Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto2714.05.20144

5150-2014 (5120)

Turun Lasten Parlamentin toiminta ja kevään 2014 kokouksen pöytäkirja

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 27

Turun Lasten Parlamentti käynnistyi keväällä 2011 Turkua Suomen Lasten Parlamentissa edustaneen Puolalan koulun oppilaan Ella Laakion tekemän aloitteen pohjalta.

 

Lasten parlamentti ajaa alakouluikäisten lasten asioita ja etuja, seuraa tekemiensä aloitteiden etenemistä sekä toimii osaltaan kunnallisena vaikuttajana. Turun Lasten Parlamentin suurkokoukset, joissa on paikalla noin 80 oppilasedustajaa turkulaisista alakouluista, on kanava lasten mielipiteiden, ehdotusten ja palautteen välittämiseksi valmisteluun ja päätöksentekoon kaupungin toimialoille, luottamushenkilöille ja päättäjille.

 

Toiminta edistää turkulaisten 712 -vuotiaiden lasten vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia sekä innostaa ja tukee aktiiviseksi kuntalaiseksi kasvamista. Tavoitteena on, että lasten kökulma otetaan huomioon asioiden suunnittelu- ja valmisteluvaiheessa ja että lasten ja päättäjien välille syntyy vuorovaikutusta lapsille tärkeiden asioiden kehittämisessä.

 

Turun Lasten Parlamentin toimintaa ohjaa kaupungin osallisuusverkoston jäsenistä valittu tukiryhmä. Toimintaa suunnittelee ja järjestää perusopetuksen osallisuuden koordinaattoreiksi nimeämät opettajat (3 kpl) sekä Turun Lasten Parlamentin oma hallitus, joka koostuu suurkokouksessa valituista 12 jäsenestä. Hallitus kokoontuu osallisuuden koordinaattoreiden ohjauksessa koulujen toimintakauden ajan kerran kuukaudessa.

 

Turun Lasten Parlamentin suurkokouksia pidetään kolme kertaa vuodessa. Huhtikuun suurkokous järjestetään kaupungintalon valtuustosalissa, muut erikseen sovitussa paikassa.

 

Lasten Parlamentti tekee yhteistyötä alakoulujen oppilaskuntien hallitusten ja koulujen oppilaskuntatoimintaa ohjaavien yhdysopettajien kanssa, joiden tehtävänä on mm. kannustaa lapsia oman kouluviihtyvyytensä ja oppimisympäristön kehittämiseen sekä edistää näiden osallisuutta ja demokratiataitoja.

 

Suurkokousten oppilasedustajat (2 oppilasta / koulu) valitaan alakoulujen oppilaskunnan hallituksen jäsenistä. Oppilasedustajat käyttävät puheenvuoroja ja tekevät aloitteita. Lasten Parlamentin toiminnassa otetaan huomioon kaksikielisyys, esteettömyys ja yhdenvertaisuus. Se on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta. Esityslistat, ytäkirjat ja muut asiakirjat ovat kaikkien luettavissa Turun Lasten Parlamentin blogista sekä Turun kaupungin verkkosivuilta.

 

Valtuustosalikokouksen ytäkirja toimitetaan kaupunginhallitukselle, kasvatus- ja opetuslautakunnalle ja se on luettavissa Turun kaupungin verkkosivuilla.

 

Turun Lasten Parlamentin suurkokouksissa on käsitelty lapsia kiinnostavia asioita kuten kouluviihtyvyyttä, kouluruokailua, lasten ja nuorten omaa Tuubi-sivustoa, liikunnan merkitystä terveydelle, uutta opetussuunnitelmaa ja tulevaisuuden koulua, tieto- ja viestintätekniikan opetusta kouluissa sekä kaupungin säästötoimenpiteitä.

 

Koordinaattoreiden tehtävänä on pitää yhteyttä oppilaskuntatoiminnan yhdysopettajiin ja järjestää heille koulutusta, jotta Turun Lasten Parlamentin toiminta olisi yhtenäistä ja laadukasta. Koska kaikkien alakoulujen oppilailla pitää olla mahdollisuus vaikuttaa tasapuolisesti Turun Lasten Parlamentissa käsiteltyihin asioihin, osallisuuden koordinaattorit antavat yhteisiä tehtäviä ja aiheita alakoulujen yhdysopettajille oppilaskunnissa käsiteltäviksi.

 

Alakouluikäiset lapset tarvitsevat toiminnassaan vielä runsaasti aikuisten läsnäoloa ja ohjausta. Toimintaan on luotava järjestelmällinen rakenne sekä turvallinen ja luottavainen ilmapiiri, joka edistää aktiiviseksi kansalaiseksi kasvamista. Vuoden 2016 opetussuunnitelmassa osallisuus sekä taito ja mahdollisuus vaikuttaa itseä ja lähiympäristöä koskeviin päätöksiin nousee aiempaa keskeisemmäksi. Turulla on tähän valmis toimintamalli, joka on vakiinnuttanut muotonsa ja kehittyy edelleen.

 

Liite 1                                  Lasten parlamentin valtuustosali-istunnon pöytäkirja

Perusopetuksen tulosaluejohtaja Outi Rinne:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto merkitsee Lasten parlamentin toimintaa koskevan esittelyn ja kevään 2014 valtuustosalikokouksen pöytäkirjan tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Turun Lasten Parlamentin esittely klo 16:37-17:06.


Liitteet:

Kasosvpj § 27
Liite 1:Lasten parlamentin valtuustosali-istunnon pöytäkirja