Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta19008.11.202112

11147-2021 (00 00 00)

Tiedottaminen vuoden 2022 aluevaalien vaalipäivästä ja äänestysalueiden äänestyspaikoista

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 190

Lakimies Henna Puska ja avustava lakimies Niina Kujansuu 3.11.2021:

Vaalilain 67.1 §:n mukaisesti vaalipäivän äänestys toimitetaan yhtäaikaisesti jokaisessa kunnassa äänestysalueittain. Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestysalueessa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen. Vuoden 2022 aluevaalien vaalipäivä on 23.1.2022. Kaupunginhallitus on 25.10.2021 § 483 päättänyt vuoden 2022 aluevaalien varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikat Turussa. Vaalipäivän äänestyspaikat on merkitty oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän pohjatietojärjestelmään 4.11.2021.

Vaalilain 67.3 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunnan on saatettava vaalipäivä ja äänestysalueiden äänestyspaikat tiedoksi sillä tavalla kuin kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi. Kuntalain 108 §:n mukaisesti kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne yleisessä tietoverkossa, sekä tarpeen vaatiessa muulla kunnan päättämällä tavalla. Ilmoitusten on oltava yleisessä tietoverkossa 14 vuorokautta, jollei asian luonteesta muuta johdu. Muina tapoina voidaan pitää esimerkiksi ilmoitusten julkaisemista kunnan valitsemissa ilmoituslehdissä ja kaksikielisissä kunnissa tulee huomioida myös kielilain säännökset. Ilmoitukset julkaistaan kaupungin kilpailutetuissa hankintapaikoissa, joista keskusvaalilautakunta käyttää tiedottamisessa kolmea hankintapaikkaa. Tiedottaminen tapahtuu suomenkielisessä sanomalehdessä Turun Sanomissa ja ruotsinkielisessä Åbo Underrättelser-sanomalehdessä, jotka ilmestyvät Turun talousalueella sekä Aamuset ilmaisjakelusanomalehdessä, joka ilmestyy Turun talousalueella.

Liitteissä 1 ja 2 on suomenkielinen ja ruotsinkielinen ehdotus kuulutukseksi. Kuulutus sisältää kaupunginhallituksen päättämät vaalipäivän äänestyspaikat. Lisäksi kuulutuksen sisällössä huomioidaan vielä oikeusministeriön 30.6.2021 aluevaalien järjestämisestä annetun ohjeen (VN/16839/2021) mukaisesti oikeusministeriön ja THL:n antamat ohjeet kuntavaalien järjestämiseksi koronapandemian aikana, joita tullaan ohjeistuksen mukaan soveltamaan myös aluevaaleissa. Oikeusministeriö järjesti kunnille 2.11.2021 vaaliklinikan, jossa todettiin kuntien saavan myöhemmin lisäohjeistusta koskien koronajärjestelyjä aluevaaleissa. Päivitetyn ohjeistuksen jälkeen kuulutukseen lisättäisiin mahdolliset ohjeet äänestämisestä karanteenin tai eristyksen aikana.

Liite 1Äänestyspaikat Turun kaupungissa

Liite 2Röstningsställena i Åbo stad

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää, että vuoden 2022 aluevaalien vaalipäivän ja äänestysalueiden äänestyspaikoista ilmoitetaan liitteiden mukaisilla ilmoituksilla yleisessä tietoverkossa. Keskusvaalilautakunta päättää oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerit sopimaan lehti-ilmoituksiin liittyvistä järjestelyistä ja ilmoitustilauksista ja tekemään liitteisiin vähäisiä teknisiä muutoksia ennen ilmoitusten julkaisemista yleisessä tietoverkossa ja lehti-ilmoituksissa.

Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerit lisäämään liitteisiin mahdolliset ohjeet eristyksessä tai karanteenissa oleville äänestäjille, kun keskusvaalilautakunta on tämän kokouksen jälkeen saanut tietoonsa päivitetyn koronaohjeistuksen oikeusministeriöltä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli lakimies Henna Puska.

Jakelu

ilmKonsernihallinto, kirjaamo


Liitteet:

Kevaalk § 190
Liite 1:Äänestyspaikat Turun kaupungissa
Liite 2:Röstningsställena i Åbo stad