Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta7612.04.20214

9374-2020 (00 00 00)

Tiedottaminen vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivästä ja äänestysalueiden äänestyspaikoista

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 76

Kaupunginlakimies Jukka Vanto ja lakimies Henna Puska 9.4.2021:  

Vaalilain 67.1 §:n mukaisesti vaalipäivän äänestys toimitetaan yhtäaikaisesti jokaisessa kunnassa äänestysalueittain. Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestysalueessa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen.

Kaupunginhallitus on 29.3.2021 § 152 päättänyt vuoden 2021 kuntavaalien varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikat Turussa. Sanotut tiedot on merkitty oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän pohjatietojärjestelmään.  

Vaalilain 67.3 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunnan on saatettava vaalipäivä ja äänestysalueiden äänestyspaikat tiedoksi sillä tavalla kuin kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi. Kuntalain  108 §:n mukaisesti kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne yleisessä tietoverkossa, sekä tarpeen vaatiessa muulla kunnan päättämällä tavalla. Ilmoitusten on oltava yleisessä tietoverkossa 14 vuorokautta, jollei asian luonteesta muuta johdu. Mainittua pykälää koskevien esitöiden (HE 268/2014 vp s. 214-215) mukaan pykälässä mainittuina muina tapoina voidaan edelleen pitää esimerkiksi ilmoitusten julkaisemista kunnan valitsemissa ilmoituslehdissä. Kaksikielisissä kunnissa ilmoittamisessa on huomioitava kielilain säännökset.

Vuonna 2021 kuntavaalit toimitetaan sunnuntaina 13.6.2021.

Kaupungin lehti-ilmoitushankinnat on tällä erää kilpailutettu siten, että ilmoitusten julkaisemisen hankintapaikkana suomenkielisessä tilattavassa sanomalehdessä, joka ilmestyy Turun talousalueella, on Turun Sanomat, hankintapaikka ilmoitusten julkaisemiselle ruotsinkielisessä Turun talousalueella ilmestyvässä tilattavassa sanomalehdessä on Åbo Underrättelser sekä hankintapaikkana ilmoitusten julkaisemiselle suomenkielisessä ilmaisjakelusanomalehdessä, joka ilmestyy Turun kaupungin alueella, on Aamuset. Keskusvaalilautakunta on oikeuttanut keskusvaalilautakunnan sihteerit sopimaan mahdollisiin lehti-ilmoituksiin liittyvistä järjestelyistä ja mahdollisista ilmoitustilauksista.

On laadittu liitteenä olevat ilmoitukset, jossa ovat tiedot vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivästä ja äänestysalueiden äänestyspaikoista. Ilmoitusten sisällössä on huomioitu oikeusministeriön ja THL:n antamia ohjeita kuntavaalien järjestämiseksi koronapandemian aikana.

Liite 1Äänestyspaikat Turun kaupungissa

Liite 2Röstningsställena i Abo stad

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää, että vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivästä ja äänestysalueiden äänestyspaikoista ilmoitetaan liitteiden mukaisilla ilmoituksilla yleisessä tietoverkossa. Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerit sopimaan lehti-ilmoituksiin liittyvistä järjestelyistä ja ilmoitustilauksista.

Selvyyden vuoksi samalla todetaan keskusvaalilautakunnan 15.2.2021 tekemän päätöksen (§ 25) koskien tiedottamista vuoden 2021 kuntavaalien vaalipäivästä ja äänestysalueiden äänestyspaikoista mitätöityneen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Jakelu

ilmKonsernihallinto, kirjaamo


Liitteet:

Kevaalk § 76
Liite 1:Äänestyspaikat Turun kaupungissa
Liite 2:Röstningsställena i Abo stad