Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto2024.04.20185

4506-2018 (05 10 00)

Vuorohoidon linjaukset Turun kaupungin varhaiskasvatuksessa

Tiivistelmä:

Vuorohoidon linjaukset hyväksyttiin varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 1.3.2017 § 5. Päätöksen jälkeen varhaiskasvatuksessa on otettu käyttöön Päikky-järjestelmä, jonka avulla varataan ja seurataan lasten hoitoai-koja. Linjauksen teksti on syytä tältä osin päivittää nykykäytännön mukaiseksi. Sen lisäksi on syytä tarkentaa joitakin erillisiä linjauksen kohtia.

Kasosvpj § 20

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen, 16.4.2018:

Palvelua ohjaava lainsäädäntö

Varhaiskasvatuslain (1973 / 36) 2 §:n mukaan: "Lasten päivähoito on pyrittävä järjestämään siten, että se tarjoaa lapsen hoidolle ja kasvatukselle sopivan hoi-topaikan ja jatkuvan hoidon sinä vuorokauden aikana, jona sitä tarvitaan. (25.3.1983/304)" ja 4 §:n mukaan: "Kunnan on huolehdittava lasten päivähoi-don järjestämisestä asukkailleen sisällöltään sellaisena ja siinä laajuudessa kuin tässä laissa säädetään. (28.12.2012/909)"

Uudesta varhaiskasvatuslaista on annettu lakiluonnos, joka on menossa eduskunnan käsittelyyn keväällä 2018. Uuden lain odotetaan tulevan voimaan 1.8.2018. Lakiluonnoksessa säädetään (13 §), että ”vuorohoitoa järjestetään iltaisin, öisin, viikonloppuisin ja arkipyhinä päiväkodeissa tai perhepäivähoidossa. Vuorohoitoa on järjestettävä lapselle, joka tarvitsee sitä huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi.” Oikeus vuorohoitoon ei olisi edelleenkään lapselle subjektiivinen oikeus.

Tarjottavat palvelut ja niistä käytettävät termit

Päiväaikaan toimivat päiväkodit ovat auki pääsääntöisesti kello 6.30–17.00 sekä tarpeen mukaan kello 6.00–18.00.

Vuorohoitoa on kello 18.00–6.00 välillä tapahtuva varhaiskasvatus ja / tai viikonloppuna tapahtuva varhaiskasvatus.

Ympärivuorokautista varhaiskasvatusta järjestetään kaikkina vuorokaudenaikoina ja kaikkina viikonpäivinä. (Juhannuksena päiväkodit ovat pääsääntöisesti kiinni juhannusaatosta klo 15.00 alkaen juhannuksen jälkeiseen sunnuntaihin klo 6.30 asti. Jouluna päiväkodit ovat pääsääntöisesti kiinni jouluaatosta klo 15.00 alkaen Tapanin päivään klo 6.30 asti.)

Iltaisin varhaiskasvatusta järjestetään vuorohoidossa arkipäivisin klo 22.00 asti.

Viikonloppuisin varhaiskasvatusta järjestetään lauantaisin ja sunnuntaisin klo 22.00 asti.

Lapsiryhmät ja henkilöstö vuorohoidossa

Vuoropäiväkotien lapsiryhmien lasten ja henkilökunnan määrä on suurempi kuin tavallisissa päiväkotiryhmissä. Ko. ryhmissä on pääsääntöisesti hoito- ja kasvatustehtävissä neljä henkilöä (ympärivuorokautisessa varhaiskasvatuksessa kuusi henkilöä) ja heitä vastaava määrä lapsia suhdelukuasetuksen mukaisesti (Asetus lasten päivähoidosta 1973/239 § 6, 22.10.2015 / 1282). Lasten hoitoajat ja henkilökunnan työajat vuorohoidossa jakautuvat eri vuorokauden aikoihin (aamu, päivä, ilta ja yö).

