Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta2104.03.20197
Keskusvaalilautakunta3104.04.20195

4657-2018 (00 00 00, 07 02 01)

Hyväksyttyjen kirjeäänestyksen asiakirjojen käsittely vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 21

Kaupunginlakimies Jukka Vanto 26.2.2019: 

Vaalilakia on muutettu (laki vaalilain muuttamisesta, 939/2017) siten, että äänioikeutettu, jolla ei ole kotikuntaa Suomessa, ja muu äänioikeutettu, joka asuu tai oleskelee ulkomailla koko ennakkoäänestysajanjakson ja vaalipäivän, saa äänestää kirjeitse ulkomailta (kirjeäänestys). Äänestääkseen kirjeitse äänioikeutetun tulee tilata kirjeäänestysasiakirjat ulkomaiseen osoitteeseen Suomen oikeusministeriön tilauspalvelusta (vaalit.fi/kirjeaanestys). Äänioikeutettu vastaa itse siitä, että hän tilaa kirjeäänestysasiakirjat riittävän ajoissa, jotta hänen palauttamansa kirjeäänestyksen lähetekuori saapuu asianomaisen kunnan keskusvaalilautakunnalle säädetyssä määräajassa (eduskuntavaalien osalta 12.4.2019 ennen klo 19 ja europarlamenttivaalien osalta 24.5.2019 ennen klo 19).

Kirjeäänestyksen lähetekuoret saapuvat keskusvaalilautakunnalle suoraan ulkomailta olevilta äänestäjiltä postitse tai kuriiripalvelun välityksellä. Kirjeitse äänestävä voi äänestää ja postittaa lähetekuorensa Suomeen eduskuntavaalien osalta aikaisintaan 14.3.2019. Näin ollen kirjeäänestyksen lähetekuoria alkaa saapua keskusvaalilautakuntiin pian tämän jälkeen. Lähetekuoria ei kuitenkaan saa avata ja tarkastaa ennen kuin vasta sen jälkeen, kun äänioikeusrekisteri on tullut lainvoimaiseksi (eduskuntavaalien osalta 2.4.2019 lukien).

Keskusvaalilautakunnalle saapuneet kirjeäänestysasiakirjat tarkastetaan noudattaen, mitä vaalilaissa säädetään. Kirjeäänestysasiakirjojen tarkastamisen jälkeen keskusvaalilautakunnan on vaalisalaisuus säilyttäen (lippua ei saa avata) avattava hyväksytyt kirjeäänestyksen vaalikuoret, leimattava niissä olevat äänestysliput, suljettava leimatut äänestysliput ruskeisiin vaalikuoriin sekä lopuksi lajiteltava näin syntyneet ennakkoäänestyksen vaalikuoret ao. äänestysalueen kohdalle hyväksyttyjen ennakkoäänestyksen vaalikuorten joukkoon. Leimaaminen ja uudelleen kuoritus on tehtävä ennen kuin vaalikuoret toimitetaan vaalipiirilautakunnalle.

Kirjeäänestyksen vaalikuoren avaus, lippujen leimaaminen ja niiden sulkeminen ennakkoäänestyksen vaalikuoreen tulee tehdä joko keskusvaalilautakunnan itsensä toimesta tai sen valvonnassa. Jos tämä ei kuitenkaan, lähinnä vaalikuorten suuresta lukumäärästä johtuen, ole käytännössä mahdollista, keskusvaalilautakunta voi päättää, että tehtävä suoritetaan sihteerin ja vähintään kolmen muun samanaikaisesti paikalla olevan henkilön toimesta. Nämä henkilöt voivat olla keskusvaalilautakunnan jäseniä tai sen henkilökuntaa.

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää, että vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa kirjeäänestyksen vaalikuoren avaus, lippujen leimaaminen ja niiden sulkeminen ennakkoäänestyksen vaalikuoreen voidaan suorittaa keskusvaalilautakunnan sihteerin ja vähintään kolmen muun samanaikaisesti paikalla olevan keskusvaalilautakunnassa työskentelevän henkilön toimesta.

PäätösKeskusvaalilautakunta jättää asian pöydälle ja palaa asiaan seuraavassa kokouksessa, kun selviää, paljonko kirjeäänestysasiakirjoja on saapunut.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Kevaalk § 31

Pöydältä 4.3.2019 § 21

PäätösMerkittiin, että Turun keskusvaalilautakunnalle oli saapunut 4.4.2019 mennessä yhteensä 134 sille osoitettua kirjeäänestysasiakirjaa. Ehdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.