Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto1326.02.20143

1623-2014 (5129)

Kakskerran koulun oppilaat Haarlan koulun oppilaiksi 1.8.2014 alkaen toistaiseksi

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 13

Perusopetuksen tulosaluejohtaja Outi Rinne:

Opetuslautakunta päätti 9.5.2007 § 85, että opetustoimi luopuu toistaiseksi kokonaan Kakskerran koulukiinteistön, Kakskerrantie 964, tilojen käytöstä ja kaikki oppilaat sijoitetaan välittömästi Haarlan koulukiinteistöön, Meteorikatu 1.

 

Haarlan koulu ja Kakskerran koulu toimivat edelleen Haarlan koulukiinteistössä. Kouluja johtaa yhteinen rehtori siten, että koulut tekevät mahdollisimman tiivistä yhteistyötä. Opettajat ovat jommankumman koulun opettajia.

 

Kun tilajärjestelystä päätettiin, ajateltiin, että se olisi lyhytaikainen, koska Kakskerran koulun korjaaminen tai uuden rakentaminen oli silloin suunnitelmissa muutaman vuoden sisällä.

 

Kakskerran koulun uudisrakennushanketta ei ole rahoitettu kaupunginvaltuuston 2.12.2013 hyväksymässä vuosien 2014 -2016 investointiohjelmassa. Hanke on kuitenkin toteutuskohteena mukana ns. pitkän tähtäimen tilahankkeissa. Oppilasmäärät Kakskerrassa, Satavassa ja Hirvensalossa eivät edellytä uusien tilojen rakentamista ainakaan 2010-luvulla. On näin ollen todennäköistä, että tilanne jatkuu samanlaisena vielä vuosia, nykyisen arvioin mukaan ainakin kuluvan vuosikymmenen loppuun.

 

Kakskerran ja Haarlan koulujen toimiminen saman johdon alla samassa rakennuksessa erillisinä kouluina merkitsee, että useat hallinnolliset työt tehdään kahteen kertaan tai kahtena eri kappaleena, esim. kaksi vuosisuunnitelmaa, kahdet järjestyssäännöt, kaksi opetussuunnitelmapäivitystä jne.

 

Kaupungin taloustilanne on kiristynyt ja toimintaa pitää tehostaa. Järjestely, jossa opetusryhmät tehdään kahden eri koulun rajaa noudattaen, on tehoton. Opetusryhmien yhdistäminen koulurajojen yli antaisi mahdollisuuden ryhmitellä oppilaita tarkoituksenmukaisemmin ja taloudellisemmin.

 

Kahden hallinnollisesti erillisen koulun opettajilla ei ole vastuuta toisen koulun oppilaista eikä toisaalta myöskään oikeutta puuttua näiden toimintaan. Vastuukysymykset olisivat selkeät, jos talossa toimisi vain yksi koulu.

 

Kahden eri toimintakulttuurin esiintyminen rinnakkain samassa koulutalossa on hankalaa. Koko koulun toiminnan kannalta olisi paras, että olisi esim. kaikille yhteiset juhlat ja vanhempaintilaisuudet. Yhteiseen toimintaan on opettajakunnalla vahva tahto.

 

Em. hallinnollisten, taloudellisten ja toiminnallisten näkökohtien perusteella on syytä siirtää kaikki oppilaat hallinnollisesti Haarlan kouluun, kunnes Kakskertaan rakennetaan koulu uudelleen. Haarlan koulussa on 20.9.2013 tilastoinnin mukaan tällä hetkellä 243 (13 luokkaa) ja Kakskerran koulussa 88 oppilasta (4 luokkaa).

 

Kakskerran koulu jää näin ilman oppilaita, mutta sitä ei hallinnollisena yksikkönä lakkauteta. Kakskerrasta ja Satavasta tulevat oppilaat siirretään myöhemmin erillisellä päätöksellä takaisin Kakskerran kouluun, kun koululle on rakennettu omat tilat ja se aloittaa toimintansa niissä.

 

Mikäli päätös tehdään esitetyssä muodossa, siirretään Kakskerran koulun opettajat Haarlan koulun opettajiksi erillisillä päätöksillä loppukeväällä 2014. Toimivalta asiassa on hallintopäälliköllä.

 

Ehdotuksesta on tiedotettu Kakskerran koulun henkilöstöä. Huoltajia on tiedotettu Wilman kautta.

 

Perusopetuksen tulosaluejohtaja Outi Rinne:

 

Ehdotus        Varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää siirtää Kakskerran koulun oppilaat Haarlan koulun oppilaiksi 1.8.2014 alkaen toistaiseksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Jaakolan Ylösmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Oheismateriaali 1Kannanottoja Kakskerran koulun oppilaiden siirrosta Haarlan koulun oppilaiksi.