Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto6704.12.201310

13393-2013 (5110)

Esiopetuksen oppilaaksiottoa koskevat linjaukset ja enimmäisoppilasmäärät

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 67

Palvelujohtaja Vesa Kulmala, tulosaluejohtajat Maija-Liisa Rantanen ja Liliane Kjellman, palvelualueen päälliköt Leena Herjanto, Pia Jokinen, Virpi Kariluoma, Tuire Korhonen ja Kirsti Yrttiaho sekä palvelupäällikkö Hanna Karlsson 27.11.2013:

 

Yleiset periaatteet

Yleiset perusteet esiopetuksen oppilaaksiottoon tulevat perusopetuslaista (PoL 1998/628 § 4). Kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna esiopetusta. Lisäksi kunta on velvollinen järjestämään oppivelvollisuuden alkamisvuonna esiopetusta pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleville lapsille ja niille lapsille, jotka aloittavat perusopetuksen vuotta säädettyä myöhemmin.

 

Kunta voi hankkia esiopetuspalvelut myös muulta julkiselta tai yksityiseltä palvelujen tuottajalta. Kunta vastaa siitä, että sen hankkimat palvelut järjestetään tämän lain mukaisesti.

 

Kunta, jossa on sekä suomen- että ruotsinkielisiä asukkaita, on velvollinen järjestämään perusopetuksen ja esiopetuksen erikseen kumpaakin kieliryhmää varten.

 

Oppilaan koulupaikan määräytyminen (PoL 1998/628 § 6)

Opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Esiopetusta järjestettäessä tulee lisäksi ottaa huomioon, että opetukseen osallistuvilla lapsilla on mahdollisuus käyttää päivähoitopalveluita.

 

Kunta osoittaa esiopetuspaikan, jossa annetaan opetusta sellaisella oppilaan omalla kielellä, jolla kunta on velvollinen opetusta järjestämään. Esiopetusta saavalle oppilaalle voidaan opetuksen järjestämispaikaksi osoittaa myös vastaavat edellytykset täyttävä päivähoitopaikka tai muu soveltuva esiopetuksen järjestämispaikka. Lähikoulu/lähipäiväkoti ei aina ole esioppilaan kotia maantieteellisesti lähin, joka on helppokulkuisimman matkan päässä, vaan myös muu edellytykset täyttävä esiopetuspaikka voidaan osoittaa lapsen esiopetuspaikaksi. Kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa.

 

Lasta ei ilman huoltajan suostumusta saa osoittaa opetukseen, jossa peritään oppilaalta maksuja, eikä opetukseen, jossa kunnan päätöksen tai opetuksen järjestämisluvan perusteella noudatetaan erityistä maailmankatsomuksellista tai kasvatusopillista järjestelmää.

 

Esiopetukseen hakeminen (Perusopetusasetus § 23 a)

Esiopetukseen tulee hakea ennen opetuksen alkamista opetuksen järjestäjän edellyttämällä tavalla. Opetuksen järjestäjän tulee etukäteen ilmoittaa esiopetuksen järjestämispaikoista, opetuksen alkamis- ja päättymisajankohdasta sekä siitä, miten sen järjestämään tai hankkimaan esiopetukseen haetaan.

 

Esiopetukseen voi hakea oppilaaksi myös muuhun kuin kunnan osoittamaan esiopetuksen järjestämispaikkaan, perusopetuslain mukaan tällöin huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista. Näitä oppilaita otettaessa on sovellettava yhdenvertaisia valintaperusteita. Kunta voi kuitenkin päättää, että sen itse järjestämään tai hankkimaan esiopetukseen otetaan ensisijaisesti kunnassa asuvia lapsia.

 

Lapsen asuinpaikan tai huoltajan työ- tai opiskelutilanteen muuttuessa taikka muusta vastaavasta erityisestä syystä esiopetukseen voi hakea opetuksen järjestäjän edellyttämää ajankohtaa myöhemmin.

