Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta8804.05.20219

3758-2021 (02 02 02, 02.00)

Keskusvaalilautakunnan määrärahamuutosten aikataulu

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 88

Kaupunginlakimies Jukka Vanto ja lakimies Henna Puska 28.4.2021:

Maan hallituksen 11.3.2021 antamassa esityksessä eduskunnalle laiksi vuoden 2021 kuntavaalien siirtämisestä todetaan muun ohella seuraavaa:

”Kotimaan ennakkoäänestysajanjakson pidentäminen yhdellä viikolla aiheuttaa kunnille lisäkustannuksia. Tästä syystä ehdotetaan, että kesäkuun 13 päivänä toimitettavissa kuntavaaleissa oikeusministeriö suorittaisi kunnille vaalilain 188 §:n 2 momentissa tarkoitetun kertakorvauksen. Normaalisti kertakorvaus maksetaan vain valtiollisissa vaaleissa, mutta ei kuntavaaleissa. Kertakorvauksen suuruus olisi noin puolet tavanomaisesta korvauksesta eli noin 1,1 euroa jokaista kunnassa asuvaa äänioikeutettua kohden.”

Kuntavaalien siirrosta, ennakkoäänestysajan pidentämisestä ynnä muista poikkeusjärjestelyistä aiheutuu keskusvaalilautakunnalle aiemmin budjetoimattomia menoja, joiden määrä voi ylittää edellä tarkoitetun kertakorvauksen suuruuden. Lisäksi tässä vaiheessa on epävarmaa, toimitetaanko ensimmäisiä maakuntavaaleja ”alkuvuonna 2022”, kuten aiemmin on viestitty. Mikäli toimitetaan, vaalien valmisteluun liittyviä kustannuksia muodostuu syksylle 2021.

Kaupungin talouspalvelut on 20.4.2020 ohjeistanut, että keskusvaalilautakunnan määrärahamuutoksia ei ole syytä tehdä vielä tässä vaiheessa, koska tarkkaa toteutumaa ei vielä tiedetä. Kun toteutuma vaalien jälkeen tiedetään, tehdään tarpeelliset muutokset. Koska kaupungin toinen osavuosikatsaus raportoidaan alkusyksyllä tilanteessa 31.5.2021, kuntavaalien koko toteuma ehtii vasta syksyn viimeiseen, eli koko vuoden kolmanteen, osavuosikatsaukseen.

EhdotusMerkitään tiedoksi ja tarvittaessa toimeenpantavaksi vuoden kolmatta osavuosikatsausta laadittaessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Jakelu

mtpvKonsernihallinto, talouspalvelut
mtpvAhola Kaija
tiedKorhonen Ari-Pekka
tiedVuorinen Merja