Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1225.04.20193

5055-2019 (05 10 00, 12 00 00)

Vuorohoidon linjaukset Turun kaupungin varhaiskasvatuksessa

Tiivistelmä:

Vuorohoidon linjaukset hyväksyttiin kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisessä varhaiskasvatus- ja perusopetusjaostossa 24.4.2018 § 20. Päätöksen jälkeen varhaiskasvatuksen palveluverkossa on tapahtunut joitakin muutoksia, jotka vaikuttavat vuorohoidon järjestämiseen. Linjauksen teksti on syytä tältä osin päivittää ajantasaiseksi. Sen lisäksi on syytä tarkentaa joitakin erillisiä linjauksen kohtia.

Kasosvpj § 12

Palvelualuejohtajat Maija-Liisa Rantanen ja Vesa Kulmala, 5.4.2019:

Palvelua ohjaava lainsäädäntö

Varhaiskasvatuslain (540/2018) § 5 mukaan kunnan on järjestettävä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää. Samassa pykälässä mainitaan niin ikään, että päiväkodin toiminta kalenterivuoden aikana ja aukioloaika vuorokaudessa on järjestettävä paikallisen tarpeen mukaan.

Varhaiskasvatuksen päivittäinen kesto voi olla varhaiskasvatuslain mukaan enintään kymmenen tuntia yhtäjaksoisesti lukuun ottamatta vuorohoitoa, jossa päivittäinen kesto on lapsen tarpeen mukainen.

Varhaiskasvatuslain 13 §:ssä säädetään vuorohoidon järjestämisestä seuraavaa:

”Vuorohoitoa järjestetään iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arki- ja juhlapyhinä päiväkodeissa tai perhepäivähoidossa. Vuorohoitoa on järjestettävä tarpeen mukaisessa laajuudessa lapselle, joka tarvitsee sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi.” Oikeus vuorohoitoon ei ole siis lapselle subjektiivinen oikeus.

Tarjottavat palvelut ja niistä käytettävät termit

Päiväaikaan toimivat päiväkodit ovat auki pääsääntöisesti kello 6.30–17.00 sekä tarpeen mukaan kello 6.00–18.00.

Vuorohoitoa on kello 18.00–6.00 välillä tapahtuva varhaiskasvatus ja / tai viikonloppuna tapahtuva varhaiskasvatus.

Ympärivuorokautista varhaiskasvatusta järjestetään kaikkina vuorokaudenaikoina ja kaikkina viikonpäivinä. (Juhannuksena päiväkodit ovat pääsääntöisesti kiinni juhannusaatosta klo 15.00 alkaen juhannuksen jälkeiseen sunnuntaihin klo 6.30 asti. Jouluna päiväkodit ovat pääsääntöisesti kiinni jouluaatosta klo 15.00 alkaen Tapanin päivään klo 6.30 asti.)

Iltaisin varhaiskasvatusta järjestetään vuorohoidossa arkipäivisin klo 22.00 asti.

Viikonloppuisin varhaiskasvatusta järjestetään lauantaisin ja sunnuntaisin klo 22.00 asti.

Lapsiryhmät ja henkilöstö vuorohoidossa

Vuoropäiväkotien lapsiryhmien lasten ja henkilökunnan määrä on suurempi kuin tavallisissa päiväkotiryhmissä. Ko. ryhmissä on pääsääntöisesti hoito- ja kasvatustehtävissä neljä henkilöä (ympärivuorokautisessa varhaiskasvatuksessa kuusi henkilöä) ja heitä vastaava määrä lapsia valtioneuvoston asetuksen varhaiskasvatuksesta (753/2018) § 1 mukaisesti. Ko. lapsiryhmät on jaettu pienryhmiin siten, että varhaiskasvatuslain (540/2018) 35 §:n määräykset täyttyvät. Lasten hoitoajat ja henkilökunnan työajat vuorohoidossa jakautuvat eri vuorokauden aikoihin (aamu, päivä, ilta ja yö).

