Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto3013.10.20203

9368-2020 (12 00 01, 12 01 02)

Turun suomenkielisen perusopetuksen kielivalikoiman muutos (A -kielet)

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 30

Perusopetuksen palvelupäällikkö Riikka Koivunen:

Valtakunnallisessa mediassa ja kansallisessa keskustelussa on ollut esillä huoli suomalaisen kielitaidon yksipuolistumisesta. Opetushallitus on päätöksellään (OPH-1081-2019) määrännyt vieraan kielen opiskelun (A1-kieli) alkamaan jo ensimmäisen luokan alussa. Turussa varhennettu kielen opetus aloitettiin 1.8.2019.

 

Opetushallitus on suositellut kielitarjonnan laajentamista, jotta lapset voisivat valita ensimmäiseksi opiskeltavaksi kieleksi muun kuin englannin. Professori Riitta Pyykkö teki 2017 tutkimuksen opetusministeriölle Suomen kielivarannon tilasta ja kehittämistarpeista. Selvityksessä etsittiin keinoja kielten opiskelun monipuolistamiseen, sillä kansainvälinen yhteistyö asettaa uusia vaatimuksia kielitaidolle. Opetushallitus esitti muun muassa varhennettua kielten opetusta, joka on nyt toteutunut, kielivarannon laajentamista englannin lisäksi, kuntien kielitarjonnan ja kielipolkujen jatkumoitten tarkastelua varhaiskasvatuksesta perusopetuksen kautta toiselle asteelle sekä valinnaisen A2-kielen aloittamista jo kolmannelta luokalta nykyisen neljännen luokan sijaan.

 

Turku tarjoaa tällä hetkellä ensimmäisenä opiskeltavana vieraana kielenä (A1-kieli) englantia, paitsi kaksikielisen opetuksen luokilla, joissa on tarjolla ruotsia, saksaa, ranskaa ja venäjää. Tampere tarjoaa jokaisessa koulussa A1-englannin lisäksi myös toisen vieraan kielen. Kielet määräytyvät kunkin koulun kielipolun mukaisesti ja tarjolla on englannin lisäksi espanjaa, kiinaa, ranskaa, ruotsia, saksaa ja venäjää. Kieliryhmän alkamiseen vaaditaan 12 oppilasta. Jyväskylä tarjoaa A1-englannin lisäksi saksaa, venäjää ja ranskaa ja vaadittava ryhmäkoko on 12 oppilasta. Oulussa kaikki koulut tarjoavat kahta A1-kieltä, tarjolla on englannin lisäksi saksaa, ranskaa, espanjaa, ruotsia ja venäjää.

 

Turun kaupunkistrategiassa on maininta pyrkimyksestä parantaa kansainvälisyyteen liittyviä valmiuksia sekä kielitaidon lisäämisestä ja monipuolistamisesta:

 

2.2.4 Kansainvälisyyden edellytykset turvataan tukemalla asukkaiden ja henkilöstön valmiuksia toimia kulttuurien välisessä vuorovaikutuksessa

 

Kaupungissa on yhä enemmän monikulttuurisia perheitä ja samaan aikaan työelämän kansainvälistyminen edellyttää myös muiden kielten kuin suomen, ruotsin ja englannin osaamista. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää, että kaupunkilaisten kansainvälisyyteen liittyviä valmiuksia ylläpidetään ja parannetaan.

 

Alatavoite:

Kaupunki tarjoaa omissa oppilaitoksissaan laajan kielivalikoiman.

Kaupunki tarjoaa mahdollisuuksia kulttuurien välisiin kohtaamisiin.

Päiväkoti- ja kouluikäisten kielitaitoa monipuolistetaan lisäämällä kielikylpy- ja kielirikasteista opetusta ja kasvatusta.

Ensimmäisen vieraan kielen opetusta aikaistetaan.

 

Turun suomenkielinen perusopetus käynnisti kielivarannon tarkastelun syyskaudella 2019 mittavilla kyselyillä huoltajien ja henkilökunnan mielipiteiden kartoittamiseksi. Kyselyn tuloksista ilmeni, että huoltajat ja opetushenkilökunta ovat pääsääntöisesti tyytyväisiä Turun suomenkielisen perusopetuksen kielitarjontaan. Espanjan ja ruotsin kielten opiskelu A1-kielinä sekä A2-kielinä herätti kyselyissä kuitenkin selvää kiinnostusta.

