Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1325.04.20195
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto2328.05.20194

5072-2019 (05 10 00)

Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2019 alkaen

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto käsitteli Turun kaupungin varhaiskasvatussunnitelmaa 25.4.2019 § 5. Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Kasosvpj § 13

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen ja palvelupäällikkö Ulla Soukainen, 15.4.2019:

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet on varhaiskasvatuksen toimijoita velvoittava asiakirja. Opetushallituksen antaman määräyksen (2791-2018) mukaan kunta, kuntayhtymä tai yksityinen palveluntuottaja ei voi jättää noudattamatta annettua määräystä tai poiketa siitä. Päätös edellyttää kunnalta, kuntayhtymältä tai yksityiseltä palveluntuottajalta paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatimista, joka tulee ottaa käyttöön elokuussa 2019.

Kansallinen koulutuksen arvionitikeskus (Karvi) julkaisi Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden 2016 toimeenpanon arviointiraportin vuonna 2018. Sen mukaan paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat eivät ole kuvanneet riittävästi paikallista varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista konkreettisin esimerkein.

”Paikallisesti päätettäviä asioiden osalta Opetushallitus haluaa korostaa sitä, että paikallisissa suunnitelmissa ei ole tarkoitus kirjoittaa perustetekstiä uudestaan omin sanoin, vaan konkretisoida ja täydentää sitä paikallisin painotuksin. Esimerkiksi arvoperusta ja oppimiskäsitys on perusteltua sisällyttää kokonaisuudessaan paikallisiin suunnitelmiin. Päivityksen yhteydessä on myös hyvä tarkistaa, huomioivatko paikalliset suunnitelmat riittävästi varhaiskasvatuksen eri toimintamuodot ja ohjaavatko ne pedagogisen toiminnan toteuttamista kaikissa tarjolla olevissa toimintamuodoissa.” (https://www.oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet/varhaiskasvatus/perusteet/perusteiden_paivitys_2018viitattu 19.11.2018)

Jo Turun varhaiskasvatussuunnitelmassa 2017 pyrittiin konkreettisen toiminnan kuvaamiseen. Uuden lain ja uusien perusteiden mukaisessa versiossa on pyritty konkretisoimaan kuvattavia asioita entistä tarkemmin. Varhaiskasvatuksen ja sisällön ja laadun toteutumisen arvioinnin näkyvämmäksi tekemisen vuoksi uuteen versioon on lisätty jokaiseen kappaleeseen myös arvioinnin näkökulma.

Kunnallisen suomenkielisen varhaiskasvatuksen palvelualueen operatiivisessa sopimuksessa vuodelle 2019 yhtenä tavoitteena on kirjattuna laatukäsikirjan päivitys. Karvi julkaisi valtakunnalliset varhaiskasvatuksen laadun indikaattorit lokakuussa 2018, jonka jälkeen päivitystyön aloittaminen oli mahdollista. Koska ajankohta osui aikataulullisesti yhteen paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman päivitystarpeen kanssa, päädyttiin ratkaisuun jossa laatukäsikirja ja paikallinen varhaiskasvatussuunnitelma yhdistettiin. Päivitetyssä paikallisessa varhaiskasvatussuunnitelmassa luvussa seitsemän on kuvattu koko laatuprosessi.

Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaa on työstetty laajassa yhteistyössä varhaiskasvatuksen henkilöstön ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Syksyllä 2018 sekä kunnallisia että yksityisiä varhaiskasvatusyksiköitä ohjattiin käsittelemään kokouksissaan varhaiskasvatussuunnitelman perusteluonnoksen keskeisiä asioita. Pohdinnat tallennettiin yhteiselle alustalle hyödynnettäväksi uuden paikallisen suunnitelman kirjoitusvaiheessa. Lisäksi järjestettiin viidet ”vasukinkerit” syksyn 2018 ja kevään 2019 aikana. Kuhunkin kokoontumiseen oli määritelty teema sekä varhaiskasvatussuunnitelman perusteista että paikallisesta varhaiskasvatussuunnitelmasta luku, joita käsiteltiin. Käsitellyt asiat kirjattiin ylös päivitystyötä varten. Vasukinkereihin osallistui yhteensä noin 250 varhaiskasvatuksen työntekijää.

Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaan tehdyt keskeiset muutokset esitellään kokouksessa.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää hyväksyä voimassa olevan Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaisen Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman otettavaksi käyttöön 1.8.2019 alkaen.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Norron Saloniemen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kasosvpj § 23

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen, 21.5.2019:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto käsitteli asiaa 25.4.2019 § 13 ja päätti palauttaa sen uudelleen valmisteltavaksi.

Erityisesti kiinnitettiin huomiota kappaleeseen 3.4 Lapsen ja perheen osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo. Tasa-arvon käsitettä haluttiin käsiteltävän esitettyä monipuolisemmin.

Kappale 3.4 on laadittu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden pohjalta uudestaan. Ko. kappaleessa tasa-arvoiseen varhaiskasvatukseen keskitytään lähinnä osallisuuden näkökulmasta. Tasa-arvoista varhaiskasvatusta käsitellään Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmassa varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaisen kappalejaon mukaisesti myös muiden otsakkeiden alla. Nämä kappaleet on tuotu esille informatiivisesti kappaleessa 3.4. Kappaleeseen on koottu myös tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen arviointimenetelmiä eri näkökulmista.

Oheismateriaali 1Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää hyväksyä voimassa olevan Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden mukaisen Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelman otettavaksi käyttöön 1.8.2019 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAlankoja Taina
tiedAlanko-Nuikkinen Mirja
tiedBergman Anne
tiedHurme-Turakka Tuula
tiedHyvätti Anne
tiedJokinen Pia
tiedKariluoma Virpi
tiedKarlsson Hanna
tiedKillström Virpi
tiedKivikorpi Maarit
tiedKjellman Liliane
tiedKonttinen Päivikki
tiedKorhonen Tuire
tiedKoskinen Mirka
tiedKulmala Vesa
tiedKuukkala Riitta
tiedKuustie Leena
tiedLaaksonen Marjo-Kaisa
tiedLehtiö Sisko
tiedLehto Anne
tiedLumikangas-Haaristo Sari
tiedLuoma Anne
tiedMaine Armi
tiedMikola Johanna
tiedMänttäri Milla
tiedNormasto Maarit
tiedNummela Mauri
tiedNyroos Jaana
tiedOhvo Jussi
tiedOksanen Anu
tiedPeltonen Jarna
tiedPitkänen Helena
tiedPortnoj Helena
tiedPuhakka-Nuolemo Satu
tiedPutkonen Tuija
tiedPäkkilä Susanne
tiedPöyhönen Minna
tiedRaitanen Jaana
tiedRantanen Maija-Liisa
tiedRatia Jaana
tiedRytöhonka Klaus
tiedRäsänen Pia
tiedSaarinen Hanna
tiedSalminen Sirpa
tiedSalokannel Eeva
tiedSaren Teija-Rita
tiedSiipola Anne
tiedSipilä Sirpa
tiedTakala Tuija
tiedTuomisto Heljä
tiedTöykkälä Satu
tiedUhmavaara Tuija
tiedValdolin Päivi
tiedViherkoski Marja
tiedWiik Outi
tiedVikman Sanna
tiedVuorela Anja
tiedYrttiaho Kirsti