Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1425.04.20196

11309-2018 (02 08 00)

Oikaisuvaatimus kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston esiopetuspaikkoja koskevaan päätökseen

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 14

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala 18.4.2019:

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston esiopetuspaikkoja koskevat päätökset

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto on päättänyt lukuvuoden 2019 – 2020 esiopetuksesta seuraavilla päätöksillä:

Oikaisuvaatimus

Eräät Päiväkoti Peppiinan huoltajat ovat 28.2.2019 toimittaneet esiopetuspaikkoja koskevan oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen mukaan se kohdistuu kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen kasvatus- ja perusopetusjaoston kokouksessaan 11.2.2019 tekemään päätökseen 4 § ”Esiopetuksen järjestämispaikat Turussa lukuvuonna 2019 – 2020”. Oikaisuvaatimuksessa on pyydetty, että asia otettaisiin uudelleen käsittelyyn ja Peppiina Pääskyvuorelle myönnettäisiin esiopetusoikeus lukuvuodeksi 2019 – 2020.

Oikaisuvaatimuksessa annettujen yksilöintitietojen mukaista päätöstä ei ole olemassa. Oikaisuvaatimuksen ensimmäiseltä allekirjoittajalta on pyydetty puhelimitse täsmennystä, mihin päätökseen oikaisuvaatimus kohdistuu, mutta hän ei ole osannut vastata kysymykseen. Oikaisuvaatimuksen sisällön perusteella voidaan kuitenkin päätellä, että asia kohdistuu kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston edellä mainittuun lukuvuoden 2019 – 2020 esiopetusta koskevaan päätöskokonaisuuteen.

Päiväkoti Peppiinan huoltajat eivät ole olleet ko. asioissa asianosaisia, mutta kuntalain 137 §:n mukaan heillä on kunnan jäseninä oikeus tehdä kuntalain 134 §:n mukainen oikaisuvaatimus lautakunnan jaoston päätöksestä. Kuntalain 138 §:n mukaan oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kuntalain 140 §:n mukaan kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Em. esiopetusta koskevan päätöskokonaisuuden viimeisin päätös on tehty 12.2.2019. Ko. kokouksen pöytäkirja on ollut nähtävänä yleisessä tietoverkossa 20.2.2019. Näin ollen kunnan jäsenen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä 27.2.2019, jolloin oikaisuvaatimusaika on alkanut. Oikaisuvaatimusaika on päättynyt 13.3.2019.

Päiväkoti Peppiinan huoltajat ovat toimittaneet oikaisuvaatimuksensa kaupungille vasta 28.3.2019. Em. esiopetusta koskevan päätöskokonaisuuden viimeisimmän päätöksen oikaisuvaatimusaika on päättynyt 13.3.2019. Riippumatta siitä, mihin päätöskokonaisuuden päätökseen oikaisuvaatimuksen katsotaan kohdistuvan, oikaisuvaatimus on tullut myöhässä ja on näin ollen jätettävä tutkimatta.

Päiväkoti Peppiinan huoltajien lisäksi Päiväkoti Peppiina tmi on myös tehnyt oikaisuvaatimuksen päätöskokonaisuuteen liittyen. Tämä käsitellään kokouksessa erillisenä asiana.

Selvitys Päiväkoti Peppiinan huoltajille

Turun kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetusjaosto on 9.10.2018 § 39 hyväksynyt Päiväkoti Peppiina tmi, Peppiina Pääskyvuoren esiopetuksen tuottajaksi ajalle 1.8.2019 - 31.7.2022. Päätöksen mukaan Turun kaupunki ei takaa yhdenkään esiopetuspaikan käyttöä ilmoittautuneista yksiköistä, vaan palvelua hankitaan kysynnän ja käytettävissä olevien kaikkien oppilasalueella olevien esiopetuspaikkojen mukaan. Tilanne tarkastellaan lukuvuosittain. Palveluntuottajan kanssa laaditaan yleissopimus, jonka voimassaoloaika on 1.8.2019 - 31.7.2022, ja lisäksi palveluntuottajan kanssa laaditaan lukuvuosittain lapsikohtaiset palvelusopimukset. Yleissopimus laaditaan määräaikaiseksi kolmeksi lukuvuodeksi.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto on 13.11.2018 § 44 päättänyt esiopetukseen esioppilaaksi ottamisen perusteet ja esiopetusryhmien minimi- ja maksimioppilasmäärät lukuvuonna 2019 – 2020. Päätöksen mukaan esiopetusryhmässä tulee olla vähintään 14 lasta ja enintään 21 lasta. Päätöksessä todetaan edelleen, että esiopetusryhmän vähimmäiskokovaatimuksesta voidaan poiketa, mikäli perustettavassa ryhmässä on lapsia, joille on tehty päätös tehostetusta tai erityisestä tuesta ja päätöksessä on otettu kantaa ryhmäkokoon, tai toimintayksikön toimintakieli on muu kuin suomi tai ruotsi. Tällaisessa tapauksessa ryhmässä tulee olla vähintään 5 lasta ja enintään 21 lasta. Päiväkoti Peppiina ei ole ilmoittanut ilmoittautumismenettelyn yhteydessä mitään perustetta sille, että ryhmän vähimmäiskoko voisi olla 5 lasta.

Lukuvuodeksi 2019 - 2020 Päiväkoti Peppiinan esiopetukseen on ilmoittautunut 13 lasta ilmoittautumisaikana. Päiväkotiin ei muodostu kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätöksen mukaista ryhmää.

Liite 1Päiväkoti Peppiinan huoltajien oikaisuvaatimus

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää edellä mainituilla perusteilla jättää Päiväkoti Peppiinan oikaisuvaatimuksen tutkimatta. Lisäksi jaosto antaa huoltajille edellä olevan selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta kokouksessa.

Jakelu

tiedLounais-Suomen aluehallintovirasto
voHuoltajat


Liitteet:

Kasosvpj § 14
Liite 1:Päiväkoti Peppiinan huoltajien oikaisuvaatimus