Oikeus vuorohoitoon

Vuorohoitoon ei ole subjektiivista oikeutta. Vuorohoitoa järjestetään ainoastaan niille lapsille, joiden sopimukseen varhaiskasvatuksesta on kirjattu vuorohoidon tarve. Tällöin Päikky- järjestelmään avautuu huoltajille mahdollisuus tehdä myös ilta-, yö- ja viikonloppuvarauksia. Varhaiskasvatuksen järjestäjä pyytää vuorohoitoa haettaessa todistuksen vuorohoidon tarpeesta. Tällainen on esim. työnantajan todistus vanhemman vuorotyöstä.

Vuorohoidon tarve voi syntyä vanhempien säännöllisestä ja jatkuvasta vuorotyöstä tai sen kaltaisesta työstä tai opiskelusta. Vuorohoidossa lasten läsnäoloajat varhaiskasvatuksessa perustuvat lähtökohtaisesti vanhempien työvuoroihin. Lapsi voi olla varhaiskasvatuksessa kun molemmat vanhemmat ovat työssä sekä lisäksi yövuoron jälkeen vanhempien nukkumisajan. Muut lastenhoidon tarpeet tulee järjestää muulla tavalla. Vanhemman vapaa- ja lomapäivät ovat lapsen vapaa- ja lomapäiviä. Lapsen hyvinvoinnin näkökulmasta myös vuorohoidossa oleva lapsi tarvitsee vapaapäiviä varhaiskasvatuksesta. Vuorohoidossa olevalla lapsella tulee olla kalenterikuukaudessa keskimäärin 8 vapaapäivää. Sopimukseen lapsen varhaiskasvatuksesta kirjataan suunnitelma ko. vapaapäivien toteutumisesta.

Jos vuorohoidon tarve päättyy, järjestetään lapselle varhaiskasvatuspaikka toisesta ryhmästä, päiväkodista tai perhepäivähoidosta. Turussa ympärivuorokautista varhaiskasvatusta järjestetään vain Kaskenmäen päivähoitoyksikössä. Mikäli lapsen ympärivuorokautisen varhaiskasvatuksen tarve päättyy, mutta iltahoidon tarve jatkuu, pyritään lapsen varhaiskasvatus ensisijaisesti järjestämään Kaskenmäen päiväkodin iltahoitoryhmässä. Muissa tapauksissa lapselle järjestetään varhaiskasvatuspaikka toisesta päiväkodista tai perhepäivähoidosta. Lapsen siirtämisestä toiseen ryhmään, päiväkotiin tai perhepäivähoitoon sekä siirron toteuttamisajankohdasta päättää Turun varhaiskasvatus. Lapsen huoltajien kanssa keskustellaan asiasta ennen ko. päätöksen tekemistä.

Vuorohoidon tarpeesta ilmoittaminen

Lapsen varhaiskasvatuksen seuraavan viikon ja viikonlopun tarpeet, sisältäen ilta- ja yöhoidon, tulee tallettaa Päikky- järjestelmään maanantaihin klo 12 mennessä, jolloin järjestelmä lukkiutuu.

Päikky-varausten lisäksi huoltajien on pyydettäessä toimitettava työvuorolistat vuorohoitoyksikköön.

Henkilökunnan työvuorot laaditaan vanhempien Päikkyyn tekemien varhaiskasvatusajan varausten ja vanhempien työvuorolistojen perusteella. Määräajan jälkeen ilmoitetut tarpeet pystytään huomioimaan ainoastaan, mikäli se henkilökunnan vahvistettujen työvuorojen mukaan on mahdollista. Muuttuneista varhaiskasvatusajoista ja työvuoron muutoksista tulee ilmoittaa välittömästi päiväkotiin. Sama koskee myös tilapäisen vuorohoidon tarvetta. Linjauksilla varmistetaan päivähoitoasetuksen mukainen henkilöstömäärä ja työehtosopimusmääräysten toteutuminen henkilökunnan työaikajärjestelyissä.