 

Palvelualuejohtaja nimesi kielityöryhmän, jonka koollekutsujaksi nimettiin palvelupäällikkö Riikka Koivunen. Koivunen kutsui koolle työkokouksen, jossa oli edustus sivistystoimen kaikilta palvelualueilta, kielikoordinaattorit, aluerehtorit sekä taloushallinnon ja kehittämisen edustajat. Turkulaiset kieltenopettajat ovat myös olleet mukana suunnittelutyössä ja osallistuneet kielivarannon tarkasteluun. Samoin on koottu alueelliset kielityöryhmät, joihin kuuluu rehtoreita ja kieltä opettavia opettajia. Kieltenopettajien näkemys oli, että Turun kaikilla yhteistyöalueilla tulisi tarjota A1-englannin ohella muitakin A1-kieliä sekä mahdollisuuksia A2-kielen opiskeluun.

Työryhmille esiteltiin kielikyselyiden tulokset, työskentelyn taustaa sekä alueellisten työryhmien kokoonpanot. Työkokouksessa käytiin keskustelua kielivarannosta ja -jatkumoista Turun sivistystoimessa ja jokainen palvelualue esitti oman näkemyksensä. Tämän työkokouksen jälkeen kielikoordinaattorit ja aluerehtorit aloittivat alueellisesti kielipolun tarkastelutyön, kielikoordinaattorit kävivät keskustelua yliopiston kanssa ja helmikuussa 2020 työryhmät toimittivat esityksensä palvelupäällikölle.

 

Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetus jaosto käsitteli esitettävää muutosta A-kielten kielivalikoimaan kokouksessaan 8.9.2020 § 25 ja päätti palauttaa esityksen uudelleen valmisteluun.

 

Valmistelijalta pyydettiin selvitystä seuraaviin asioihin:

 

A2-kielen ryhmäkoko

oppilaiden huoltajien yhdenvertainen kohtelu kielivalinnoista informoitaessa

pienten koulujen A2-ryhmien muodostuminen sekä pienten koulujen yhteiset opetusjärjestelyt A2-kielten osalta viimeiseltä neljältä lukuvuodelta

etäopetuksen mahdollisuudet

A1-kielen lisäämisestä harvinaisten kielten osalta

 

Perusopetuksen palvelupäällikkö Riikka Koivunen:

 

A2-kieliryhmiä on viimeisen neljän vuoden ajan toteutettu pienemmissä kouluissa joko yksin tai kahden saman alueen alakoulun yhteistyönä. Muutamassa alakoulussa A2-kieliryhmä ei ole syntynyt useampaan vuoteen ja tästä syystä kielipolun tarkastelun yhteydessä on pyritty selkiyttämään A2-kielivalikoimaa. Tavoitteena on, että mahdollisuus kieliryhmän syntymiseen paranisi.

A2-kielen ryhmäkoko on voimassa olevan kuntakohtaisen opetussuunnitelman mukaisesti aloitettaessa vähintään 14 oppilasta, mutta opetus voidaan käynnistää oppilasalueen yhteisellä päätöksellä pienemmälläkin koulukohtaisella oppilasmäärällä, jos oppilasalueen A2-kielen opiskelijoiden yhteismäärä riittää turvaamaan ko. kielen opiskelun jatkumon perusopetuksen loppuun saakka. Etäopetuksen hyödyntämisen mahdollisuuksista käydään keskustelua pohtien erilaisia ratkaisutapoja.

 

Kielikoordinaattorit Sanna Sova ja Anne Lindholm ovat aloittaneet valmistelut kielivalintailtojen järjestämiseksi etäyhteyksiä hyödyntäen. Valintaillat suunnataan esikoululaisten vanhemmille ja kolmannen luokan huoltajille tammikuun aikana koko kaupungin kattavasti. Lisäinfoa kielenopiskelusta löytyy myös perusopetuksen sivuilta. Kolmannen luokan oppilaat pääsevät kevättalvesta 2021 vuosittain osallistumaan Kielikarnevaaleihin, joissa oppilaat saavat tutustua kieliin ja kielten opiskeluun. Tapahtuma hyödyntää etäyhteyksiä, jotta kaikilla oppilailla olisi mahdollisuus osallistua tilaisuuteen.

 

A1-kielivalkoiman mahdollinen laajentaminen tapahtuu vähitellen, jotta perusopetuksessa voidaan seurata oppilaiden valintoja ja miettiä mahdollista laajennettavaa kielitarjontaa. Turun Lyseon koulu on ilmaissut olevansa valmis seuraavassa vaiheessa ottamaan jonkin muun kielen englannin lisäksi A1-kielivalikoimaansa.

