Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta18908.11.202111

11147-2021 (00 00 00)

Tiedottaminen vuoden 2022 aluevaalien ennakkoäänestyspaikoista ja äänestysajoista niissä

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 189

Lakimies Henna Puska ja avustava lakimies Niina Kujansuu 3.11.2021:

Vaalilain 46 §:n 1 momentin mukaisesti jokainen äänioikeutettu saa äänestää ennakolta kotimaan yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa.

Vuoden 2022 aluevaalien yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat on vahvistettu kaupunginhallituksen päätöksellä (25.10.2021 § 481). Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat on 4.11.2021 merkitty ja vahvistettu oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän pohjatietojärjestelmään. Tiedot julkaistaan myöhemmin oikeusministeriön ylläpitämässä vaalien tieto- ja tulospalvelussa.

Vaalilain 49 §:n 1 momentin mukaisesti kunnan keskusvaalilautakunnan on lisäksi tiedotettava kunnan alueella olevista kotimaan yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja äänestysajoista niissä sillä tavalla kuin kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi.

Vaalilain 49 §:n 2 momentin mukaan vaalitoimitsijoiden ja vaalitoimikunnan on huolehdittava siitä, että äänestysajoista ja ennakkoäänestyksen tarkemmasta järjestelystä tiedotetaan ennakkoäänestyspaikalla julkipantavin kuulutuksin ja tarvittaessa muullakin sopivalla tavalla.

Vaalilain 46 §:n 2 momentin mukaisesti äänioikeutettu, joka on hoidettavana sairaalassa, ympärivuorokautista hoitoa antavassa tai muussa kunnanhallituksen ennakkoäänestyspaikaksi määräämässä sosiaalihuollon toimintayksikössä taikka joka on otettu rangaistuslaitokseen, saa äänestää ennakolta kyseisessä laitoksessa. Kaupunginhallitus on päättänyt päätöksellä (25.10.2021 § 482) Turun alueella olevista laitosäänestyspaikoista vuoden 2022 aluevaaleissa.

Vaalilain 46 §:n 3 momentin mukaan äänioikeutettu, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- eikä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, saa, sen mukaisesti kuin 55 §:ssä säädetään, äänestää ennakolta kotonaan Suomessa siinä kunnassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kotikunnakseen. Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestykseen oikeutetun kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa tarkoitettu omaishoitaja, jos kyseinen kunta on merkitty äänioikeusrekisterissä hänen kotikunnakseen.

Kuntalain 108 §:n mukaisesti kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne yleisessä tietoverkossa, sekä tarpeen vaatiessa muulla kunnan päättämällä tavalla. Ilmoitusten on oltava yleisessä tietoverkossa 14 vuorokautta, jollei asian luonteesta muuta johdu. Muina tapoina voidaan pitää esimerkiksi ilmoitusten julkaisemista kunnan valitsemissa ilmoituslehdissä. Kaksikielisissä kunnissa tulee huomioida myös kielilain säännökset. Ilmoitukset julkaistaan kaupungin kilpailutetuissa hankintapaikoissa, joista keskusvaalilautakunta käyttää tiedottamisessa kolmea hankintapaikkaa. Tiedottaminen tapahtuu suomenkielisessä sanomalehdessä Turun Sanomissa ja ruotsinkielisessä Åbo Underrättelser-sanomalehdessä, jotka ilmestyvät Turun talousalueella sekä Aamuset ilmaisjakelusanomalehdessä, joka ilmestyy Turun talousalueella.

Liitteissä 1 ja 2 on suomenkielinen ja ruotsinkielinen ehdotus kuulutukseksi. Kuulutus sisältää kaupunginhallituksen päättämät yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat sekä tietoa äänestäjälle kotiäänestyksen tilaamisesta ja laitoksissa tapahtuvasta äänestämisestä. Lisäksi kuulutuksen sisällössä huomioidaan vielä oikeusministeriön 30.6.2021 annetun ohjeen (VN/16839/2021) mukaisesti oikeusministeriön ja THL:n antamat ohjeet kuntavaalien järjestämiseksi koronapandemian aikana, joita tullaan ohjeistuksen mukaan soveltamaan myös aluevaaleissa. Oikeusministeriö järjesti kunnille 2.11.2021 vaaliklinikan, jossa todettiin kuntien saavan myöhemmin lisäohjeistusta koskien koronajärjestelyjä aluevaaleissa. Päivitetyn ohjeistuksen jälkeen kuulutukseen lisättäisiin mahdolliset ohjeet äänestämisestä karanteenin tai eristyksen aikana.

Liite 1Ennakkoäänestys

Liite 2Förhandsröstningen

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää, että vuoden 2022 aluevaalien yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista ja muista kuulutuksessa ilmenevistä seikoista ilmoitetaan liitteiden mukaisilla ilmoituksilla yleisessä tietoverkossa. Keskusvaalilautakunta päättää oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerit sopimaan lehti-ilmoituksiin liittyvistä järjestelyistä ja ilmoitustilauksista sekä tekemään liitteisiin vähäisiä muutoksia ennen ilmoitusten julkaisemista yleisessä tietoverkossa ja lehti-ilmoituksissa.

Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerit lisäämään liitteisiin ohjeet eristyksessä tai karanteenissa oleville äänestäjille, kun keskusvaalilautakunta on tämän kokouksen jälkeen saanut tietoonsa päivitetyn koronaohjeistuksen oikeusministeriöltä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli lakimies Henna Puska.

Jakelu

ilmKonsernihallinto, kirjaamo


Liitteet:

Kevaalk § 189
Liite 1:Ennakkoäänestys
Liite 2:Förhandsröstningen