Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta21127.12.202119

11147-2021 (00 00 00)

Muut ajankohtaiset vaalivalmistelut sekä laskennan henkilöstöasiat

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 211

Lakimies Henna Puska ja avustava lakimies Niina Kujansuu 18.12.2021:

Keskusvaalilautakunnan sihteerit esittävät selostuksen ajankohtaisista vaalivalmisteluista. Lisäksi keskusvaalilautakunnan sihteerit esittävät listauksen ajanjaksolla 12-18.1.2022 ennakkoäänten laskentaa suorittavista henkilöistä sekä ennakkoäänten laskentaan 23.1.22 ja äänten tarkastuslaskentaan 24.1.22 valituista laskennan pöytäpäälliköistä.

Listaus henkilöistä näytetään kokouksessa.

Ennakkoäänten laskennassa ja varsinaisen vaalipäivän äänten tarkastuslaskennassa työskentelee yhteensä noin 130 henkilöä. Laskijat ja pöytäpäälliköt eivät saa olla esteellisiä tehtäväänsä ja heitä koskevat hallintolain 27-30 §:n esteellisyyssäännökset. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilö ei voi toimia laskijan tai pöytäpäällikön tehtävässä, jos ehdokkaana on laskijan tai pöytäpäällikön

- puoliso, lapsi, lapsenlapsi, sisarus, vanhempi, isovanhempi tai laskijalle muuten erityisen läheinen henkilö samoin kuin tällaisen henkilön puoliso;

- vanhempien sisarus sekä hänen puolisonsa, sisaruksen lapsi, entinen puoliso; sekä

- puolison lapsi, lapsenlapsi, sisarus, vanhempi ja isovanhempi samoin kuin tällaisen henkilön puoliso sekä puolison sisaruksen lapsi.

Läheisenä pidetään myös vastaavaa puolisukulaista. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

Jotta keskusvaalilautakunta voi osaltaan varmistua siitä, ettei pöytäpäällikön tai laskijan tehtävää suorita esteellinen henkilö, keskusvaalilautakunnan ehdotetaan lähettävän laskijoille ja pöytäpäälliköille infokirjeen, jossa todetaan edellä mainitut esteellisyyssäännökset ja aluevaaleissa 2022 olevat ehdokkaat. Kirjeessä ohjataan esteellinen henkilö ilmoittamaan asiasta välittömästi laskennan rekrytoinnista ja järjestelyistä vastaaville henkilöille, jolloin tilalle rekrytoidaan uusi henkilö.

EhdotusKeskusvaalilautakunta merkitsee selostuksen tiedokseen ja hyväksyy esitetyn listauksen ennakkoäänten laskentaa suorittavista henkilöistä ja ennakkoäänten laskennan ja varsinaisen vaalipäivän tarkastuslaskennan pöytäpäälliköistä. Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää lähettää laskijoille ja pöytäpäälliköille kirjeen, jossa esteellisyydestä kehotetaan ilmoittamaan välittömästi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esittelivät lakimies Henna Puska ja avustava lakimies Niina Kujansuu.