Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta5526.02.20245

1539-2024 (00 00 00)

Vaalipäivän äänestyspaikat europarlamenttivaaleissa 2024

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 55

Kaupunginjuristi Noora Syysvirta ja juristi Katariina Jokinen 22.2.2024:

Taustaa

Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntaina 9.6.2024 ja ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 29.5.-4.6.2024 (keskiviikosta tiistaihin) ja ulkomailla 29.5-1.6.2024 (keskiviikosta lauantaihin).

Ennakkoäänestyksen ja vaalipäivän äänestyksen järjestämisestä kotimaassa vastaa kunta. Äänioikeutetut saavat valintansa mukaan äänestää ennakolta tai vaalipäivänä. Vaalipäivän äänestys toimitetaan yhtäaikaisesti jokaisessa kunnassa äänestysalueittain. Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin äänestäjän kohdalle ja äänioikeutetulle lähetettyyn ilmoituskorttiin.​

Vaalilain 8 §:n mukaan kunta muodostaa yhden äänestysalueen, jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen. Vaalilaissa ei ole tarkempia määräyksiä äänestysalueiden koolle tai asukasmäärille. Äänestysalueista päättää valtuusto. Kaupunginvaltuusto hyväksyi (Kv 23.8.2021 § 205) Turun kaupungin äänestysalueiden numeroinnin ja nimeämisen siten, että muutokset tulivat voimaan vuoden 2022 aluevaaleihin. Turun kaupungissa on 46 äänestysaluetta.

Kunnanhallituksen tulee tehdä päätökset yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista hyvissä ajoin siten, että paikat voidaan merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään (VAT) perjantaihin 22.3.2024 klo 12 mennessä.

Vaalipäivän äänestyspaikat

Europarlamenttivaaleihin 2024 vaalipäivän äänestyspaikoiksi ehdotetaan liitteen 1 mukaisia paikkoja, joissa aiempiin vaaleihin nähden on paikkakohtaisia muutoksia. Presidentinvaaliin 2024 nähden vaalipäivän äänestyspaikat pysyisivät pääsääntöisesti samoina.

Keskusvaalilautakunta on saanut kaupungin tilapalveluilta tiedon, että Turku Energian entiset tilat (Linnankatu 65) eivät ole enää käytettävissä. Paikka on toiminut äänestysalueen 010 (Linnakaupunki-Ruissalo) äänestyspaikkana. Tämän vuoksi keskusvaalilautakunta on kartoittanut korvaavia tiloja huomioiden äänestyspaikkaehdotusten olevan mahdollisimman lähellä kyseistä äänestysaluetta. Tilavaihtoehtoja on kartoitettu yhdessä kaupungin tilapalveluiden kanssa niiden tilojen osalta, jotka ovat kaupungin omistuksessa.

Äänestysalueen 010 uudeksi äänestyspaikaksi ehdotetaan edellä kerrotuista syistä Turun klassillista lukiota (Eskelinkatu 4). Samoissa tiloissa toimii Turun iltalukio. Keskusvaalilautakunta on kartoittanut kyseiset tilat. Äänestyspaikkaan on hyvät liikenneyhteydet ja parkkipaikkatilaa, joten paikalle on helppo päästä. Lukion tilat ovat selkeät ja avarat sekä palvelevat äänestyspaikan tarpeita ja vaatimuksia ottaen huomioon myös äänestysalueen äänestäjien suuri lukumäärä.

Äänestysalueen 025 (Korppolaismäki) äänestyspaikkana on toiminut Ammattiopisto Spesia (Vähäheikkiläntie 50). Keskusvaalilautakunta on saanut Spesialta tiedon, ettei paikka ole enää käytössä europarlamenttivaaleissa 2024. Tästä syystä keskusvaalilautakunta on kartoittanut kyseiseltä alueelta ja sen läheisyydestä korvaavaa tilaa yhdessä kaupungin tilapalveluiden kanssa.

Äänestysalueen 025 (Korppolaismäki) uudeksi äänestyspaikaksi ehdotetaan Vähä-Heikkilän koulua (Myllymäentie 42), siten, että äänestysalueen 025 äänestyspaikka sijoittuisi koulun liikuntasaliin. Tilat ovat äänestyspaikan tarpeille sopivat ja turvaavat esteettömyyden ja saavutettavuuden. Vähä-Heikkilän koululla on jo ennestään äänestysalueen 026 (Pihlajaniemi-Puistomäki) äänestyspaikka koulun ruokasalissa. Koulun tilat ovat jaettavissa alueittain niin, että äänestyspaikalle kulku olisi äänestäjälle mahdollisimman selkeä.

Liite 1Vaalipäivän äänestyspaikat europarlamenttivaaleissa 2024

Kaupunginjuristi Noora Syysvirta:

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle europarlamenttivaalien 2024 vaalipäivän äänestyspaikat liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää, että keskusvaalilautakunnan sihteerit oikeutetaan tekemään liitteeseen mahdollisesti tarvittavat vähäiset tekniset muutokset ja lisäykset ennen kaupunginhallitukselle tehtävää esitystä.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tiedJokela Merja
tpvKorhonen Ari-Pekka
tiedVuori Anne


Liitteet:

Kevaalk § 55
Liite 1:Vaalipäivän äänestyspaikat europarlamenttivaaleissa 2024