Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1525.04.20197

11309-2018 (02 08 00)

Oikaisuvaatimus kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätöksestä 11.12.2018 § 47 Esiopetuspaikan ilmoittaminen Turun varhaiskasvatuksessa

Tiivistelmä:

Päiväkoti Peppiina on tehnyt oikaisuvaatimuksen kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston toissijaisia esiopetuspaikkoja koskevasta päätöksestä. Jaostolle esitetään oikaisuvaatimuksen hylkäämistä, koska Päiväkoti Peppiinaan ei ilmoittautumisten perusteella muodostuisi jaoston päätöksen 13.11.2018 § 44 mukaista riittävän suurta ryhmää.

Kasosvpj § 15

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 18.4.2019:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto on 11.12.2018 § 47 päättänyt tarkentaa aiemmin päätettyjä esiopetuspaikkojen ilmoittamiskriteereitä eräillä oppilasalueilla lisäämällä oppilasalueen mukaisten ensisijaisten esiopetuspaikkojen lisäksi mukaan luettavat toissijaiset paikat. Lisäksi jaosto on päättänyt muuttaa eräiden esiopetusta järjestävien yksiköiden esiopetuspaikkojen enimmäismäärää.

Päiväkoti Peppiina tmi, päiväkodin omistaja ja johtaja (myöhemmin Päiväkoti Peppiina) ovat 28.3.2019 toimittaneet päätöksestä oikaisuvaatimuksen. Em. päätöksen mukaan Päiväkoti Peppiina tmi/Peppiina Pääskyvuorta ei ole lisätty oppilasalueensa toissijaiseksi esiopetuspaikaksi lukuvuonna 2019 – 2020. Päätöstä vaaditaan oikaistavaksi siten, että Päiväkoti Peppiina tmi/Peppiina Pääskyvuori on esiopetuspaikka lukuvuonna 2019 – 2020.

Päiväkoti Peppiina on toimittanut samansisältöisen oikaisuvaatimuksen myös Lounais-Suomen aluehallintovirastoon. Aluehallintovirasto on 5.4.2019 siirtänyt oikaisuvaatimuksen hallintolain 21 §:n nojalla Turun kaupungin kasvatus- ja opetuslautakunnan käsiteltäväksi. Turun kaupungin hallintosäännön 56 §:n nojalla asian käsittelee kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto.

Oikaisuvaatimuksissa on todettu, että oikaisuvaatimuksen kohteena olevaa päätöstä ei ole pöytäkirjan vastaisesti jaettu Päiväkoti Peppiinaan. Asiassa ei ole kyetty selvittämään, onko päätöstä annettu lain edellyttämällä tavalla tiedoksi Päiväkoti Peppiinalle, joten oikaisuvaatimus on tutkittava.

Turun kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetusjaosto on 9.10.2018 § 39 hyväksynyt Päiväkoti Peppiina tmi, Peppiina Pääskyvuoren esiopetuksen tuottajaksi ajalle 1.8.2019 - 31.7.2022. Päätöksen mukaan Turun kaupunki ei takaa yhdenkään esiopetuspaikan käyttöä ilmoittautuneista yksiköistä, vaan palvelua hankitaan kysynnän ja käytettävissä olevien kaikkien oppilasalueella olevien esiopetuspaikkojen mukaan. Tilanne tarkastellaan lukuvuosittain. Palveluntuottajan kanssa laaditaan yleissopimus, jonka voimassaoloaika on 1.8.2019 - 31.7.2022, ja lisäksi palveluntuottajan kanssa laaditaan lukuvuosittain lapsikohtaiset palvelusopimukset. Yleissopimus laaditaan määräaikaiseksi kolmeksi lukuvuodeksi.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto on 13.11.2018 § 44 päättänyt esiopetukseen esioppilaaksi ottamisen perusteet ja esiopetusryhmien minimi- ja maksimioppilasmäärät lukuvuonna 2019 – 2020. Päätöksen mukaan esiopetusryhmässä tulee olla vähintään 14 lasta ja enintään 21 lasta. Päätöksessä todetaan edelleen, että esiopetusryhmän vähimmäiskokovaatimuksesta voidaan poiketa, mikäli perustettavassa ryhmässä on lapsia, joille on tehty päätös tehostetusta tai erityisestä tuesta ja päätöksessä on otettu kantaa ryhmäkokoon, tai toimintayksikön toimintakieli on muu kuin suomi tai ruotsi. Tällaisessa tapauksessa ryhmässä tulee olla vähintään 5 lasta ja enintään 21 lasta. Päiväkoti Peppiina ei ole ilmoittanut ilmoittautumismenettelyn yhteydessä mitään perustetta sille, että ryhmän vähimmäiskoko voisi olla 5 lasta. Myöskään oikaisuvaatimuksissa ei ole tullut esille, että jaoston päättämiä perusteita poikkeamiselle olisi olemassa.

