Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46307.11.20229
Keskusvaalilautakunta9721.11.20228

12703-2022 (00 01 02, 11.00, 14.04)

Sähkölatauksen yleissuunnitelman linjaukset

Tiivistelmä: -

Kh § 463

Kaupunkiympäristö, liikkumispalvelut, projektikoordinaattori Juha Pulmuranta 19.10.2022:

Turku on toukokuussa 2022 päivitetyssä ilmastosuunnitelmassaan (Kv 16.5.2022 § 103) linjannut, että liikenteen sähköistymistä edistetään valmistelemalla sähkölatauksen yleissuunnitelma. Sähkölatauksen yleissuunnitelman tekeminen ja päästöttömän liikenteen edistäminen on mainittu tavoitteena myös Turun kaupunkiseudun MAL-sopimuksessa (2020–2031). Turku on mukana kansainvälisessä USER-CHI hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää sähkökäyttöisten kulkuneuvojen latausverkostoa yritysvetoisesti ja käyttäjälähtöisesti Euroopassa. Projektin yhtenä tavoitteena Turussa on edistää julkisten latauspisteiden yleistymistä laatimalla koko kaupungin kattava sähkölatauksen yleissuunnitelma. Tällä hetkellä Turussa on alle 200 julkisessa käytössä olevaa latauspistettä. Yleissuunnitelman avulla pyritään varautumaan sähköautojen ja muiden sähkökäyttöisten kulkuneuvojen määrän yleistymiseen ja ohjaamaan kehitystä toimivaan lopputulokseen.

Sähkölatauksen yleissuunnitelma:

Yleissuunnitelman laatimisesta vastaa kaupungin sisäinen työryhmä, jota johtaa liikennepalvelupäällikkö Risto Peltonen kaupunkiliikkumisen ratkaisut -vastuualueelta. USER-CHI -hankkeen kautta saadaan työn koordinointi ja asiantuntemus sekä ostopalvelurahaa asiantuntijapalvelun ostamiseen. Työryhmässä on edustettuna kaikki Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden palvelualueet ja Konsernihallinnon Tilapalvelut. Lisäksi työryhmään kutsutaan edustaja Turku Energia Sähköverkot Oy:stä.

Työryhmän tavoitteena on valmistella vuoteen 2030 asti vaikuttava yleissuunnitelma hyväksyttäväksi syksyllä 2023. Yleissuunnitelma laaditaan yhteistyössä keskeisten sidosryhmien kanssa, joita ovat mm. konsernin yhtiöt, latausoperaattorit, suuret työnantajat, ammattiliikenne ja kaupungin asukkaat. Yleissuunnitelma tuodaan päätöksentekoon virallisen lausuntokierroksen jälkeen syksyllä 2023. 

Maankäyttö- ja rakennuslaista (126 §) sekä AFIR-direktiivistä on johdettu linjaukset Turun sähkölatauksen yleissuunnitelmalle. Kaupungin yleisille alueille ja omille kiinteistöille ehdotetaan seuraavia linjauksia.

Yleisten alueiden latausinfra:

Kaupungin omien kiinteistöjen latausinfra:

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä edellä kuvatut sähkölatauksen yleissuunnitelman valmistelua koskevat linjaukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kevaalk § 97

Lakimies Henna Saanakorpi 16.11.2022:

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli lakimies Henna Saanakorpi.