Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto715.01.20147

185-2014 (421)

Linjaukset myönnettäessä lapselle päivähoitopaikka Turun kaupungissa

Tiivistelmä:

Periaatteet lasten päivähoitopaikkojen järjestämisestä ja myöntämisestä on kirjattu Lakiin lasten päivä-hoidosta sekä Asetukseen lasten päivähoidosta. Turussa varhaiskasvatuspalveluita järjestetään päivähoitolain mukaisesti hoitamalla toiminta kunnallisena varhaiskasvatustoimintana, seutusopimuksella, hankkimalla palveluja yksityiseltä palvelujen tuottajalta tai antamalla palvelunkäyttäjälle palveluseteli. Kunnan järjestämän päivähoitopaikan vaihtoehtona lapsen huoltajilla on lapsen muulla tavalla tapahtuvan hoidon järjestämiseksi oikeus lasten kotihoidon- tai yksityisen hoidon tukeen (Laki lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta). Maksuttoman esiopetuksen järjestämisestä säädetään perusopetuslaissa. Päivähoitoasetuksen ja € lain keskeisiä periaatteita päivähoitopaikkojen järjestämiseen ja myöntämiseen on koottu liitteeksi. Valtakunnallisten säädösten lisäksi Turun kaupungissa on linjattu päivähoitopaikkojen järjestämiseen liittyviä asioita päivähoidon järjestämissuunnitelmassa.

Kasosvpj § 7

Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen, 8.1.2014:

 

Päivähoidon järjestämissuunnitelma, kaupunginhallitus 7.5.2012 § 234

 

Kaupunginhallitus päätti, että varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan tulee talousarviossa määriteltyjen resurssien puitteissa kehittää päivähoitoa seuraavien strategisten linjausten mukaisesti:

 

- varhaiskasvatuspalvelujen kysynnän kasvua ohjataan yksityiseen palvelutuotantoon tavoitteena yksityisen palvelutuotannon osuuden kasvattaminen vuoden 2012 tavoitetasosta (23 %) kahdeksassa vuodessa 30 %:iin

 

- peruspäivähoitoa kevyempien palvelumuotojen tarjontaa lisätään ja palveluohjausta sekä palveluneuvontaa kehitetään osana palvelun tilaajakokonaisuutta

 

- palveluseteli yksityisen päivähoidon rahoitusmuotona vakinaistetaan ja palvelusetelikäytäntöjen toimintakäytäntöjen ohjaamiseksi laaditaan sääntökirja, jossa otetaan kantaan mm. palvelujen laatuvaatimusten määrittelyyn sekä seurantaan, palvelusetelin ja kunnallisen päivähoidon peruskäytäntöjen yhdenmukaistamiseen ja palvelusetelin arvon tarkistamiseen

 

- yksityistä päivähoitoa rahoitetaan edelleen myös yksityisen hoidon tuella ja sen kuntalisällä

 

- kaupungin oman ja yksityisen palvelutoiminnan yhteensovittamiseksi kehitetään palvelu- ja neuvontajärjestelmä.

 

Varhaiskasvatuksen keskitetyn palveluohjaustoiminnan alkamisen myötä on päivähoitolain ja -asetuksen säädösten sekä päivähoidon järjestämissuunnitelman lisäksi varhaiskasvatuksessa syytä linjata ne keskeiset periaatteet, joiden mukaan palveluohjausyksikkö myöntää hakemusten perusteella lasten päivähoitopaikat. Varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on päättänyt 22.8.2012 §:ssä 26 vuorohoidon järjestämisestä. Vuorohoidon järjestämisen linjauksiin ei ole tarvetta esittää tässä vaiheessa muutoksia.

 

Turun varhaiskasvatuksen linjauksia päivähoitopaikkoja myönnettäessä

 

Edellä mainittujen säädösten ja päivähoidon järjestämissuunnitelman lisäksi päivähoitopaikkapäätöksiä tehtäessä noudatetaan Turun varhaiskasvatuksessa alla lueteltuja linjauksia ja periaatteita. Linjausten tavoitteena on, että kaikkia turkulaisia perheitä kohdellaan tasapuolisesti päivähoitopaikkoja myönnettäessä.

 

Päivähoitopaikan lähipalveluperiaatetta noudatetaan, mikäli se on vanhempien toiveiden mukaista ja alueen päivähoitotarjonnan perusteella mahdollista. Kaikilla palvelualeilla tai pienalueilla varhaiskasvatuspalveluiden tarjonta ei ole riittävää suhteessa kysyntään. Aina ei päivähoitopaikkaa pystytä osoittamaan kävelyetäisyydeltä. Tällöin pyritään löytämään sopivin vaihtoehto kohtuullisen kuljetusmatkan tai bussiyhteyden päästä.

 

Lapsen vanhemmilla tai huoltajilla on oikeus saada lapselle kunnan järjestämä päivähoitopaikka päivähoitolain 11 §:n mukaisesti. Palveluohjauksessa selvitetään kuitenkin aina perheiden todellinen hoidon tarve ja esitellään kaikki tarjolla olevat vaihtoehdot lähipalveluperiaatteen mukaisesti. Perheitä pyritään ohjaamaan kokopäivähoitoa kevyempiin avoimiin varhaiskasvatuspalveluihin, mikäli lapsella ei ole varsinaista kokopäivähoidon tarvetta vanhempien / huoltajien työstä tai opiskelusta johtuen. Alle kolmivuotiaiden kokopäivähoitoon hakijoiden kohdalla tarjotaan erityisesti perhepäivähoidon vaihtoehtoja.