 

Menettelytavat osoitettaessa esiopetuspaikka

Esiopetuspaikkaa määriteltäessä on toimittava kuntalaisiin nähden tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja johdonmukaisesti.

 

Turussa esiopetusoppilaalle osoitetaan esiopetuspaikka siten, että huomioidaan kaikki palvelualueella asuvat esiopetukseen oikeutetut lapset, heillä mahdollisesti olevat terveydentilaan liittyvät ja muut erityiset syyt. Esiopetuspaikkaa osoitettaessa otetaan huomioon lapsen päivähoidon tarve ja lisäksi otetaan mahdollisuuksien mukaan huomioon huoltajien esittämä toive.

 

Turun kaupunki ottaa järjestämäänsä esiopetukseen oppilaiksi ensisijaisesti Turussa asuvat lapset ja toissijaisesti varhaiskasvatuksen seutusopimuksen palvelujen piiriin kuuluvat lapset.

 

 

Ensin osoitetaan esiopetuspaikka sellaiselle lapselle, jolla on terveydentilaan liittyvä tai muu erityisen syy, joka tulee huomioida esiopetuspaikka osoitettaessa. Huoltajan tulee esittää asiassa asiantuntijalausunto. Muilla erityisillä syillä tarkoitetaan asioita, joilla on suoranaista vaikutusta esiopetuspaikan osoittamiseen ja joista on asiantuntijalausunto.

 

Toiseksi osoitetaan esiopetuspaikka niin, että matkasta tulee mahdollisimman lyhyt ja turvallinen. Matkan turvallisuutta arvioidaan siitä näkökulmasta, että huoltajat kuljettavat lapsen esiopetukseen.

 

Kolmanneksi osoitettaessa esiopetuspaikkaa pyritään varmistamaan sujuva jatkumo esiopetuksesta perusopetukseen.

 

Neljänneksi huomioidaan sisarusperiaate, jolloin samassa kotiosoitteessa asuvat sisarukset pyritään sijoittamaan esiopetukseen ja päivähoitoon siten, että perheen kuljetusjärjestelyistä ei tule kohtuuttomat.

 

Mikäli edellä mainittuja valintaperusteita täyttäviä lapsia on enemmän kuin vapaita esiopetuspaikkoja, pyritään ensisijaisesti huoltajien kanssa neuvottelemalla löytämään toissijainen esiopetuspaikka. Mikäli heidän kanssa ei päästä yhteisymmärrykseen suoritetaan arvonta.

 

Esiopetusikäisen perheen muuttaessa asuinpaikka Turun kaupungissa kesken esiopetusvuoden, lapselle osoitetaan esiopetuspaikka lähikoulusta tai -päiväkodista. Huoltajalla on kuitenkin halutessaan oikeus hakea jatkoa esiopetuksen jatkumiseksi vanhassa esiopetuspaikassa, tällöin huoltaja vastaa mahdollisista kuljetuskustannuksista.

 

Esiopetusryhmät

Esiopetusryhmässä tulee olla lähtökohtaisesti vähintään 13 esiopetukseen osallistuvaa lasta. Poikkeuksena tästä ovat kuitenkin ryhmät joissa on lapsia, joille on tehty päätös erityisestä tuesta tai kieli- ja vaihtoehtopedagogiikkaa toteuttavat esiopetusryhmät sekä vuorohoidon esiopetusryhmät, joissa ryhmän koko voi olla tätä pienempi. Poikkeuksia vähimmäismäärään voidaan tehdä myös muusta erityisestä syystä, kuten palvelualueella olevien lasten määrän perusteella tai käytettävissä olevien tilojen asettamien rajoitusten perusteella.

