kolmen näyttelyn näyttelykokonaisuus. Wäinö Aaltosen museo on yhteistyössä Kuntsin modernin taiteen museon ja Hämeenlinnan taidemuseon kanssa toteuttanut laajan peili-aiheisen ”Häikäisevää!” -näyttelyn. Turussa näyttely on esillä 13.2.–24.5.2009. ”Häikäisevää!” -näyttelyyn lainattavat teokset ovat julkisista tai yksityiskokoelmista sekä taiteilijoiden omistuksesta. Niiden yhteenlaskettu vakuutusarvo on 686.720 euroa.

Liite 1Häikäisevää! -näyttelyyn lainattavien teosten luettelo vakuutusarvoineen (ei julkisuuteen)

Samaan aikaan Häikäisevää! -näyttelyn kanssa museossa on esillä myös professori, kuvanveistäjä Eero Hiirosen juhlanäyttely. Veistosalissa, aulassa ja kahviossa on esillä Hiirosen (s.1938) tuotantoa esittelevä näyttely ”Virettä ja välkettä”. Näyttelyyn erikseen lainattavat teokset ovat taiteilijan omistuksessa. Eero Hiirosen näyttelyn teosten yhteenlaskettu vakuutusarvo on 383.500 euroa. 

Liite 2Eero Hiirosen näyttelyyn lainattavien teosten luettelo vakuutusarvoineen (ei julkisuuteen)

Museon Studioon on koottu Suomen sodan juhlavuoteen liittyvä näyttelykokonaisuus Vänrikki Stool, joka rinnastaa kaksi eri aikakauden taiteilijaa: Albert Edelfeltin sekä ruotsalaisen nykytaiteilija Ernst Billgrenin. Heistä molemmat ovat kuvittaneet J.L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinat. Näyttelyyn lainataan heidän originaalikuvituksiaan museoista sekä yksityiskokoelmista. Teosten yhteenlaskettu vakuutusarvo on 170.000 euroa.

Liite 3Vänrikki Stool -näyttelyyn lainattavien teosten luettelo vakuutusarvoineen (ei julkisuuteen)

Wäinö Aaltosen museon kolmen näyttelyn teosten vakuuttamiseen tulee käyttää kaupungin näyttelyvakuutta liitteissä 1,2 ja 3 mainittujen vakuutusarvojen mukaisesti. Kolmen näyttelyn näyttelyvakuuksien yhteisarvo on 1.239.720 euroa. Kaupungin näyttelyvakuuden tulisi astua voimaan Eero Hiirosen näyttelyn osalta välittömästi ja muiden näyttelyiden osalta 23.1.2009 ja päättyä kun teokset on luovutettu kokoelmaomistajilleen, seuraavalle näyttelynjärjestäjälle tai niiden palauduttua taiteilijoille, kuitenkin viimeistään 19.6.2009.

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 19.5.2003 § 481 päättänyt kaupungin näyttelyvakuuden laajentamisesta koskien museoiden yhteistyössä olevia museoita. Samassa päätöksessä kaupunginhallitus on määritellyt uudelleen sitoumukseen liittyvät käytännöt ja ulottanut vakuuden koskemaan myös esineiden kuljetusta naulasta naulaan -periaatteella. Päätöksen mukaisesti vakuutusarvoltaan enintään 135.000 euron sitoumuksen antamisesta saa päättää museonjohtaja ja enintään 800.000 euron sitoumuksen antamisesta kulttuurilautakunta. Näyttelyvakuuksien alkamisajankohtana kulttuurilautakunnan vakuutta on jäljellä 258.572 euroa.

Kulttuuritoimen kanslia/kulttuuritoimenjohtaja Minna Sartes:

Kulttuuritoimi esittää kaupunginhallitukselle, että Häikäisevää!, Virettä ja välkettä sekä Vänrikki Stool  -näyttelyihin lainattavien teosten vakuuttamisessa käytetään kaupungin vakuutta. Näyttelyihin lainattavat teokset ovat yhteisarvoltaan 1.239.720 euroa. Näyttelyvakuuden tulee astua voimaan Eero Hiirosen Virettä ja välkettä -näyttelyn osalta välittömästi ja muiden näyttelyiden 23.1.2009 alkaen. Vakuuden tulee olla voimassa enintään 19.6.2009 saakka.

Apulaiskaupunginjohtaja Tero Hirvilammi 8.1.2009:

Kulttuuritoimi on esittänyt kaupungin näyttelyvakuuden käyttämistä Wäinö Aaltosen museon näyttelykokonaisuuteen. Vakuuden tulisi astua voimaan välittömästi Eero Hiirosen Virettä ja välkettä -näyttelyn osalta, koska näyttelyn rakentaminen on aloitettu.

Oheismateriaali 1Häikäisevää! -näyttelyyn lainattavien teosten luettelo vakuutusarvoineen (EI JULKISUUTEEN)

Oheismateriaali 2Eero Hiirosen näyttelyyn lainattavien teosten luettelo vakuutusarvoineen (EI JULKISUUTEEN)

Oheismateriaali 3Vänrikki Stool -näyttelyyn lainattavien teosten luettelo vakuutusarvoineen (EI JULKISUUTEEN)

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Häikäisevää!, Virettä ja välkettä sekä Vänrikki Stool -näyttelyihin lainattavien teosten vakuuttamisessa käytetään kaupungin vakuutta. Näyttelyihin lainattavat teokset ovat yhteisarvoltaan 1.239.720 euroa. Näyttelyvakuus astuu voimaan Eero Hiirosen Virettä ja välkettä -näyttelyn osalta välittömästi ja muiden näyttelyiden osalta 23.1.2009 alkaen. Vakuuden tulee olla voimassa enintään 19.6.2009 saakka.

Tämä pykälä voidaan panna täytäntöön välittömästi mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmKulttuuriasiainkeskuksen kanslia
ilmKulttuurilautakunta
ilmWäinö Aaltosen museo
ilmAndersson Anneli