Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta5626.02.20246

1539-2024 (00 00 00)

Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat europarlamenttivaaleissa 2024

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 56

Kaupunginjuristi Noora Syysvirta ja juristi Katariina Jokinen 21.2.2024:

Europarlamenttivaalien vaalipäivä on sunnuntaina 9.6.2024 ja ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 29.5.-4.6.2024 (keskiviikosta tiistaihin) ja ulkomailla 29.5-1.6.2024 (keskiviikosta lauantaihin).

Äänioikeutettu voi äänestää valintansa mukaan joko ennakkoon tai vaalipäivänä. Äänioikeutettu voi äänestää ennakkoon missä tahansa vaalilaissa tarkoitetussa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla.

Vaalilain 9 §:n ja 48 §:n mukaan kunnanhallitus päättää yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kunnassa sekä määrää näiden aukioloajoista vaalilain mukaisesti. Kunnanhallituksen tulee tehdä päätökset yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista hyvissä ajoin siten, että paikat voidaan merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään (VAT) perjantaihin 22.3.2024 klo 12 mennessä.

Taustaa

Perustuslain 14 §:n 3 momentin mukaan julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon. Kunnan on tämän nojalla huolehdittava siitä, että äänioikeutettujen äänestysmahdollisuudet vaaleissa ovat riittävät sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä.

Oikeusministeriö on 2.6.2023 päivätyssä kirjeessään (VN/17100/2023) antanut kunnille yleisten ennakkoäänestyspaikkojen määräämistä koskevia ohjeita. Oikeusministeriö on tuonut ohjeistuksessaan esille, että ennakkoäänestyspaikkojen ja vaalipäivän äänestyspaikkojen riittävä lukumäärä on keskeinen tekijä hyvän äänestysaktiivisuuden saavuttamiseksi. Kunnan on huolehdittava siitä, että äänestyspaikat ovat saavutettavia ja esteettömiä. Ennakkoäänestyspaikkoja tulee olla kunnassa riittävästi suhteutettuna äänioikeutettujen määrään, jotta ennakkoon äänestäminen olisi äänestäjille mahdollisimman vaivatonta. Riittävä määrä edesauttanee myös sitä, että äänestäjät hajaantuvat tasaisemmin eri paikkoihin, eikä suuria ruuhkia pääse syntymään.

Oikeusministeriön ohjeistuksen mukaan ennakkoäänestyspaikkojen olisi hyvä pysyä samoina vaaleista toiseen. Lisäksi ennakkoäänestyspaikat on syytä sijoittaa sellaisiin paikkoihin, joihin äänestäjien on helppo tulla ja joihin he vaivattomasti osaavat. Suositeltavaa on sijoittaa ennakkoäänestyspaikkoja sinne, missä äänestäjien tiedetään muutoinkin liikkuvan. Kuitenkin taajamien ulkopuolella asuville on järjestettävä asianmukaiset ennakkoäänestysmahdollisuudet. Ennakkoäänestyspaikan on oltava aatteellisilta ja taloudellista kytköksiltään mahdollisimman puolueeton.

Ennakkoäänestyspaikat

Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen ehdotetaan pysyvän europarlamenttivaaleissa 2024 pääosin samoina kuin aiemmissa vaaleissa. Aiemmasta poiketen ennakkoäänestyspaikkana Kupittaalla toiminut BioCityn äänestyspaikka ehdotetaan kuitenkin muutettavaksi Kupittaalla sijaitsevaan K-Market Stationiin. Kyseisen kaupan aukioloajat ovat kattavat ja se on näin ollen saavutettavampi äänestyspaikkana kuin aiempi Biocity. K-Market Station sijaitsee Kupittaan juna-aseman välittömässä läheisyydessä ja alueella tiedetään liikkuvan paljon ihmisiä.

Kauppakeskus Skanssin 2. kerroksessa sijainnut äänestyspaikka on löytänyt hyvin äänestäjät, ja on vilkas ennakkoäänestyspaikka. Aiemmista vaaleista poiketen, Skanssin 2. kerroksessa oleva tila ei ole käytettävissä europarlamenttivaaleissa. Tästä syystä ennakkoäänestyspaikka ehdotetaan muutettavaksi Skanssin kauppakeskuksen 1. kerrokseen, K-Citymarket Skanssin edustalle. Uusi paikka on keskeisellä paikalla ja helposti löydettävissä kauppakeskuksesta.

Ennakkoäänestyspaikoiksi ehdotetaan kirjastoja, kauppoja, kauppa- tai liikekeskuksia sekä yliopiston tilaa. Liitteessä 1 on lueteltu 16 ennakkoäänestyspaikkaa, joita ehdotetaan yleisiksi ennakkoäänestyspaikoiksi europarlamenttivaaleissa 2024.

Aukioloajat

Vaalilain 47 §:n mukaan kotimaan yleinen ennakkoäänestyspaikka on ennakkoäänestystä varten avoinna kaikkina ennakkoäänestyksen ajanjakson päivinä, jollei kunnanhallituksen päätöksellä erityisistä syistä toisin määrätä. Erityisenä syynä voidaan pitää lähinnä vähäiseksi arvioitua äänestäjämäärää.

Vaalilain 48 §:n mukaan kunnanhallitus päättää ennakkoäänestyspaikan päivittäiset aukioloajat huomioiden, ettei ennakkoäänestyspaikka saa olla auki arkipäivisin ennen klo 8 eikä klo 20 jälkeen, eikä viikonloppuisin ennen klo 9 eikä klo 18 jälkeen. Oikeusministeriön mukaan hyväksi havaittu käytäntö on ollut, että kahtena viimeisenä äänestyspäivänä yleinen ennakkoäänestyspaikka pidetään avoinna klo 20 saakka.

Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen osalta ehdotetaan, että 15 ennakkoäänestyspaikkaa ovat auki jokaisena äänestyspäivänä liitteessä 1 lueteltujen aukioloaikojen mukaisesti. Pansion Hövelin ehdotetaan olevan auki liitteessä 1 lueteltujen aukioloaikojen mukaisesti siten, että se on auki arkipäivien lisäksi lauantaina, mutta suljettuna sunnuntaina.

Liite 1Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat europarlamenttivaaleissa 2024

Juristi Katariina Jokinen:​

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle europarlamenttivaalien 2024 yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää, että keskusvaalilautakunnan sihteerit oikeutetaan tekemään liitteeseen mahdollisesti tarvittavat vähäiset tekniset muutokset ja lisäykset ennen kaupunginhallitukselle tehtävää esitystä.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus
tiedJokela Merja
tpvKorhonen Ari-Pekka
tiedVuori Anne


Liitteet:

Kevaalk § 56
Liite 1:Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat europarlamenttivaaleissa 2024