Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta6029.08.20223

9666-2022 (00 00 00)

Keskusvaalilautakunnan sihteerien tehtävien järjestäminen

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 60

Vaalilain (714/1998) 14 §:n (361/2016) 3 § momentin mukaan kunnan keskusvaalilautakunta ottaa itselleen sihteerin ja muun tarvittavan henkilöstön. Se päättää muiden kuin sen kokouksiin tässä laissa tarkoitettujen tehtäviensä vuoksi osallistumaan oikeutettujen henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta kokouksissaan.

Keskusvaalilautakunnan sihteerin tehtävä ei ole kunnallinen luottamustoimi, vaan sihteeri hoitaa tehtävää virkamiehenä. Käytännössä kunta huolehtii sihteerin etsimisestä keskusvaalilautakunnalle (Tarasti–Jääskeläinen, Vaali- ja puoluelainsäädäntö, 2014, s. 152).

Keskusvaalilautakunnalla on Turussa ja muissa suurissa kaupungeissa ollut kaksi sihteeriä. Kyseessä ei ole päätoiminen virka, vaan oman toimen ohella hoidettu niin sanottu sivuvirka.

Keskusvaalilautakunta päätti 26.1.2022 § 29 ottaa keskusvaalilautakunnan I sihteeriksi toistaiseksi lakimies Henna Saanakorven (asian käsittelyn ajankohtana Henna Puskan). Keskusvaalilautakunnan tehdyn 26.1.2022 § 29 päätöksen mukaan keskusvaalilautakunta otti II sihteerin määräajaksi hänen työsuhteensa päättymiseen saakka.

Kaupunginlakimies Annika Nieminen on palannut takaisin perhevapaaltaan. Turun kaupungin lakipalvelut on osoittanut keskusvaalilautakunnan käyttöön keskusvaalilautakunnan aiemman kauden kokoonpanossa toimineen sihteerin Annika Niemisen. Annika Nieminen on ilmoittanut olevansa käytettävissä tehtävään.

Keskusvaalilautakunnan sihteerin palkkion osalta on monissa suurissa kaupungeissa noudatettu palkkiokäytäntöä, jonka mukaan valtiollisissa vaaleissa (presidentinvaali, eduskunta- ja europarlamenttivaalit) keskusvaalilautakunnan sihteereille on maksettu vaaleihin liittyvistä tehtävistä palkkio, joka on vastannut ko. lakimiehen kuukausipalkkaa.

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää:

- merkitä tiedokseen edellä kuvatun tilanteen,

- ottaa keskusvaalilautakunnan I sihteeriksi kaupunginlakimies Annika Niemisen ja II sihteeriksi lakimies Henna Saanakorven,

-  että keskusvaalilautakunnan sihteereillä on oikeus keskusvaalilautakunnan puolesta oikeus nimetä avustavaa henkilöstöä vaaleihin liittyvissä tehtävissä,

- määrätä, että sihteerit toimivat keskusvaalilautakunnan esittelijöinä sopimansa työnjaon mukaisesti,

- päättää, että keskusvaalilautakunnan sihteereille maksetaan vaalivuonna vaaleja varten varatuista määrärahoista palkkio, joka vastaa sihteerin omaa Turun kaupungin maksamaa palkkionmaksua edeltävää lopullista kuukausipalkkaa. Tasavallan presidentin vaalin osalta palkkio maksetaan ensimmäisen vaalin osalta kuukausipalkan suuruisena ja mahdollisen toisen vaalin osalta puolet ensimmäisen vaalin määrästä,

-  että Annika Nieminen toimii tässä kokouksessa sihteerinä tämän asiakohdan päättämisestä eteenpäin ja hänellä on sihteerinä läsnäolo- ja puheoikeus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että sihteerit poistuivat asian käsittelyn ajaksi.

Asian esitteli keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Timo Laaksonen.

Jakelu

tiedKlami Laura
tiedKorhonen Ari-Pekka
tiedMarjasto Tarja
aoNieminen Annika
aoSaanakorpi Henna
tiedVuori Anne