 

Lisäksi tulee vuosittain päättää perusopetusasetuksen mukaisesti etukäteen esiopetusta antavat yksiköt / päiväkodit ja esiopetuspaikkojen toimintayksikkökohtaiset määrät ottamalla kuitenkin huomioon toimitilat ja muut olosuhteet. Ryhmäkohtaista kaupunkitasoista enimmäismäärää ei ole perusteltua päättä vaan yksikön esimies muodostaa opetusryhmät resurssien puitteissa huomioiden kuitenkin opetusministeriön suosituksen esiopetusryhmien koosta. Lisäksi päiväkodeissa annettavassa esiopetuksessa ja sitä täydentävässä päivähoidossa on huomioitava päivähoitolain asettamat henkilöstövaatimukset. Vähimmäis- ja enimmäiskoot ovat sitovia osoitettaessa esiopetuspaikkaa.

Turussa on syksyllä 2013 noin 1 600 lasta, jotka ovat oikeutettuja esiopetukseen tulevan lukuvuonna.

 

Esiopetuksen järjestämispaikat ja esiopetuspaikkojen määrät ovat seuraavat:

 

Esiopetuksen järjestämispaikka

Esiopetuspaikkojen enimmäismäärä

 

 

Portsan phy, Topeliuksen koulu

20

Portsan phy, Topeliuksen koulu

13

Läntisen keskustan phy

13

Asemanseudun phy

13

Martin phy, Vähä-Heikkilä

20

Martin phy, Vähä-Heikkilä

13

Urheilupuiston phy, Samppalinna

20

Urheilupuiston phy, Samppalinna

13

Pernon phy

20

Pernon phy, Pernon koulu

13

Heinikonkadun phy

20

Pernon phy, Hyrköistentie

13

Härkämäen phy, Aunelan koulu

20

Härkämäen phy, Aunelan koulu

13

Härkämäen phy, Säkäkuja

13

Kerttulin phy

20

Kerttulin phy (ruotsin kielen kielikylpy)

25

Kaskenmäen phy

13

Tuomaansillan phy

13

Moikoisten phy, Honkaistentie (parakit)

40

Kukolan phy, Honkaistentie (parakki)

20

Kukolan phy, Pitkäpelto 6

20

Moikoisten phy, Pitkäpellonkatu 4-6

20

Haarla-Pikisaaren phy, Lautturinkatu

13

Haarla-Pikisaaren phy, Haarlan koulu

20

Haarla-Pikisaaren phy, Haarlan koulu

13

Vasaramäen phy

20

Vasaramäen phy

13

Ilpoisten phy, Ilpoisten koulu

13

Ilpoisten phy, Lauklähteenkatu 10

13

Koivula - Petreliuksen phy, Ruiskatu

20

Turunmaankadun phy

20

Haritun phy

20

Koivula – Petreliuksen phy, Sävelkuja

20

Uittamon phy, Jalustinkatu

26

Ispoisten – Katariinan phy, Rätiälänkatu

20

Ispoisten – Katariinan phy, Jagellonicankatu

13

Orminkujan phy

20

Koukkarinakadun phy, Koukkarinkatu 3

20

Orminkujan phy, Koukkarinaktu 6

13

Piinokankadun phy

20

Hintsankujan phy

13

Piinokankadun phy, Seikonkatu

20

Lausteen phy, Maistraatinpolku

20

Huhkolan phy, Lausteen koulu

39

Pääskyvuoren phy, Kotkankatu

20

Kuuvuoren phy

20

Pääskyvuoren phy, Keltasirkunpolku

20

Halisten phy, Halisten koulu

39

Halisten phy, Paavinkatu

20

Halisten phy, Halisten koulu

20

Itäharjun phy

20

Itäharjun phy ??, C.O. Malmin koulu

13

Itäharjun phy ??, C.O. Malmin koulu

13

Pääskyvuoren phy, Pääskyvuoren koulu

20

Hannunniitun phy, Lanatie

20

Kohmon phy

20

Parolanpolun phy, Runosmäen koulu

13

Parolanpolun phy, Runosmäen koulu

20

Piiparinpolun phy, Runosmäen koulu

13

Kaerlan phy, Kärsämäen koulu

20

Kaerlan phy Kärsämäen koulu

13

Kaerlan phy, Kaerlantie

13

Hepokullan phy, Niitunniskantie

20

Nättinummen phy, Teräsrautelan nuorisotalo

13

Nättinummen phy, Teräsrautelan nuorisotalo

13

Suikkilanseudun phy, Talinkorventie

13

Suikkilanseudun phy, Teräsrautelan koulu / Suikkilan yks.

