Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta16705.10.20215

11147-2021 (00 00 00)

Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat aluevaaleissa 2022

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 167

Lakimies Henna Puska ja avustava lakimies Niina Kujansuu 1.10.2021:

Seuraavat vaalit ovat aluevaalit, jotka toimitetaan sunnuntaina 23.1.2022. Ennakkoäänestyksen ajanjakso on kotimaassa 12.-18.1.2022 (keskiviikosta tiistaihin) ja ulkomailla 12.-15.1.2022. Äänioikeutettu voi äänestää valintansa mukaan joko ennakkoon tai vaalipäivänä. Ennakkoon äänioikeutettu voi äänestää missä tahansa vaalilaissa tarkoitetussa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla, tai vaalilaissa tarkoitetussa laitoksessa, jos hän on siellä hoidettavana tai sinne otettuna, tai vaalilaissa tarkoitetussa ulkomailla olevassa suomalaisessa laivassa, jos hän kuuluu laivan henkilökuntaan, tai eräin edellytyksin kotonaan vaalilaissa tarkoitetussa kotiäänestyksessä, taikka vaalilain mukaisesti kirjeitse, mikäli hän asuu ulkomailla tai oleskelee ulkomailla koko ennakkoäänestysajanjakson ja vaalipäivän.

Vaalilain 9 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista kaupungissa sekä määrää näiden aukioloajoista vaalilain mukaisesti. Oikeusministeriö on 30.6.2021 päivätyssä kirjeessään (VN/16839/2021, korj. 14.9.2021) antanut kunnille yleisten ennakkoäänestyspaikkojen määräämistä koskevia ohjeita. Kunnanhallituksen tulee tehdä päätökset yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja vaalipäivän äänestyspaikoista hyvissä ajoin siten, että paikat voidaan merkitä oikeusministeriön vaalitietojärjestelmään (VAT) perjantaihin 5.11.2021 klo 12 mennessä.

Perustuslain 14 §:n 3 momentin mukaan julkisen vallan tehtävänä on edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon. Kunnan on tämän nojalla huolehdittava siitä, että äänioikeutettujen äänestysmahdollisuudet vaaleissa ovat riittävät sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä. Oikeusministeriö on tuonut ohjeistuksessaan esille, että ennakkoäänestyspaikkojen ja vaalipäivän äänestyspaikkojen riittävä lukumäärä on keskeinen tekijä hyvän äänestysaktiivisuuden saamiseksi. Samoin ennakkoäänestyspaikkojen riittävä määrä voi edesauttaa koronavirustilanteessa sitä, että äänestäjät hajaantuvat tasaisemmin eri paikkoihin eikä ruuhkia pääse syntymään, jolloin turvavälien pitämisestä on helpompi huolehtia. Aluevaalit ovat ensimmäiset vaalit laatuaan, jonka vuoksi äänestäjien äänestysaktiivisuuteen tulee kunnassa kiinnittää erityistä huomiota.

Aluevaaleissa 2022 ennakkoäänestyspaikkojen kaupunginosien sijainnit tulevat pysymään samoina aiempien vaalien tapaan. Turussa on aiemmissa vaaleissa ollut 15 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa, mutta yksikään näistä paikoista ei sijoitu Turun ydinkeskustaan. Tällä hetkellä lähin keskustassa oleva yleinen ennakkoäänestyspaikka sijaitsee Turun kaupungin kirjastossa. Edellä kerrottuun nähden olisi perusteltua lisätä Turkuun 16. yleinen ennakkoäänestyspaikka.

Keskusvaalilautakunnan sihteerit ovat kartoittaneet äänestyspaikkavaihtoehtoja Turun ydinkeskustasta. Uudeksi ennakkoäänestyspaikaksi ehdotetaan Hansakorttelissa sijaitsevaa kauppakeskuksen aulatilaa. Hansakortteli on vilkas keskittymä, jossa äänestäjien tiedetään liikkuvan. Tämä on omiaan lisäämään mielenkiintoa aluevaaleja kohtaan myös niille äänestäjille, joille uudet aluevaalit tuntuvat vieraalta.