 

Hoidon tarpeen selvittämisessä kiinnitetään huomiota myös päivittäiseen hoitoaikatarpeeseen. Vuorohoidolle vaihtoehtoiset järjestelyt käydään perheen kanssa läpi, sillä oikeus vuorohoitoon ei ole subjektiivinen. Mikäli lapsi on kokopäivähoidossa ja jompikumpi vanhemmista / huoltajista on kotona, määritellään hoitoaika maksimissaan päivittäin klo 9 – 15.

 

Hoidon tarpeen arviointiin vaikuttaa yksittäisen lapsen (tehostetun tai erityisen tuen) tarpeet, maahanmuuttajataustaisten lasten suomen kielen oppimisen tarpeet sekä myös yksittäiset perheiden tilanteet (esim. kuljetusmahdollisuudet, yksinhuoltajuus, vanhempien / huoltajien terveyteen liittyvät tekijät, sisarusten päivähoitojärjestelyt). Nämä tekijät huomioidaan mahdollisuuksien mukaan päivähoitopaikkaa myönnettäessä. Sisarukset pyritään sijoittamaan samaan hoitopaikkaan, mikäli vanhemmat / huoltajat niin haluavat. Sisarusperiaate ei koske esiopetusta.

 

Päivähoitopaikkojen myöntämisessä noudatetaan päivähoitoasetuksen 2 §:n mukaisia määräaikoja. Päivähoitopaikkatakuulta paluussa noudatetaan siitä erikseen toimielimessä päätettyä määräaikaa. Toimintakauden alussa lapsiryhmät muodostetaan siten, että lasten siirtoja ryhmästä toiseen päivähoitoyksiköiden sisällä on mahdollisimman vähän. Yksiköiden väliset siirrot toteutetaan pääsääntöisesti toimintakauden alussa. Uuden toimintakauden alussa siirtoa hakevat ovat etusijalla uusiin hakijoihin nähden.

 

Kun päivähoidon tarve johtuu työllistymisestä, opinnoista tai koulutuksesta, eikä tarpeen alkamisajankohta ole ennakoitavissa, on päivähoitopaikkaa on haettava viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikan. Hoitopaikka myönnetään lapselle hakemukseen liitetyn työ- tai opiskelutodistuksen perusteella.

Lapsen hoitopaikka myönnetään hoidon tarpeen mukaisesti. Mikäli lapsen hoitosopimuksessa sovittu 11 tai 16 hoitopäivän tarve ei perustu huoltajien työhön tai opiskeluun, määritellään hoitosopimuksessa ne päivät, jolloin lapsi käyttää palvelua. Sopimus tehdään ennen päivähoitomaksumääritystä vähintään kolmen kuukauden ajaksi.

 

Kerttulin päivähoitoyksikössä toimii yksi 25 lapsen kielikylpyryhmä 5-vuotiaille lapsille. Ryhmästä on suora jatkumo vastaavaan esiopetusryhmään sekä perusopetukseen. Ryhmään on perinteisesti ilmoitettu lapsia jo vuosia ennen hoidon tarpeen alkamista. Lapset on valittu kielikylpyryhmään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumisjärjestyksen mukaista valintaa ryhmään on tarkoituksenmukaista jatkaa edelleen. Paikkojen rajallisuuden vuoksi kielikylpypaikkoja ei myönnetä Turun ulkopuolella asuville. Sisaruusperiaatetta ei huomioida kielikylpylasten osalta.

 

Kun lapselle on myönnetty hoitopaikka tietystä päivämäärästä lukien, päivähoidon aloittamista voidaan siirtää yhden kerran maksimissaan yhdellä kuukaudella eteenpäin perustelluista syistä (esim. lapsen sairaus, lomautus / työpaikan irtisanominen, perhesuhteiden muutokset). Tällöin päivähoitopaikkaa haetaan uudelleen uudesta päivähoidon aloittamiskohdasta lukien. Mikäli päivähoitoa ei voida aloittaa kertaalleen tehdyn siirron jälkeen, tulee lapsen päivähoitopaikka irtisanoa ja hakea tarvittaessa päivähoitopaikkaa uudelleen.

 

Oikeus myönnettyyn hoitopaikkaan raukeaa, mikäli perhe ei ota päivähoitopaikkaa vastaan ”Ilmoitus päivähoitopaikan vastaanottamisesta” – lomakkeella kahden viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

 

Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää vahvistaa noudatettavaksi edellä esitetyt Turun varhaiskasvatuksen linjaukset päivähoitopaikkoja myönnettäessä 1.3.2014 alkaen.

PäätösEsittelijä lisäsi Turun varhaiskasvatuksen linjauksia päivähoitopaikkoja myönnettäessä tekstiin seuraavan kappaleen:

Kun päivähoidon tarve johtuu työllistymisestä, opinnoista tai koulutuksesta, eikä tarpeen alkamisajankohta ole ennakoitavissa, on päivähoitopaikkaa on haettava viimeistään kaksi viikkoa ennen kuin lapsi tarvitsee hoitopaikan. Hoitopaikka myönnetään lapselle hakemukseen liitetyn työ- tai opiskelutodistuksen perusteella.

Esittelijän ehdotus ja lisäys hyväksyttiin.

Ennen päätöksentekoa Yrttiaho teki pöydällepanoehdotuksen, joka raukesi kannatuksen puuttuessa sekä Yrttiaho teki hylkäysehdotuksen, joka raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

tiedHerjanto Leena
tiedJokinen Pia
tiedKariluoma Virpi
tpvKarlsson Hanna
tpvKjellman Liliane
tiedKorhonen Tuire
tiedKulmala Vesa
tiedLaaksonen Marjo-Kaisa
tiedYrttiaho Kirsti


Liitteet:

Kasosvpj § 7
Liite 1:Päivähoitoasetuksen keskeisiä säädöksiä päivähoidon järjestämisestä, päivähoitopaikan hakemisesta ja myöntämisestä