Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta9510.05.20214

9374-2020 (00 00 00)

Ehdokashakemusten käsittely

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 95

PäätösKeskusvaalilautakunta käsitteli kuntavaalien ehdokashakemukset ja päätti antaa seuraavan huomautuksen Vihreä liitto r.p:n vaaliasiamiehille siten kuin vaalilain 36 §:ssä (431/2010) säädetään:

Vaalilain 153 §:n (496/2013) 1 momentin 1 kohdan mukaisesti ehdotuksessa puolueen ehdokaslistaksi on muun ohella mainittava kunkin ehdokkaan nimi. Säännöksen mukaan etunimen rinnalla tai sen sijasta voidaan käyttää yleisesti tunnettua ehdokkaan puhuttelunimeä tai etunimeä lyhennettynä.

Edelleen vaalilain 41 §:n (496/2013) 5 momentin mukaisesti jokaisesta ehdokkaasta merkitään yhdistelmään muun ohella nimi. Säännöksen mukaan ehdokkaan etunimen rinnalla tai sen sijasta voidaan käyttää ehdokkaan yleisesti tunnettua puhuttelunimeä tai etunimeä lyhennettynä.

Edellä mainituissa säännöksissä ei mainita sukunimeä. Keskusvaalilautakunta katsoo, että säännöksiä on siten tarkoitettu tulkittavaksi niin, että sukunimen osalta käytetään aina virallista ja väestötietojärjestelmään merkittyä sukunimeä.

Vihreä liitto r.p:n vaaliasiamiehelle huomautetaan, että ehdokkaaksi asetetun Bilola Theresian virallinen ja väestötietojärjestelmään merkitty sukunimi ei ole Bilola vaan Epse Samfoga Doh ja että nimet Bilola Theresia ovat väestötietojärjestelmän mukaan hänen etunimiään. Hän on myös julkaissut tieteellisiä julkaisuja sukunimillä Epse Samfoga Doh/Samfoga Doh.

Lisäksi Vihreä liitto rp:n vaaliasiamiehelle huomautetaan, että ehdokkaaksi asetetun Vainio Outin virallinen ja väestötietojärjestelmään kirjattu sukunimi ei ole ainoastaan Vainio, vaan Vainio-Kivinen, joka on myös julkiseen eläinlääkärirekisteriin kirjattu sukunimi.

Lisäksi merkittiin, että Suomen Keskusta rp:n vaaliasiamies on poistanut ehdotuksestaan puolueen ehdokaslistalta Mikko Heikkilän, jonka kotikunta ei ole Turku, ja jolta siten puuttuu kuntalain 71 §:n 1 kohdan edellyttämä kuntavaaliehdokkaan yleisen vaalikelpoisuuden ensimmäinen edellytys. Suomen Keskusta rp:n ehdokasmäärä on näin ollen laskenut yhdellä ehdokkaalla. Suomen Keskusta rp:n ehdokasmäärä on siten 57 ja kaikkien Turun kaupungin kuntavaaliehdokkaiden kokonaismäärä on näin ollen 669 (aiemman 670 sijaan).

Lisäksi merkittiin, että keskusvaalilautakunnan varajäsen Lars Nyberg on edelleen asetettu ehdokkaaksi. Hän on siten edelleen esteellinen osallistumaan keskusvaalilautakunnan kuntavaaleja 2021 käsitteleviin kokouksiin. Sijaantulojärjestyksessä seuraava varajäsen on Tuija Sievänen.

Oheismateriaali 1Ehdokasasetteluasiakirjat liitteineen

Oheismateriaali 2Vihreä liitto rp:n vaaliasiamiesten kirjelmät ja Suomen Kuntaliitto ry:n lausunto

Jakelu

aoSuomen Keskusta rp:n vaaliasiamies
aoVihreä Liitto rp:n vaaliasiamies
mtpvLuottamuselintoimikunta
aoNyberg Lars
tiedSievänen Tuija