 

Pienten koulujen A2-ryhmien muodostuminen sekä yhteiset opetusjärjestelyt viime vuosilta esitellään kokouksessa.

Liite 1                                  Esitys A1- ja A2-kielipolun muutoksista 1.8.2021 alkaen Turun suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelman sivuille 14-18

 

Perusopetuksen palvelualuejohtaja Tommi Tuominen:

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää, että muutokset Turun kaupungin suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelmaan 1.8.2021 alkaen ovat:

 

Turun suomenkielisen perusopetuksen kielitarjontaa ehdotetaan laajennettavaksi siten, että A1-kieliksi lisätään ruotsin ja espanjan ryhmät lähikouluperiaatteella. Nämä ryhmät sijoitetaan Luostarivuoren kouluun (ruotsi) ja Hannunniitun kouluun (espanja), josta yläkoulun jatkumo muodostuu Nummenpakkaan. Kyseessä ei ole erikoisluokkatoiminta. Näille oppilaille on taattava A2-kieleksi englanti ja espanjan opiskelun tueksi toivotaan jatkumoa lukioon, jossa sitä ei tällä hetkellä ole. Aloittavan ryhmän minimioppilasmääräksi esitetään 16 oppilasta.

 

A2-kielivalikoimaan esitetään liitteen mukaisesti muutoksia, jotta jatkumot on taattu ja kieliryhmät, jotka eivät vuodesta toiseen toteudu, poistetaan tarjonnasta. Tällä pyritään siihen, että niihin kieliin, jotka koulu on valinnut tarjottimeensa, saataisiin riittävästi oppilaita. Ryhmän aloituskoon minimi pysyy nykyisen kuntakohtaisen opetussuunnitelman mukaisessa 14 oppilaassa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa esitteli perusopetuksen palvelupäällikkö Riikka Koivunen.

Jakelu

tiedSivistystoimiala, lukiokoulutus
mtpvSivistystoimiala, perusopetus
tiedAirola Juho
mtpvAitasalo Eva
mtpvArponen Vesa
mtpvEkqvist Niina
mtpvErkkilä Johanna
mtpvGrönroos Leif
mtpvGrönroos Sari
tiedHeikkonen Esko
tiedHeino Kai
mtpvHimanen Timo
mtpvHirvola Sanna
mtpvHirvonen Mikko
mtpvHolmén Aino
mtpvHyssälä Antti
mtpvHämäläinen Maija
mtpvJokinen Arto
mtpvJärvinen Johanna
mtpvKapanen Konsta
mtpvKarlsson Christer
mtpvKarppanen Niko
mtpvKauppila Jorma
tiedKauppinen Jouko
mtpvKirkkola Minna
mtpvKluuskeri Sami
mtpvKoski Marko
mtpvKoskinen Sini
mtpvKurtén Elise
mtpvLaakio Hanna
mtpvLaakso Markku
mtpvLaine Jukka
tiedLaine Tapio
mtpvLampi Nana
mtpvLatva Jyrki
mtpvLehtinen Timo
tiedLevola-Lyytinen Johanna
tiedLieri Virpi
mtpvLindfors Johanna
tiedLindholm Anne
mtpvLindroos Marcus
tiedLindroos Riikka
mtpvLittunen Henri
mtpvMalin Jari
tiedMalmio Lena
mtpvMannila Crister
mtpvMetsä-Tokila Kaisu
tiedMoisanen Minna
mtpvMäenpää Juha
mtpvMäkinen Vesa-Pekka
mtpvNikkola Mikko
mtpvNormasto Ari
mtpvNousiainen Katja
mtpvNousiainen Tuomas
mtpvNummela Tuomas
mtpvOrell Miina
tiedPaakkinen Jatta
mtpvPaappa Tiina
mtpvPeltonen Meija
tiedPeltonen Sami
mtpvPerjopuro Anne
tiedPukonen Seppo
tiedPärnänen Marianne
mtpvPätäri Taru
mtpvRantanen Marko
mtpvRötkönen Erkki
mtpvSalo Jarmo
mtpvSavikko Kirsti
tiedSova Sanna
mtpvTaskinen Tiina
mtpvTiusanen Merja
mtpvTulla Annamari
mtpvUlfstedt Marianne
mtpvViipuri Mervi
mtpvWulff Nicke


Liitteet:

Kasosvpj § 30
Liite 1:Esitys A1- ja A2-kielipolun muutoksista 1.8.2021 alkaen Turun suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelman sivuille 14-18