Oikeusministeriön ohjeistuksen mukaan ennakkoäänestyspaikkojen olisi hyvä pysyä samoina vuodesta toiseen. Keskusvaalilautakunnan sihteerit ovat kartoittaneet aiemmissa säännönmukaisissa vaaleissa toiminutta Pansion S-Marketin tiloja ja tilan ahtauden vuoksi turvallisen äänestyksen toteuttaminen koronapandemian aikana on kokonaisuutena haastava verrattuna muihin tilavampiin ennakkoäänestyspaikkoihin. Pansion ennakkoäänestyspistettä ehdotetaan siirrettäväksi palvelukeskus Hövelin aulatiloihin, joka sijaitsee lähellä Pansion S-Markettia.

Länsikeskuksen Prismassa äänestys toteutettiin viime kuntavaaleissa 2021 Prisman sisällä olevassa liiketilassa. Liiketila on sittemmin vuokrattu eteenpäin ja äänestyksen toimittaminen Prisman aulatilassa on haastava toteuttaa. Tämän vuoksi ennakkoäänestyspaikaksi ehdotetaan länsikeskuksen Citymarketin tiloja. Keskusvaalilautakunnan sihteerien kartoituksen perusteella Citymarketissa on useita otollisia äänestyspisteen sijoittamismahdollisuuksia.  

Pakottavaksi syyksi siirroissa voidaan osoittaa nykyisiin ennakkoäänestyspaikkoihin liittyvät tilahaasteet. Uudet ennakkoäänestyspaikat takaisivat paremmin turvallisuutta, esteettömyyttä ja vaalisalaisuuden säilymistä. Samalla uudet paikat ehkäisisivät äänestyksen ruuhkautumista. Ennakkoäänestyspaikan siirrossa huomioitaisiin, että ennakkoäänestyspaikan uusi sijainti sijaitsee maantieteellisesti lähellä vanhaa ennakkoäänestyspaikkaa. Näin pyritään siihen, että siirto ei aiheuta liikaa epätietoisuutta äänestäjien keskuudessa. Muutoksien osalta keskusvaalilautakunta kiinnittää huomiota tehokkaaseen tiedotukseen.

Liitteessä 1 on kuvattu 16 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa: kirjastoja, yliopisto, kauppoja, kauppa- tai liikekeskuksia, kauppakeskuksessa sijaitseva yhteispalvelupiste sekä Vierailukeskus Joki.

Aukioloajat

Vaalilain 47 §:n mukaan kotimaan yleinen ennakkoäänestyspaikka on ennakkoäänestystä varten avoinna kaikkina ennakkoäänestyksen ajanjakson päivinä, jollei kunnanhallituksen päätöksellä erityisistä syistä toisin määrätä. Vaalilain 48 §:n mukaan kunnanhallitus päättää ennakkoäänestyspaikan päivittäiset aukioloajat huomioiden, ettei ennakkoäänestyspaikka saa olla auki arkipäivisin ennen klo 8 eikä klo 20 jälkeen, eikä viikonloppuisin ennen klo 9 eikä klo 18 jälkeen. Oikeusministeriön mukaan hyväksi havaittu käytäntö on ollut, että kahtena viimeisenä äänestyspäivänä yleinen ennakkoäänestyspaikka pidetään avoinna klo 20 saakka.

Yleisten ennakkoäänestyspaikkojen osalta ehdotetaan, että 14 ennakkoäänestyspaikkaa ovat auki jokaisena äänestyspäivänä liitteessä 1 kuvatuin aukioloajoin. Kahden ennakkoäänestyspaikan osalta ehdotetaan, että Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki ja Pansion Höveli ovat auki ennakkoäänestysaikana arkipäivisin liitteessä 1 kuvatuin aukioloajoin.

Liite 1Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat, aluevaalit 2022

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle aluevaalien 2022 yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää, että lautakunnan sihteerit saavat tehdä liitteeseen mahdollisesti tarvittavat tekniset muutokset ja lisäykset ennen kaupunginhallitukselle tehtävää esitystä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli avustava lakimies Niina Kujansuu.

Jakelu

tiedKari-Granfors Outi
tpvKorhonen Ari-Pekka
tiedVuori Anne


Liitteet:

Kevaalk § 167
Liite 1:Yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat, aluevaalit 2022