Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta1821.01.20223

11147-2021 (00 00 00)

Aluevaalien 2022 ennakkoäänestysasiakirjojen tarkastaminen

Tiivistelmä:

Kunnan keskusvaalilautakuntaan saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat tarkastetaan vaalikuoria avaamatta kokouksissa, jotka on pidettävä siten, että vaalipäivää edeltävänä perjantaina ennen kello 19 saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat ehditään niissä käsitellä. Määräajan jälkeen saapuneet lähetekuoret jätetään niitä avaamatta huomioon ottamatta. Keskusvaalilautakunnan on tarkastettava sille saapuneet ennakkoäänestysasiakirjat (vaalilaki 63 §) ja kirjeäänestysasiakirjat (vaalilaki 66 g §).

Kevaalk § 18

PäätösKeskusvaalilautakunta tarkasti yhteensä 16 epäselvää ennakkoäänestysasiakirjaa, joista yhden (1) ennakkoäänestysasiakirjan tarkastuksen yhteydessä huomattiin vaalikuoren puutteellinen sulkeminen ja 12 ennakkoäänestysasiakirjan lähetekirjeen puutteellinen täyttäminen. Lisäksi keskusvaalilautakunta tarkasti kolme (3) ennakkoäänestysasiakirjaa, joissa henkilöllä ei ollut äänioikeutta.

Jos vaalikuori on avonainen, keskusvaalilautakunnan on suljettava se vaalisalaisuus säilyttäen. Keskusvaalilautakunnan sihteerit suorittivat yhden (1) vaalikuoren uudelleenliimauksen keskusvaalilautakunnan jäsenten valvonnan alla.

Niistä äänestyksistä, jotka on jätettävä huomioon ottamatta, on tehtävä merkintä keskusvaalilautakunnan kokouksissa pidettävään pöytäkirjaan, johon on liitettävä huomioon ottamatta jätetty vaalikuori lähetekirjeineen ja kuorineen.

Keskusvaalilautakunta jätti kuusi (6) äänestystä huomioon ottamatta, joista kolmessa (3) ennakkoäänestysasiakirjassa henkilöllä ei ollut äänioikeutta aluevaaleissa 2022. Lisäksi huomioon ottamatta jätettiin kolme (3) lähetekirjettä, jotka olivat niin puutteellisia tai epäselviä, ettei varmasti voitu vakuuttua, onko äänestys tapahtunut laissa säädetyin tavoin, tai päätellä, kuka on äänestänyt.

Huomioon ottamatta jätetyt ennakkoäänestysasiakirjat liitettiin kokouksen pöytäkirjaan.

Lisäksi merkittiin, että keskusvaalilautakunnalle oli 21.1.2022 kello 19.00 mennessä saapunut yhteensä 9 kirjeäänestysasiakirjaa.

Edelleen lautakunta totesi, että vuoden 2022 aluevaalien ennakkoäänestysasiakirjoja on jätetty huomioon ottamatta yhteensä 7.