Oikaisuvaatimuksissa on väitetty, että Peppiinan esiopetuksesta kiinnostuneita huoltajia on Turun kaupungin työntekijöiden toimesta johdettu harhaan kertomalla jo hakuajan aikana ja tiedustelujen yhteydessä, ettei Peppiinaan ole tulossa esiopetusta lukuvuonna 2019 – 2020. Selvitysten perusteella ei kuitenkaan ole todennettavissa, kuka olisi antanut huoltajille harhaanjohtavaa tietoa. Lisäksi tuottajia, myös Päiväkoti Peppiinaa, on tiedotettu säännöllisesti prosessin edetessä sekä osoittamisperusteista ja sen mukaisista osoittamispaikoista ja ilmoittautumisen jälkeisestä tilanteesta. Päiväkodilla on ollut mahdollisuus todentaa kyseiseen päiväkotiin ilmoittautuneet lapset.

Oikaisuvaatimuksissa on väitetty, että Pääskyvuoren koulun alasiipi, johon esiopetusryhmät on nyt sijoitettu, on ollut jo vuosia käyttökiellossa perusopetuksessa oleville oppilaille. Väite on virheellinen: koulun yhdessä osassa on osa tiloista pois käytöstä, mutta koulu ja esiopetus voi toimia käytössä olevissa tiloissa. Todennettavissa ei ole perusteita, miksei kyseisissä tiloissa voisi toimia. Lähtökohtana on, että Turun kaupunki järjestää toimintaansa turvallisissa ja terveellisissä toimitiloissa.

Lukuvuodeksi 2019 - 2020 Päiväkoti Peppiinan esiopetukseen on ilmoittautunut 13 lasta ilmoittautumisaikana. Päiväkotiin ei muodostu kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätöksen mukaista ryhmää. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille seikkoja, joiden perusteella kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätöstä 11.12.2018 § 47 tulisi muuttaa. Näin ollen Päiväkoti Peppiinan oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Päiväkoti Peppiina lisäksi eräät Päiväkoti Peppiinan huoltajat ovat myös tehneet oikaisuvaatimuksen esiopetusta koskevaan päätöskokonaisuuteen liittyen. Tämä käsitellään kokouksessa erillisenä asiana.

Liite 1Päiväkoti Peppiinan oikaisuvaatimus

Liite 2Päiväkoti Peppiinan oikaisuvaatimus Lounais-Suomen aluehallintovirastolle

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää edellä mainituilla perusteilla hylätä liitteinä 1 ja 2 olevat oikaisuvaatimukset perusteettomina.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.

Jakelu

tiedLounais-Suomen aluehallintovirasto
voPäiväkoti Peppiina


Liitteet:

Kasosvpj § 15
Liite 1:Päiväkoti Peppiinan oikaisuvaatimus
Liite 2:Päiväkoti Peppiinan oikaisuvaatimus Lounais-Suomen aluehallintovirastolle