Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus1812.01.20091 Yj

16469-2004 (613, 021, 627)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle asemakaavan hyväksymistä koskevassa asiassa "Suvilinna"

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto on 27.10.2008 § 235 hyväksynyt Suvilinnan asemakaava-, asemakaavanmuutos-, tonttijako- ja tonttijaonmuutosehdotuksen. Liisa Erkkilä on valittanut kaupunginvaltuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen.

Kh § 18

Turun hallinto-oikeus 10.12.2008:

 

Hallinto-oikeus pyytää oheisen valituksen johdosta

 

1) hankkimaan valtuuston lausunnon ja

 

2) liittämään asiakirjoihin

– värillisen kaavakartan ja kaavamääräykset, joissa on valtuuston hyväksymismerkintä

– kaavaselostuksen lopullisessa muodossaan ja kaikkine liitteineen

– voimassa olevan kaavan määräyksineen

– mahdolliset luonto- ja ympäristövaikutusselvitykset

– kaikki asiassa hankitut lausunnot

– kaikki asiassa tehdyt muistutukset.

 

Lisäksi hallinto-oikeus pyytää ilmoittamaan asiasta tarvittaessa lisätietoja antavan henkilön nimen ja yhteystiedot.

 

Asian valmistelusta hallinto-oikeudessa vastaa Tuire Nurmio.

 

Kaikki tämän lähetteen liitteet sekä edellä pyydetyt asiakirjat on palautettava viimeistään 16.01.2009.

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto, hallintotoimisto / ympäristölakimies Satu Lehto 5.1.2009:

Kaupunginvaltuusto on 27.10.2008 § 235 hyväksynyt Haarlan kaupunginosan korttelien 16 (osa), 20 ja 53 - 57 sekä katu-, puisto-, virkistys-, venevalkama- ja vesialueiden asemakaavan, asemakaavanmuutoksen, tonttijaon ja tonttijaonmuutoksen (os. Suvilinnantie, Suvelantie) "Suvilinna".

Hyväksytyn tonttijaon mukaisen korttelin 16 tontin 8 omistaja on valittanut tonttijakoa koskevasta päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle ja vaatinut, että korttelin 16 tontti 8 tulee jakaa kahdeksi erilliseksi tontiksi. Turun hallinto-oikeus on pyytänyt kaupunginvaltuuston lausunnon asiasta 16.1.2009 mennessä.  

Kaupunginhallituksen johtosäännön (Kv. 9.6.2008 § 107) 7 § 1 mom. 6-kohdan mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asian, joka koskee selityksen antamista valtuuston päätöstä koskevan valituksen johdosta.

Ympäristö- ja kaavoitusvirasto esittää kaupunginhallitukselle, että asian johdosta annettaisiin seuraavanlainen lausunto.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun kaupunginhallitus palauttaa viitelähetteen asiakirjoineen ja liittää oheen pyydetyt asiakirjat sekä ilmoittaa lausuntonaan asiaan kunnioittavasti seuraavaa:

Valitusperusteet

Valitus koskee asemakaavassa hyväksyttyä sitovaa tonttijakoa. Valituksen mukaan korttelin 16 tontti 8 tulisi tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden vuoksi jakaa kahdeksi tontiksi, sillä tontin pinta-ala on yli hehtaarin. Tien olisi saanut tehtyä hyvin ennen viimeistä kaavanmuutosta, jolloin tonttiin 12 lisättiin L-alue.

Sovellettavat säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslain 78 §:n mukaan rakennuskortteliin kuuluva alue jaetaan asemakaavassa tontteihin, milloin se on maankäytön järjestämiseksi tarpeen. Tonttijaon on oltava tarkoituksenmukainen ja siinä on mahdollisuuksien mukaan kiinnitettävä huomiota maanomistusoloihin. Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 37 §:n mukaan tonttijako on laadittava siten, että jokainen tontti rajoittuu katualueeseen; erityisestä syystä tontti voi kuitenkin rajoittua muuhunkin yleiseen alueeseen, jonka kautta tontille on järjestettävissä ajokelpoinen yhteys. Tontit muodostetaan sen muotoisiksi ja suuruisiksi, kuin rakentamisen, tonttien käytön ja niiden teknisen huollon kannalta on tarkoituksenmukaista.

Tonttijaon sisältö ja sen oikeudellinen arviointi

Korttelin 16 tontti 8 on kallioista rinnemaastoa, jonne on todella vaikeaa rakentaa. Tontin kaksi rakennusalaa on sijoitettu rinteeseen, jotta rakennuksille jäisi lakialueelle tasaista piha-aluetta. Maisemallisista syistä lakialue on osoitettu luonnontilaisena säilytettäväksi alueen osaksi (L). Alue on näin ollen säilytettävä puustoisena, mutta kaavamerkintä ei estä lakialueen käyttämistä piha-alueena. Ehdotuksesta jätetyn muistutuksen jälkeen on muun ohella tontille osoitettua rakennusoikeutta lisätty.

Tontti 8 muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden viereisen tontin 7 kanssa. Tontit vastaavat toisiaan pinta-alan, rakennusalojen ja -rakennusoikeuden sekä muiden kaavamääräysten osalta, joten asemakaava ja tonttijako kohtelevat maanomistajia tasapuolisesti. Suojelumääräyksellä (s-1) on rajattu tammimetsä, jota on pidettävä luonnonsuojelulain 29 §:n mukaisesti suojeltavaksi tarkoitettuna luontotyyppinä. Asemakaavalle asetetut luonnonympäristön arvoja koskevat sisältövaatimukset huomioon ottaen sitä ei saa hävittää. 

Tontin jakamista kahdeksi on pyydetty myös asemakaava- ja tonttiehdotuksesta jätetyssä muistutuksessa. Tuolloin on vielä uudelleen tutkittu mahdollisuutta jakaa tontti 8 kahdeksi tontiksi. Tämä ei kuitenkaan maaston jyrkkyyden vuoksi ole mahdollista, sillä tontin pohjoisemmalle rakennusalalle ei ole mahdollista saada kulkuyhteyttä tärvelemättä asemakaavan sisältövaatimuksissa elinympäristölle asetettuja olennaisia arvoja. Tontin 12 lakialueelle lisätty L-merkintä vastaa kaava-alueella noudatettua käytäntöä ja turvaa maisemallisesti merkittävän lakialueen säilymisen puustoisena.

Asemakaavassa osoitettu tonttijako on tontin muodon ja suuruuden sekä rakentamisen, tonttien käytön ja niiden teknisen huollon kannalta tarkoituksenmukainen. Muiltakin osin tonttijako on lainmukainen.

Edellä esitetyin perustein kaupunginhallitus katsoo, että valituksissa ei ole esitetty perusteita päätöksen kumoamiseksi tai muuttamiseksi, joten valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa rakennuslakimies Harri Lehtinen, puh. (02) 262 4289, sähköposti harri.lehtinen@turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Liisa Erkkilän valituskirjelmä

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa asiassa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus