Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto5323.10.20134

11591-2013 (5120)

Oppilaiden siirtyminen Luostarivuoren koulusta Syvälahden kouluun 1.8.2016

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 53

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 23.9.2013 päättänyt perustaa Hirvensaloon Syvälahden koulun. Koulu on 1-9 luokkien yhtenäiskoulu, joka ottaa oppilaansa Haarlan, Kakskerran ja Wäinö Aaltosen koulujen yhteiseltä oppilasalueelta. Samalla kun Syvälahden koulu aloittaa toimintansa 1.8.2016, lakkaa Luostarivuoren koulu olemasta kyseisen oppilasalueen yläkoulu.

 

Hirvensalon, Satavan ja Kakskerran saarten oppilasalueet tulee nimetä uudelleen. Nimeämisperiaatteen mukaisesti yläkoulun oppilasalue olisi jatkossa nimeltään Syvälahden koulun oppilasalue ja alakoulujen yhteinen oppilasalue Haarlan, Kakskerran, Syvälahden ja Wäinö Aaltosen koulujen oppilasalue.

 

Samassa yhteydessä, kuin Syvälahden koulu perustettiin, valtuusto päätti, että Turun Lyseon lukio lakkautetaan ja se yhdistetään Luostarivuoren lukioon 1.8.2016 lukien.

 

Luostarivuoren koulu jatkaa 1.8.2016 lukien toimintaansa edelleen kolmessa yksikössä: Luostarivuoren yksikössä, Martin yksikössä ja Kerttulin yksikössä. Lisäksi valtuusto päätti 23.9.2013 yhdistää Samppalinnan koulun Luostarivuoren kouluun hallinnollisesti 1.8.2016 alkaen.

 

Oppilaat, jotka aloittavat 1.8.2014 Luostarivuoren koulun 7. luokalla, ovat Syvälahden koulun aloittaessa toimintansa 9. luokalla. Oppilaiden siirtymisaikataulusta Luostarivuoresta Syvälahteen on syytä päättää ennen vuoden 2014 oppilaaksi ottoa, jotta em. oppilaat ja heidän huoltajansa tietävät, mitä Syvälahden koulun aloittaminen heille merkitsee.

 

Oppilaiden siirto Syvälahteen on hyvä tehdä yhdellä kerralla niin, että 1.8.2016 Kakskerrassa, Satavassa ja Hirvensalossa asuvat Luostarivuoren koulun 8. ja 9. luokkien oppilaat siirtyvät Syvälahden koulun oppilaiksi. Vastaavasti näiltä saarilta tulevat 7.-luokkalaiset aloittavat suoraan Syvälahden koulussa.

 

Siirto Syvälahteen ei kuitenkaan koske em. saarilla asuvia Luostarivuoren koulun kuvataideluokkien, liikuntaluokkien eikä ruotsin kielikylpyluokkien oppilaita, vaan he erikoisluokkien oppilaina opiskelevat jatkossakin Luostarivuoressa. Uusi oppilasalueraja merkitsee jatkossa, että Luostarivuori ei enää ole saarilta tulevien oppilaiden lähikoulu. Koska kyseessä kuitenkin on siirtymävaihe, sovelletaan heihin koulukuljetuskriteereitä samoin perustein kuin jos Luostarivuoren koulu olisi edelleen heidän oma lähin yläkoulunsa. Siirtymävaihe koskee niitä saarilta tulevia erikoisluokkalaisia, jotka aloittavat yläkoulunsa 2014 tai 2015. Tätä myöhemmin yläkoulun aloittaviin sovelletaan normaaleja koulukuljetuskriteereitä.

 

Englannin kielipainotus, joka alkaa Wäinö Aaltosen koulussa eikä ole ns. virallinen erikoisluokka, siirtyy oppilaineen Luostarivuoresta Syvälahteen. Tämän vuoksi englanninluokkia täydennettäessä muilla kuin saarilla asuvilla oppilailla 1.8.2014 alkaen tulee oppilaille ja huoltajille tiedottaa toiminnan siirtymisestä Syvälahteen 1.8.2016.

 

Voidaan ajatella, että 9.-luokkalaisten ei olisi järkevää enää yhdeksi vuodeksi vaihtaa koulua. Päättöluokkalaisiin liittyvät mm. seuraavat näkökohdat, joista osa selkeästi puoltaa siirtymistä:

 

Luokkamuodostus suunnitellaan Luostarivuoressa jo alun perin niin, että saarilta tulevat muodostavat oman luokkansa ja koko luokka voi siirtyä yhdessä. Jatkumo taataan koulujen välisellä yhteistyöllä. Lisäksi osa Syvälahden opettajista todennäköisesti on entisiä Luostarivuoren opettajia.

 

Samanaikaisesti Syvälahden koulun aloittamisen kanssa otetaan käyttöön perusopetuksen uudet opetussuunnitelmat, jotka astuvat voimaan kaikilla luokilla yhtäaikaisesti. Tämä aiheuttaa opetussuunnitelmallisen ylimenokauden. 9.-luokkalaisten päättöarviointi tehdään mahdollisimman normaalisti ottaen huomioon vanhan ja uuden opetussuunnitelman yhteen sovittamisesta annettavat ohjeet ja vanhan ja uuden koulun suorittaman arvioinnin.

 

Luostarivuoren koulun Luostarivuoren yksikköön, Luostarinkatu 13, jäävät entiseltä Martin ja Kerttulin oppilasalueelta tulevat vuosiluokkien 7-9 oppilaat, kuvataide-, liikunta- ja ruotsin kielikylpyluokkien vuosiluokkien 7-9 oppilaat sekä ns. vieraspiiriläispäätöksellä opiskelevat ja vieraskuntalaiset oppilaat, sen mukaan kuin tilaresurssia riittää. Ruotsin kielikylpyluokkien vuosiluokkien 1-6 oppilaita ei Luostarivuoren koulutaloon tässä ratkaisussa mahdu, mikäli lukion sisäänotto on kaavailujen mukainen 650, vaan ko. oppilaat sijoitetaan Martin yksikköön. Luostarivuoren koulun hallintoon yhdistetään lisäksi Samppalinnan koulu, jonka oppilaat jatkavat 1.8.2016 ainakin toistaiseksi entisissä tiloissaan. Samppalinnan koulurakennuksen tulevasta käytöstä päätetään erikseen. Kaikkiaan Luostarivuoren yläkoulurakennukseen sijoittuu 1.8.2016 alkaen n. 300 perusopetuksen oppilasta. Tämän lisäksi sinne sijoittuu erikseen päätettävä määrä lukion opiskelijoita. Saarilta tulevien yhdeksänsien luokkien jääminen vielä vuodeksi Luostarivuoren kouluun hankaloittaisi tilojen puolesta uuden yhdistetyn lukion aloittamista.

 

Syvälahden koulun aloittaminen aiheuttaa opettajasiirtoja perusopetuksen koulujen kesken. Opettajatarpeen mitoituksen ja henkilöstön rekrytoinnin kannalta on hyvä päästä päättämään Syvälahden koulun opettajavalinnoista niin, ettei tarvita yhden vuoden väliaikaisratkaisua sen vuoksi, että yhdeksäsluokkalaiset siirtyvät vasta myöhemmin.

 

Syvälahden uudet koulutilat eivät täyty heti kokonaan. Niitä on kuitenkin hyvä käyttää mahdollisimman täysipainoisesti heti alusta alkaen, mikä puoltaa 9.-luokkalaisten siirtymistä välittömästi.

 

9.-luokkalaisten välitön siirtyminen säästää koulumatkakustannuksia n. 30 000 euroa vuodessa.

 

Ehdotus        Luostarivuoren koulun Kakskerrassa, Satavassa ja Hirvensalossa asuvat oppilaat siirtyvät Syvälahden kouluun yhdellä kerralla 1.8.2016 sen mukaan kuin edellä on esitetty. Em. saarilla asuvat 7.-luokkalaiset aloittavat suoraan Syvälahden koulussa.

 

Oppilasaluerajat muuttuvat 1.8.2016 alkaen siten, että Hirvensalossa, Satavassa ja Kakskerrassa asuvat oppilaat kuuluvat Haarlan, Kakskerran, Syvälahden ja Wäinö Aaltosen koulujen oppilasalueeseen vuosiluokkien 1-6 osalta ja Syvälahden koulun oppilasalueeseen vuosiluokkien 7-9 osalta. Luostarivuoren koulun oppilasalue pienenee vastaavasti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAitala Seija
tiedHeikkonen Esko
tiedIsolauri Hannu
tiedKirkkola Minna
tiedLevola-Lyytinen Johanna
tiedLittunen Henri
tiedLiuksila Juho
tiedLuojola Samuli
tiedPalmunen Matti
tiedPihkanen Sirkka
tiedSalo Jarmo