Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta19527.12.20213

11147-2021 (00 00 00)

Terveysturvallisuus aluevaaleissa 2022

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 195

Lakimies Henna Puska ja avustava lakimies Niina Kujansuu 17.12.2021:

Oikeusministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat yhdessä valmistelleet 9.11.2021 annetut ohjeet eri vaaliviranomaisille. Ohjeissa käsitellään aluevaalien järjestämistä koronapandemian aikana ja ohjeistetaan ennakkoäänestyksen, kotiäänestyksen ja vaalipäivän äänestyksen toteuttaminen terveysturvallisuus huomioiden. Ohjeet löytyvät vaalit.fi-sivulta: https://vaalit.fi/koronaohjeita-vaaliviranomaisille-aluevaaleissa

Keskusvaalilautakunnan sihteerit ovat 16.12.2021 keskustelleet Turun kaupungin terveysviranomaisten kanssa toimenpiteistä koskien terveysturvallisia äänestysjärjestelyitä. Palaverissa keskusteltiin oikeusministeriön ja THL:n antamista ohjeista, vaalitoimitsijoiden rokotusjärjestelyistä, epidemiatilanteen ja rokotusten yleisestä etenemisestä, käytännön äänestysjärjestelyistä yleisessä ennakkoäänestyksessä, laitosäänestyksessä, kotiäänestyksessä sekä varsinaisen vaalipäivän äänestyksessä. Lisäksi sihteerit tiedustelivat lisäsuojavarusteiden saatavuudesta hyvinvoinnin palvelukokonaisuudelta.

Vaalijärjestelyissä otetaan huomioon em. valtakunnalliset ohjeet ja paikallisten terveysviranomaisten antamat ohjeet, joita voidaan tarvittaessa päivittää kulloinkin vallitsevan tilanteen mukaan. Keskusvaalilautakunnan sihteerit sekä kanslian henkilöstö perehdyttävät ja kouluttavat vaalitoimitsijat, vaalilautakunnat ja vaalitoimikunnat tehtäviinsä huomioiden terveysturvallisuuden äänestystapahtumassa.

Työturvallisuuslain mukaan työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Keskusvaalilautakunnan ensisijainen velvoite on työnantajana estää vaara- ja haittatekijät, joka pandemian aikana tarkoittaa tavoitetta estää koronan pääsy työpaikalle. Ennakkoäänten laskennassa ja vaalipäivän äänten tarkastuslaskennassa työskentelee yhteensä noin 130 henkilöä. Tämän vuoksi on välttämätöntä, että keskusvaalilautakunta kiinnittää huomiota yleisesti vaikuttaviin suojautumiskeinoihin, joita työturvallisuuden turvaaminen pandemian aikana edellyttää.

Tätä velvollisuutta varten keskusvaalilautakunta tulee kiinnittämään huomiota yleisesti vaikuttaviin suojautumiskeinoihin, joita työturvallisuuden turvaaminen pandemian aikana edellyttää. Lisäksi keskusvaalilautakunta keskittyy tarjoamaan edellytykset yksilölliselle suojautumiselle. Tämä tarkoittaa muun muassa tarkoituksenmukaisten henkilösuojaimien tarjoamista työtehtävissä, joissa sairastumisen vaaraa ei voida riittävästi ehkäistä työhön tai työolosuhteisiin kohdistuvilla toimenpiteillä. Työturvallisuuslain mukaan myös työntekijä on velvoitettu huolehtimaan omasta sekä toisten työntekijöiden turvallisuudesta. Työturvallisuuden takaamiseksi keskusvaalilautakunta edellyttää muun ohella maskin käyttöä.

Lisäksi äänten laskennan järjestelyissä kiinnitetään erityistä huomiota muun ohella laskentapöytien turvaväleihin, käsidesin riittoisuuteen sekä siivousjärjestelyihin. Siivouksen osalta palveluntuottajalle on esitetty tilaustarve laskentapaikan käyttöönotto- ja loppusiivouksen lisäksi suorittaa laskentapäivien aikana välisiivouksia.

Keskusvaalilautakunta seuraa osaltaan pandemiatilanteen kehittymistä ja päivittää ohjeistusta tarvittaessa.

EhdotusKeskusvaalilautakunta merkitsee tiedokseen edellä mainitut ohjeet ja valmistelun ja päättää, että tarkoitetut järjestelyt ja mahdolliset myöhemmin annettavat lisäohjeistukset huomioidaan vaalien terveysturvallisuusjärjestelyissä. Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää ohjeistaa ennakkoäänten laskennan ja vaalipäivän tarkastuslaskennan laskijoita ja pöytäpäälliköitä työtehtävältä vaadittavilla ja edellyttämillä suojautumiskeinoilla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli avustava lakimies Niina Kujansuu.