Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta19108.11.202113

11147-2021 (00 00 00)

Pieni ele ry:n kirje keskusvaalilautakunnille

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 191

Lakimies Henna Puska ja avustava lakimies Niina Kujansuu 5.11.2021:

Keskusvaalilautakunnalle on saapunut 28.10.2021 päivätty tiedote koskien vammais- ja terveysjärjestöjen yhteistä Pieni ele -keräyksen järjestämistä aluevaalien yhteydessä tammikuussa 2022. Poliisihallituksen myöntämä keräyslupa (RA/2020/814) on voimassa toistaiseksi. Lupa kattaa kaikki kunnat Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tiedotteessa toivotaan, että kerääjille järjestyisi keräyspisteet yleisistä ennakkoäänestyspaikoista sekä varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikoista. Toiveena on lisäksi, että paikka olisi mahdollisimman näkyvä ja lämmin paikka äänestäjien kulkureitin varrella, sekä tilojen salliessa keräyslippaat voitaisiin Pieni ele ry:n vastuulla säilyttää yön yli ennakkoäänestyspaikoissa lukitussa tilassa.

Liite 1Pieni ele ry, tiedote keskusvaalilautakunnille 28.10.2021

EhdotusKeskusvaalilautakunta toteaa, että keräykseen suhtaudutaan sinänsä myönteisesti, mutta turvavälejä koskevien ohjeiden vuoksi ei ole mahdollista sitoutua siihen, että jokaisesta äänestyspaikasta järjestyisi kerääjille keräyspiste. Turun varsinaiset vaalipäivän äänestyspaikat ja yleiset ennakkoäänestyspaikat ovat sijainniltaan ja kooltaan erilaisia, jonka vuoksi keräyksen toteuttaminen ei välttämättä keskity äänestäjien kulkureitin varrelle. Vuodenaikaan nähden tammikuun 2022 aluevaaleissa äänestäminen tapahtuu sisätiloissa ja mikäli keräys voidaan sovittaa samaan tilaan turvavälejä noudattaen, keräys tapahtuisi lämpimässä sisätilassa.

Keräystä harjoittavien tahojen on huolehdittava kerääjiensä terveysturvallisuudesta sekä noudatettava viranomaisten kulloisiakin ohjeita. Mahdolliset vaalikeräykseen liittyvät järjestelyt on hoidettava siten, etteivät vaaliviranomaiset osallistu rahankeräykseen liittyviin tehtäviin sekä siten, ettei keräystoiminta häiritse vaalitoimintaa. Keräysjärjestelyistä ei myöskään saa syntyä äänestäjille sellaista vaikutelmaa, että vaalikeräykseen osallistuminen olisi velvollisuus.

Keräyslippaiden säilyttämisestä tulee sopia erikseen kyseisen ennakkoäänespaikan kanssa ja tiedustella mahdollisuutta säilyttää keräyslipas samassa lukitussa paikassa ennakkoäänestyksen tavaroiden kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli avustava lakimies Niina Kujansuu.

Jakelu

aoPieni ele -keräystoimikunta


Liitteet:

Kevaalk § 191
Liite 1:Pieni ele ry, tiedote keskusvaalilautakunnille 28.10.2021