Oikeus vuorohoitoon

Vuorohoitoon ei ole subjektiivista oikeutta. Vuorohoitoa järjestetään ainoastaan niille lapsille, joiden sopimukseen varhaiskasvatuksesta on kirjattu vuorohoidon tarve. Tällöin Päikky- järjestelmään avautuu huoltajille mahdollisuus tehdä myös ilta-, yö- ja viikonloppuvarauksia. Varhaiskasvatuksen järjestäjä pyytää vuorohoitoa haettaessa todistuksen vuorohoidon tarpeesta. Tällainen on esim. työnantajan todistus vanhemman vuorotyöstä.

Vuorohoidon tarve voi syntyä vanhempien säännöllisestä ja jatkuvasta vuorotyöstä tai sen kaltaisesta työstä tai opiskelusta. Vuorohoidossa lasten läsnäoloajat varhaiskasvatuksessa perustuvat lähtökohtaisesti vanhempien työvuoroihin. Lapsi voi olla varhaiskasvatuksessa, kun molemmat vanhemmat ovat työssä sekä lisäksi yövuoron jälkeen vanhempien nukkumisajan. Kohtuulliseksi nukkumisajaksi määritellään kahdeksan tuntia. Muut lastenhoidon tarpeet tulee järjestää muulla tavalla. Lähtökohtaisesti vanhemman vapaa- ja lomapäivät ovat lapsen vapaa- ja lomapäiviä. Lapsen hyvinvoinnin näkökulmasta myös vuorohoidossa oleva lapsi tarvitsee vapaapäiviä varhaiskasvatuksesta. Vuorohoidossa olevalla lapsella tulee olla kalenterikuukaudessa keskimäärin 8 vapaapäivää. Sopimukseen lapsen varhaiskasvatuksesta kirjataan suunnitelma ko. vapaapäivien toteutumisesta.

Jos vuorohoidon tarve päättyy, järjestetään lapselle varhaiskasvatuspaikka toisesta ryhmästä, päiväkodista tai perhepäivähoidosta. Turussa ympärivuorokautista varhaiskasvatusta kaikkina viikonpäivinä järjestetään vain Kaskenmäen päivähoitoyksikössä. Mikäli lapsen ympärivuorokautisen varhaiskasvatuksen tarve päättyy, mutta iltahoidon tarve jatkuu, pyritään lapsen varhaiskasvatus ensisijaisesti järjestämään Kaskenmäen päiväkodin iltahoitoryhmässä. Muissa tapauksissa lapselle järjestetään varhaiskasvatuspaikka toisesta päiväkodista tai perhepäivähoidosta. Lapsen siirtämisestä toiseen ryhmään, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon sekä siirron toteuttamisajankohdasta päättää Turun varhaiskasvatus. Lapsen huoltajien kanssa keskustellaan asiasta ennen ko. päätöksen tekemistä.

Pienille koululaisille (1 ja 2 luokat) voidaan tarjota harkinnanvaraisesti vuorohoitoa, mikäli se on alle kouluikäisten lasten sijoitusten jälkeen mahdollista.

Vuorohoidon tarpeesta ilmoittaminen

Lapsen varhaiskasvatuksen seuraavan viikon ja viikonlopun tarpeet, sisältäen ilta- ja yöhoidon, tulee tallettaa Päikky-järjestelmään maanantaihin klo 12 mennessä, jolloin järjestelmä lukkiutuu.

Päikky-varausten lisäksi huoltajien on toimitettava työnantajan vahvistamat työvuorolistat vuorohoitoyksikköön.

Henkilökunnan työvuorot laaditaan vanhempien Päikkyyn tekemien varhaiskasvatusajan varausten ja vanhempien työvuorolistojen perusteella. Määräajan jälkeen ilmoitetut tarpeet pystytään huomioimaan ainoastaan, mikäli se henkilökunnan vahvistettujen työvuorojen mukaan on mahdollista. Muuttuneista varhaiskasvatusajoista ja työvuoron muutoksista tulee ilmoittaa välittömästi päiväkotiin. Sama koskee myös tilapäisen vuorohoidon tarvetta. Linjauksilla varmistetaan varhaiskasvatusasetuksen mukainen henkilöstömäärä ja työehtosopimusmääräysten toteutuminen henkilökunnan työaikajärjestelyissä.

