Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta14927.09.20214

11278-2021 (00 00 01, 00 00 00, 01 01 03)

Keskusvaalilautakunnan sihteerien valitseminen

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 149

Vaalilain (714/1998) 14 §:n (361/2016) 3 § momentin mukaan kunnan keskusvaalilautakunta ottaa itselleen sihteerin ja muun tarvittavan henkilöstön. Se päättää muiden kuin sen kokouksiin tässä laissa tarkoitettujen tehtäviensä vuoksi osallistumaan oikeutettujen henkilöiden läsnäolo- ja puheoikeudesta kokouksissaan.

Keskusvaalilautakunnan sihteerin tehtävä ei ole kunnallinen luottamustoimi, vaan sihteeri hoitaa tehtävää virkamiehenä. Käytännössä kunta huolehtii sihteerin etsimisestä keskusvaalilautakunnalle (Tarasti–Jääskeläinen, Vaali- ja puoluelainsäädäntö, 2014, s. 152).

Keskusvaalilautakunnalla on Turussa ja muissa suurissa kaupungeissa ollut kaksi sihteeriä. Kyseessä ei ole päätoiminen virka, vaan oman toimen ohella hoidettu niin sanottu sivuvirka.

Turun kaupungin keskusvaalilautakunnan I sihteerinä toiminut kaupunginlakimies on 1.9.2021 siirtynyt tuomioistuinlaitoksen palvelukseen. Keskusvaalilautakunnan II sihteeriksi aiemmin valitun lakimiehen perhevapaa jatkuu toistaiseksi.

Seuraavat vaalit ovat aluevaalit, joiden varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022. Turun kaupungin lakipalvelut on osoittanut keskusvaalilautakunnan käyttöön keskusvaalilautakunnan II sihteerinä kuntavaaleissa 2021 toimineen ma. lakimies Henna Puskan ja ma. lakimies Niina Kujansuun keskusvaalilautakunnan käytettäväksi sihteerien tehtävien hoitamista varten. He ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä tehtäviin.

Keskusvaalilautakunnan sihteerin palkkion osalta on monissa suurissa kaupungeissa noudatettu palkkiokäytäntöä, jonka mukaan valtiollisissa vaaleissa (presidentinvaali, eduskunta- ja europarlamenttivaalit) keskusvaalilautakunnan sihteereille on maksettu vaaleihin liittyvistä tehtävistä palkkio, joka on vastannut ko. lakimiehen kuukausipalkkaa. Kuntavaaleissa palkkio on maksettu puolitoistakertaisena. Aluevaaleja ei ole aiemmin järjestetty. Huomioon ottaen eri vaaliviranomaisten välinen työnjako (ks. oikeusministeriön kirje kunnanhallituksille 30.6.2021 (korj. 14.9.2021, VN/16839/2021) keskusvaalilautakunnan ja sihteerien työmäärä ensimmäisissä aluevaaleissa asettunee valtiollisten vaalien ja kuntavaalien välille. Olisi siten perusteltua maksaa ko. palkkio ensimmäisissä aluevaaleissa kertoimella 1,25.

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää:

- merkitä tiedokseen edellä kuvatun tilanteen,

- ottaa 27.9.2021–28.2.2022 väliseksi ajaksi keskusvaalilautakunnan sihteereiksi ma. lakimies Henna Puskan (I sihteeri) ja ma. lakimies Niina Kujansuun (II sihteeri),

- määrätä, että keskusvaalilautakunnan sihteereillä on molemmilla yksinään oikeus keskusvaalilautakunnan puolesta suorittaa keskusvaalilautakunnan toimintaan liittyviä hankintoja talousarvion määrärahojen puitteissa ja hyväksyä niihin liittyviä laskuja,

- määrätä, että sihteerit toimivat keskusvaalilautakunnan esittelijöinä sopimansa työnjaon mukaisesti,

- että Puskalle ja Kujansuulle maksetaan vaalivuonna 2022 aluevaaleja varten varatuista määrärahoista palkkio, joka vastaa ko. sihteerin omaa Turun kaupungin maksamaa joulukuun 2021 kuukausipalkkaa kertoimella 1,25.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Merkittiin, että sihteerit eivät osallistuneet asian käsittelyyn.

Asian esitteli keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Timo Laaksonen.

Jakelu

tiedKari-Granfors Outi
tiedKlami Laura
aoKujansuu Niina
tiedMarjasto Tarja
aoPuska Henna
tiedVuori Anne