Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta1804.03.20194

4657-2018 (00 00 00, 07 02 01)

Tiedottaminen vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaalien ennakkoäänestyspaikoista ja äänestysajoista niissä

Tiivistelmä: -

Kevaalk § 18

Kaupunginlakimies Jukka Vanto ja lakimies Annika Nieminen 26.2.2019:  

Vaalilain (714/1998) 46 §:n 1 momentin mukaisesti jokainen äänioikeutettu saa äänestää ennakolta kotimaan yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa.

Kaupunginhallitus on 17.12.2018 § 507 päättänyt vahvistaa eduskunta- ja europarlamenttivaalien yleiset ennakkoäänestyspaikat ja niiden aukioloajat ja liikkuvan ennakkoäänestyspaikan pysähdyspaikat osoitetietoineen ja kellonaikoineen. Sanotut tiedot on merkitty oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän pohjatietojärjestelmään tammikuussa 2019 ja tiedot ovat julkaistu oikeusministeriön ylläpitämässä vaalien tieto- ja tulospalvelussa osoitteessa https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2019/fi/kupaik_853.html / https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2019/se/kupaik_853.html.

Vaalilain 49 §:n 1 momentin mukaisesti kunnan keskusvaalilautakunnan on lisäksi tiedotettava kunnan alueella olevista kotimaan yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja äänestysajoista niissä sillä tavalla kuin kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi.

Kuntalain (410/2015) 108 §:n mukaisesti kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi julkaisemalla ne yleisessä tietoverkossa, sekä tarpeen vaatiessa muulla kunnan päättämällä tavalla. Ilmoitusten on oltava yleisessä tietoverkossa 14 vuorokautta, jollei asian luonteesta muuta johdu. Mainittua pykälää koskevien esitöiden (HE 268/2014 vp s. 214-215) mukaan pykälässä mainittuina muina tapoina voidaan edelleen pitää esimerkiksi ilmoitusten julkaisemista kunnan valitsemissa ilmoituslehdissä. Kaksikielisissä kunnissa ilmoittamisessa on huomioitava kielilain (423/2003) säännökset.

Kaupungin lehti-ilmoitushankinnat on kilpailutettu 28.2.2020 päättyvälle sopimuskaudelle (dnro 4822-2017) siten, että ilmoitusten julkaisemisen hankintapaikkana suomenkielisessä tilattavassa sanomalehdessä, joka ilmestyy Turun talousalueella, on Turun Sanomat, hankintapaikka ilmoitusten julkaisemiselle ruotsinkielisessä Turun talousalueella ilmestyvässä tilattavassa sanomalehdessä on Åbo Underrättelser sekä hankintapaikkana ilmoitusten julkaisemiselle suomenkielisessä ilmaisjakelusanomalehdessä, joka ilmestyy Turun kaupungin alueella, on Kaupunkilehti Turkulainen. On tarkoituksenmukaista, että keskusvaalilautakunta oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerit sopimaan mahdollisiin lehti-ilmoituksiin liittyvistä järjestelyistä ja mahdollisista ilmoitustilauksista.

Vaalilain 49 §:n 2 momentin mukaan vaalitoimitsijoiden ja vaalitoimikunnan on huolehdittava siitä, että äänestysajoista ja ennakkoäänestyksen tarkemmasta järjestelystä tiedotetaan ennakkoäänestyspaikalla julkipantavin kuulutuksin ja tarvittaessa muullakin sopivalla tavalla.

Vaalilain 46 §:n 2 momentin mukaisesti äänioikeutettu, joka on hoidettavana sairaalassa, ympärivuorokautista hoitoa antavassa tai muussa kunnanhallituksen ennakkoäänestyspaikaksi määräämässä sosiaalihuollon toimintayksikössä taikka joka on otettu rangaistuslaitokseen, saa äänestää ennakolta kyseisessä laitoksessa. Kaupunginhallitus on 17.12.2018 § 508 päättänyt Turun alueella olevista laitosäänestyspaikoista vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa.

Vaalilain 46 §:n 3 momentin mukaan äänioikeutettu, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- eikä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, saa, sen mukaisesti kuin 55 §:ssä säädetään, äänestää ennakolta kotonaan Suomessa siinä kunnassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kotikunnakseen. Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestykseen oikeutetun kanssa samassa taloudessa asuva omaishoidon tuesta annetussa laissa tarkoitettu omaishoitaja, jos kyseinen kunta on merkitty äänioikeusrekisterissä hänen kotikunnakseen.

On laadittu liitteenä oleva kuulutus, jossa ovat kaupunginhallituksen päättämät yleiset ennakkoäänestyspaikat, kotiäänestyksen tilaaminen ja laitoksissa tapahtuva äänestäminen.

Tiedot vaalien kaikista ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista tulevat lisäksi oikeusministeriön vaalisivuille vaalit.fi.

Liite 1Ennakkoäänestys

Liite 2Förhandsröstningen

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää, että vuoden 2019 eduskunta- ja europarlamenttivaalien yleisistä ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista sekä liikkuvan ennakkoäänestyspaikan pysähdyspaikoista osoitetietoineen ja kellonaikoineen ilmoitetaan liitteiden mukaisilla ilmoituksilla yleisessä tietoverkossa. Lisäksi keskusvaalilautakunta päättää oikeuttaa keskusvaalilautakunnan sihteerit sopimaan lehti-ilmoituksiin liittyvistä järjestelyistä ja ilmoitustilauksista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kaupunginlakimies Jukka Vanto.

Jakelu

ilmMadetoja Nanna
ilmMalila Saara
ilmPuska Pirjo


Liitteet:

Kevaalk § 18
Liite 1:Ennakkoäänestys
Liite 2:Förhandsröstningen