Ruokailu vuorohoidossa

Aamupala 8.00 / 8.15 (yksikössä ilmoitetun aikataulun mukaan)

Lounas 11.00 / 11.30 (yksikössä ilmoitetun aikataulun mukaan)

Välipala 14.00 / 14.30 (yksikössä ilmoitetun aikataulun mukaan)

Päivällinen 17.30

Iltapala 19.30

Ateriat tarjotaan niille lapsille, jotka ovat varanneet varhaiskasvatusajan mainittuihin ateria-aikoihin ja ovat ko. aikoina läsnä.

Lapsen tuki varhaiskasvatuksessa sekä yleinen, tehostettu ja erityinen tuki esiopetuksessa

Lapsen yksilöllinen tuen tarve arvioidaan ja tuki suunnitellaan yhdessä huoltajien ja tarvittaessa muiden asiantuntijoiden kanssa. Ko. asiat kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan tai esiopetuksen oppimissuunnitelmaan / HOJKS:aan.

Esiopetus vuorohoidossa

Vuorohoitoa tarvitsevan lapsen esiopetuspaikaksi osoitetaan ko. vuorohoitoyksikkö kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaoston päätöksen (10.10.2017 § 33) mukaan. Esiopetus toteutetaan esiopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti pääasiallisesti kiinteissä vertaisryhmissä ja osittain myös yhdistetyissä ryhmissä sekä yksilöopetuksena. Esiopetusta ei järjestetä viikonloppuisin. Varhaiskasvatuksen toiminnanohjausjärjestelmä vähentää automaattisesti esiopetuksen 4 tunnin päivittäisen (arkipäivisin ma-pe) osuuden varhaiskasvatuksen laskutuksesta.

Koululaiset vuorohoidossa

Pienille koululaisille (1 ja 2 luokat) voidaan tarjota harkinnanvaraisesti vuorohoitoa, mikäli se on alle kouluikäisten lasten sijoitusten jälkeen mahdollista. Vuorohoito on mahdollista ko. koululaisille arkisin klo 17.00 – 08.00 sekä tarpeen mukaan viikonloppuisin. Matkat ovat vanhempien vastuulla. Varhaiskasvatuspaikasta peritään tällöin varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukainen maksu.

Palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

EhdotusKasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää hyväksyä Turun kaupungin linjaukset vuorohoidon järjestämiseksi 1.5.2018 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAlankoja Taina
tiedAlanko-Nuikkinen Mirja
tiedBergman Anne
tiedHurme-Turakka Tuula
tiedJokila Anita
tiedJokinen Pia
tiedKariluoma Virpi
tiedKarlsson Hanna
tiedKillström Virpi
tiedKilpinen Antero
tiedKivikorpi Maarit
tiedKjellman Liliane
tiedKonttinen Päivikki
tiedKorhonen Tuire
tiedKoskinen Mirka
tiedKulmala Vesa
tiedKuukkala Riitta
tiedKuustie Leena
tiedLaaksonen Marjo-Kaisa
tiedLehtiö Sisko
tiedLehto Anne
tiedLumikangas-Haaristo Sari
tiedLuoma Anne
tiedMaine Armi
tiedMikola Johanna
tiedMänttäri Milla
tiedNikkilä Leena
tiedNormasto Maarit
tiedNummela Mauri
tiedNyroos Jaana
tiedOhvo Jussi
tiedOksanen Anu
tiedPeltonen Jarna
tiedPitkänen Helena
tiedPortnoj Helena
tiedPuhakka-Nuolemo Satu
tiedPutkonen Tuija
tiedPäkkilä Susanne
tiedPöyhönen Minna
tiedRaitanen Jaana
tiedRantanen Maija-Liisa
tiedRytöhonka Klaus
tiedRäsänen Pia
tiedSaarinen Hanna
tiedSalminen Sirpa
tiedSalokannel Eeva
tiedSaren Teija-Rita
tiedSiipola Anne
tiedSipilä Sirpa
tiedSoukainen Ulla
tiedTakala Tuija
tiedTöykkälä Satu
tiedUhmavaara Tuija
tiedValdolin Päivi
tiedViherkoski Marja
tiedWiik Outi
tiedVuorela Anja
tiedYrttiaho Kirsti