Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto3213.10.20205

9605-2020 (07 02 01)

Ajankohtaiset asiat

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 32

Varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 7.10.2020: 

Opetus- ja kulttuuriministeriössä on valmisteltu seuraavia asiakokonaisuuksia, joilla on / saattaa olla vaikutuksia Turun kaupungille.

 Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu käynnistetään

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun vuosina 2021-2024. Hallitus antoi maanantaina 5.10. asiaa koskevan hallituksen esityksen.

Kokeilu on tarkoitettu vuosina 2016 ja 2017 syntyneille lapsille. Kokeiluun osallistuvat kunnat ja toimipaikat valitaan otantana. Kaksivuotisen esiopetuksen piiriin pyritään saamaan 10 000 lasta.

Kokeilua varten laaditaan oma opetussuunnitelma. Kokeiluun liittyy tutkimushanke, jonka avulla arvioidaan kokeilun toteutumista ja vaikuttavuutta.

 Kokeilun tarkoituksena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa ja kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta. Lisäksi kokeilulla selvitetään esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita ja perheiden palveluvalintoja. Tavoitteena on saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

 Kokeiluun osallistuville kunnille korvataan kaksivuotiseen esiopetukseen osallistuvien lasten määrän mukaisesti kokeilun ensimmäisestä vuodesta aiheutuvat lisäkustannukset kunnan keskimääräisten esiopetuskustannusten ja varhaiskasvatusmaksujen menetyksen mukaisesti valtionavustuksella.

Kokeilun on tarkoitus alkaa 1.8.2021.

Varhaiskasvatusmaksuja lasketaan

Varhaiskasvatusmaksujen madaltamisella kasvatetaan työllisyyttä ja lisätään varhaiskasvatuksen osallistumisastetta. Varhaiskasvatusmaksujen alentamista koskevan hallituksen esityksen valmistelu on aloitettu siten, että tulorajoja korotetaan 31 prosentilla. Samalla toisen lapsen enimmäismaksu lasketaan 50 prosentista 40 prosenttiin. Asiaa koskeva lakiesitys on tarkoitus antaa lokakuun loppuun mennessä.

Hallitus linjasi syyskuussa budjettiriihessä, että osana työllisyystoimia varhaiskasvatuksen maksuihin kunnille kohdennetaan 70 miljoonaa euroa, joka vastaa tulorajojen noston ja sisaralennuksen muuttamisen myötä laskevia varhaiskasvatusmaksutuloja. Päätöksen toimeenpanon osalta hallituspuolueet ovat linjanneet, että tulorajoja korotetaan 31 prosentilla. Samalla toisen lapsen enimmäismaksu lasketaan 50 prosentista 40 prosenttiin. Käytännössä uudistus helpottaa perheiden arkea tuomalla uusia perheitä matalampien maksuluokkien, sekä nollamaksujen piiriin.

Maksujen alentaminen nostaa varhaiskasvatuksen osallistumisastetta, kun työn vastaanottamisen kannustimia lisätään. Työllisyyden kasvulla olisi julkista taloutta vahvistava vaikutus mm. verotulojen ja sosiaaliturvasäästöjen kautta. Arvioiden mukaan varhaiskasvatusmaksujen alentaminen kasvattaisi työllisyyttä noin 2 900 henkilöllä.

Varhaiskasvatusmaksuista säädetään laissa varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista. Maksu määräytyy perheen henkilömäärän ja bruttotulojen mukaan. Varhaiskasvatuksesta perittävää maksua määritettäessä otetaan tuloina huomioon lapsen, hänen vanhemman tai muun huoltajan sekä näiden kanssa yhteistaloudessa avio- tai avoliitossa elävän henkilön veronalaiset ansio- ja pääomatulot sekä verosta vapaat tulot.

Varhaiskasvatuksesta perittävä enimmäismaksu ensimmäisen lapsen osalta (288 euroa kuukaudessa) säilyy edelleen samana.

Varhaiskasvatuksen palvelualuejohtaja Vesa Kulmala:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto merkitsee ajankohtaiset asiat tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi perusopetuksen palvelualuejohtaja kertoi tällä hetkellä vallitsevasta koronatilanteesta perusopetuksen osalta.