 

13

Suikkilanseudun phy, Teräsrautelan koulu

13

Suikkilanseudun phy, Teräsrautelan koulu

20

Rauninaukion phy, Raunistulan koulu

20

Rauninaukion phy, Raunistulan koulu

13

Rauninaukion phy, Kähärin koulu

13

Arkeologinkadun phy, Jäkärlän puistokatu

13

Arkeologinkadun phy, Jäkärlän puistokatu

20

Suotorpankujan phy

13

Moision phy, Halikonkatu

20

Moision phy, Moision koulu

13

Moision phy, Ymmyrsuonkatu

13

Paattisten phy, Toffinkuja

20

Paattisten phy, Toffinkuja

20

Moision phy, Moision koulu

20

 

Perusopetuslain mukaan kunta voi hankkia esiopetuspalvelua yksityiseltä palvelun tuottajalta, seuraavat tuottajat tuottavat esiopetuspalveluja lukuvuonna 2014 – 2015. Tuottajat ovat sitoutuneet tuottamaan neuvotteluissa esiopetuspalvelua.

 

Esiopetuksen järjestämispaikka

Esiopetuspaikkojen enimmäismäärä

 

 

Lastentalo Mukulax, Käsityöläiskatu

13

Wendy House

20

L`Hexagone

13

Miskatalo

13

Käpyrinne, Turun Ensikoti-yhdistys ry

13

Päiväkoti Sinikello

13

Päiväkoti Peppiina

13

Daycare Daisy Oy

20

Päiväkotiyhdistys Tyksilä ry:n päiväkoti

13

Sateenkaarikoto ry:n päiväkoti Ketunpesä

13

Päiväkoti Karusellimaa

13

Auralan Setlementti ry:n päiväkoti

13

 

 

Tuottajille maksettavasta korvauksesta päätetään kasvatus- ja opetuslautakunnassa samassa yhteydessä kun keväällä 2014 tehdään mahdollinen päivähoidon palvelusetelin sääntökirjan mukainen tarkistus palvelusetelin arvoon. Lukuvuonna 2013 – 2014 korvaus on 461 euroa kuukaudessa / lapsi.

 

Tuottajien kanssa laaditaan päätösten jälkeen erillinen sopimus esiopetuksen järjestämisestä.

Tällä hetkellä ei varhaiskasvatuksen tiedossa ole vielä kaikkia niitä koulutiloja, joihin ko. pienalueilla asuvien lapsimäärien perusteella tulisi saada lisää esiopetustiloja. Lisätiloja kaivataan laskelmien mukaan Haarlan kouluun, Ilpoisten kouluun, Halisten kouluun, C. O. Malmin kouluun, Pääskyvuoren kouluun, Runosmäen kouluun, Kähärin kouluun ja Moision kouluun. Mikäli kyseisiä tiloja ei saada esiopetuksen käyttöön, tuodaan esitys näiden esiopetuspaikkojen osalta uudelleen päätettäväksi.

 

Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää, että varhaiskasvatuksessa otetaan käyttöön valmistelutekstissä esitellyt menettelytavat esiopetuspaikkaa osoitettaessa lukuvuodesta 2014 – 2015 alkaen ja että lukuvuonna 2014- 2015 esiopetuksen järjestämispaikat enimmäisoppilaspaikkoineen ovat edellä valmistelutekstissä mainitut yksiköt.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto lähettää asian kasvatus- ja opetuslautakunnalle päätettäväksi esiopetuskorvauksen määrittämistä varten.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus- ja opetuslautakunta