Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto3114.05.20147

2842-2014 (5120)

Kuntakohtaisen esiopetuksen opetussuunnitelman muuttaminen esiopetuksen opetus-suunnitelman perusteiden luvun 5.3 Esiopetuksen oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen muutoksen johdosta sekä luvun 6.4 Maahanmuuttajat esiopetuksen valmistavan opetuksen aloittamisen johdosta

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 31

Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen, 6.5.2014:

 

Eduskunta on päättänyt uudesta oppilas- ja opiskelijahuoltolaista (1287 / 2013), joka tulee voimaan 1.8.2014. Lain perusteella opetushallitus on päättänyt muuttaa Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden luvun 5.3 Esiopetuksen oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen kokonaisuudessaan.

 

Laissa määritellään monialaisen oppilashuollon rakenteet, muodot, toimintatavat ja vastuut sekä yhteisöllisen ja yksilökohtaisen oppilashuollon tehtävät.

 

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20131287

 

http://www.oph.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/oph/embeds/ophwwwstructure/155767_Esiopetusmuutos_5_011_2014_luku_5_3.pdf

 

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos tulee voimaan 1.8.2014 alkaen. Opetushallituksen määräys edellyttää opetuksen järjestäjiltä opetussuunnitelman muuttamista. Uusi opetussuunnitelma tulee ottaa käyttöön 1.8.2014.

 

Varhaiskasvatuksessa on muokattu Turun suomenkielisen esiopetuksen kuntakohtaisen osion luku 5.3. uudelleen huomioiden valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteiden ja uuden opiskelija- ja oppilashuoltolain vaatimat muutokset. Lisäksi kappaleeseen 6.4. on lisätty valmentavaan esiopetuksen järjestämiseen liittyvä tekstikohta. Suunnitelma on laadittu yhteistyössä varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen eri toimijoiden kanssa.

 

Monialainen oppilashuollon yhteistyö

 

Oppilashuolto Turun esiopetuksessa edistää lasten oppimista, terveyttä ja hyvinvointia. Se siirtää painopistettä nykyisestä yksilökeskeisestä työstä enemmän yhteisölliseen työhön. Uuden lain ja suunnitelman myötä oppilashuollon suunnitelmallisuus ja toteuttamisessa toiminnallinen kokonaisuus sekä monialainen yhteistyö vahvistuvat. Oppilashuoltoa järjestetään edelleen yhteisöllisenä ja yksilökohtaisena oppilashuoltona, johon sisältyy psykologi-, kuraattori sekä terveydenhuollon palvelut. Oppilashuollon kokonaistarve arvioidaan esioppilaiden määrän sekä heidän tehostetun ja erityisen tuen määrän perusteella huomioiden mahdolliset alueelliset erityispiirteet. Esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelma sisältyy osana Turun kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa.

 

Opetuksen järjestäjän asettama oppilashuollon ohjausryhmä vastaa kaupunkikohtaisesta oppilashuollon yleisestä suunnittelusta, kehittämisestä, ohjauksesta ja arvioinnista. Ryhmä on kaikkien kaupungin eri koulutusmuotojen yhteinen ohjausryhmä. Esiopetusyksikkökohtaisen oppilashuoltoryhmän keskeisenä tehtävänä on yhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä muun yhteisen oppilashuollon toteuttaminen ja kehittäminen. Oppilashuollon asiantuntijaryhmä kootaan tapauskohtaisesti yksittäisen lapsen tuen tarpeen selvittämiseksi ja oppilashuollon palveluiden järjestämiseksi.

 

Valmistava opetus esiopetuksessa

 

Maahanmuuttajille järjestettävästä perusopetukseen valmistavasta opetuksesta säädetään perusopetuslaissa (628 / 1998). http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628

 

Valmistava opetus on tarkoitettu niille maahanmuuttajataustaisille oppilaille, joiden suomen tai ruotsin kielen taito ja / tai muut valmiudet eivät riitä esi- tai perusopetuksen ryhmässä opiskelemiseen. Turussa on suunniteltu järjestettävän Varissuon ja Lausteen alueen esiopetuksessa toimintavuodesta 2015 alkaen. Myöhemmin on tavoitteena laajentaa toiminta koko kaupunkia koskevaksi. Kuusivuotiaiden valmistavalle opetukselle laaditaan opetussuunnitelma, joka perustuu perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelman perusteiden lisäksi valtioneuvoston asetuksessa 1435 / 2001 määriteltyihin valtakunnallisiin tavoitteisiin.

 

Oheismateriaali 1               Turun suomenkielisen esiopetuksen kuntakohtainen osio

Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää hyväksyä Turun suomenkielisen esiopetuksen kuntakohtaisen osion muutokset kappaleissa 5.3. ja 6.4. otettavaksi käyttöön 1.8.2014 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvAlankoja Taina
tpvAlanko-Nuikkinen Mirja
tpvHerjanto Leena
tpvHurme-Turakka Tuula
tpvHäkkinen Marja
tpvJokila Anita
tiedKallio Hannele
tpvKariluoma Virpi
tpvKeskinen Maritta
tpvKillström Virpi
tpvKilpinen Antero
tpvKivikorpi Maarit
tpvKonttinen Päivikki
tpvKorhonen Tuire
tiedKuronen Sirpa
tpvKuukkala Riitta
tpvKuustie Leena
tpvLaaksonen Marjo-Kaisa
tpvLahdelma Tuula
tpvLaiho Pirjo
tpvLehti Kristiina
tpvLehtiö Sisko
tpvLehto Anne
tiedLiuksila Pirjo-Riitta
tiedLuoma Anne
tpvMänttäri Milla
tpvNevantaus Hanna
tpvNikkilä Leena
tpvNormasto Maarit
tpvNummela Mauri
tpvNyroos Jaana
tpvNyström Mervi
tpvOhvo Jussi
tiedPaaskunta Leena
tpvPitkänen Helena
tpvPortnoj Helena
tpvPuhakka-Nuolemo Satu
tpvPutkonen Tuija
tpvPöyhönen Minna
tpvRaitanen Jaana
tpvRantala Taina
tpvRytöhonka Klaus
tpvRäsänen Pia
tpvSaarinen Hanna
tpvSalminen Sirpa
tpvSalokannel Eeva
tpvSaren Teija-Rita
tpvSipilä Sirpa
tpvTakala Tuija
tpvUhmavaara Tuija
tpvValli Kalervo
tpvVesanen Merja
tpvViherkoski Marja
tpvVuorela Anja
tpvYrttiaho Kirsti