Ruokailu vuorohoidossa

Aamupala 8.00 / 8.15 (yksikössä ilmoitetun aikataulun mukaan)

Lounas 11.00 / 11.30 (yksikössä ilmoitetun aikataulun mukaan)

Välipala 14.00 / 14.30 (yksikössä ilmoitetun aikataulun mukaan)

Päivällinen 17.30

Iltapala 19.30 / 20.00

Ateriat tarjotaan niille lapsille, jotka ovat varanneet varhaiskasvatusajan mainittuihin ateria-aikoihin ja ovat ko. aikoina läsnä.

Lapsen tuki varhaiskasvatuksessa sekä yleinen, tehostettu ja erityinen tuki esiopetuksessa

Lapsen yksilöllinen tuen tarve arvioidaan ja tuki suunnitellaan yhdessä huoltajien ja tarvittaessa muiden asiantuntijoiden kanssa. Ko. asiat kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan tai esiopetuksen oppimissuunnitelmaan / HOJKS:aan.

Esiopetus vuorohoidossa

Vuorohoitoa tarvitsevan lapsen esiopetuspaikaksi osoitetaan ko. vuorohoitoyksikkö kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätöksen (13.11.2018 § 3) mukaan. Esiopetus toteutetaan esiopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti pääasiallisesti kiinteissä vertaisryhmissä ja osittain myös yhdistetyissä ryhmissä sekä yksilöopetuksena. Esiopetusta ei järjestetä viikonloppuisin. Varhaiskasvatuksen toiminnanohjausjärjestelmä vähentää automaattisesti esiopetuksen 4 tunnin päivittäisen (arkipäivisin ma-pe) osuuden varhaiskasvatuksen laskutuksesta.

5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu vuorohoidossa

Varhaiskasvatuksen toiminnanohjausjärjestelmä vähentää automaattisesti 5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen 4 tunnin päivittäisen (arkipäivisin ma-pe) osuuden varhaiskasvatuksen laskutuksesta.

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää hyväksyä Turun kaupungin linjaukset vuorohoidon järjestämiseksi 1.6.2019 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAlankoja Taina
tiedAlanko-Nuikkinen Mirja
tiedBergman Anne
tiedHurme-Turakka Tuula
tiedHyvätti Anne
tiedJalonen Timo
tiedJokinen Pia
tiedKariluoma Virpi
tiedKarlsson Hanna
tiedKillström Virpi
tiedKivikorpi Maarit
tiedKjellman Liliane
tiedKonttinen Päivikki
tiedKorhonen Tuire
tiedKoskinen Mirka
tiedKulmala Vesa
tiedKuukkala Riitta
tiedKuustie Leena
tiedLaaksonen Marjo-Kaisa
tiedLehtiö Sisko
tiedLehto Anne
tiedLumikangas-Haaristo Sari
tiedLuoma Anne
tiedMaine Armi
tiedMikola Johanna
tiedMänttäri Milla
tiedNormasto Maarit
tiedNummela Mauri
tiedNyroos Jaana
tiedOhvo Jussi
tiedOksanen Anu
tiedPeltonen Jarna
tiedPitkänen Helena
tiedPortnoj Helena
tiedPuhakka-Nuolemo Satu
tiedPutkonen Tuija
tiedPäkkilä Susanne
tiedPöyhönen Minna
tiedRaitanen Jaana
tiedRantanen Maija-Liisa
tiedRatia Jaana
tiedRytöhonka Klaus
tiedRäsänen Pia
tiedSaarinen Hanna
tiedSalminen Sirpa
tiedSalokannel Eeva
tiedSaren Teija-Rita
tiedSiipola Anne
tiedSipilä Sirpa
tiedTakala Tuija
tiedTuomisto Heljä
tiedTöykkälä Satu
tiedUhmavaara Tuija
tiedValdolin Päivi
tiedViherkoski Marja
tiedWiik Outi
tiedVikman Sanna
tiedVuorela Anja
tiedYrttiaho Kirsti