Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto3429.05.20134

13409-2011 (421)

Avoimen varhaiskasvatuksen tilannekatsaus

Tiivistelmä: -

Kasosvpj § 34

Turussa on tavoitteellisesti lisätty avoimen varhaiskasvatuksen palveluita tammikuusta 2012 alkaen strategisten linjausten mukaisesti. Toimintaa on tällä hetkellä kaikilla neljällä suomenkielisellä varhaiskasvatusalueella. Turun kaupungin avointen varhaiskasvatuspalveluiden toimintavalikko on laaja, ja asiakasmäärät ovat merkittävästi lisääntyneet.

 

Turussa avointa varhaiskasvatuspalvelua on kehitetty vaihtoehdoksi perheille kokopäivähoidon tilalle.

Toinen yhtä merkittävä ajatus on, että muun varhaiskasvatuksen rinnalla lapsella on oikeus pedagogiseen ja tavoitteelliseen varhaiskasvatuspalveluun, joka tukee lapsen ja hänen vanhempansa / huoltajansa osallisuutta sekä ennaltaehkäisee syrjäytymistä. Avoimen varhaiskasvatuspalvelun piiriin kuuluvien lasten ja heidän perheidensä on mahdollista saada tarvittaessa myös varhaiserityiskasvatuksen tukea lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvissä asioissa.

 

Avoimia varhaiskasvatuspalveluja on kehitetty ensin hankkeen avulla ja sen jälkeen vakiintuneella kehittämistyöllä. Ennen vuotta 2012 toimintaa järjestettiin leikkipuistoissa ja varhaiskasvatuksen perheryhmätoimintana sekä yhteistyössä Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa.

 

Edellisen kerran avoimien varhaiskasvatuspalveluiden kehittämistä esiteltiin varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan suomenkieliselle jaostolle joulukuussa 2012.

 

 

Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

 

Avoin varhaiskasvatus

 

Avoin varhaiskasvatus on vaihtoehtoinen toimintamuoto kokopäivähoidolle. Palvelujen tavoitteena on tarjota kotihoidossa ja osapäivähoidossa oleville lapsille ja heidän perheilleen monipuolista varhaiskasvatusta yhdessä muiden lasten ja vanhempien kanssa sekä perheille kasvatuksellista tukea. Toiminnan sisällöissä painotetaan esimerkiksi musiikkia, kädentaitoja, ympäristökasvatusta ja liikuntaa. Leikin osuus toiminnassa on keskeinen.

 

Palveluvalikossa on avoimia päiväkoteja, leikkikouluja, kerhoja, leikkipuistotoimintaa, varhaiskasvatuksen perhekerhoja, perhekerhoja / leikkikouluja. Osallistuminen avoimeen varhaiskasvatustoimintaan ei poista oikeutta kotihoidontukeen, mikäli tukien vaatimat ehdot muuten täyttyvät. Avoimen varhaiskasvatuksen palveluvalikosta perheet voivat valita joko kunnan järjestämän tai palvelusetelillä tuetun leikkikoulun tai kerhotoiminnan.

 

Leikkikoulutoiminta ja palvelusetelikerhot ja leikkipuistotoiminta ovat maksullisia. Avoin päiväkotitoiminta, kerhot ja seurakunnan kanssa yhteisesti järjestettävä leikkikoulu / perhekerho ja MLL:N kanssa järjestettävä perhekahvilatoiminta ovat maksuttomia. Avoimessa varhaiskasvatustoiminnassa noudatetaan Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaa. Kuntien ohella avoimia varhaiskasvatuspalveluja tarjoavat seurakunnat ja järjestöt sekä yksityiset toimijat.

 

Strategiset linjaukset avoimen varhaiskasvatuksen kehittämiseksi

 

Turun kaupungin Lasten kasvatuksen ja opetuksen pääprosessin Strategisessa palvelusopimuksessa vuodelle 2012 todettiin, että operatiivisessa palvelutuotantosopimuksessa sovittavia keskeisiä toimenpiteitä varhaiskasvatuksen tulosalueella ovat:

 

Erityisesti varhaiskasvatuspalvelujen kysynnän lisääntymiseen on varauduttava, mikäli kysynnän kasvu jatkuu, laajentamalla palvelutarjontaa avoimeen toimintaan ja kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti kysynnän kasvun aiheuttamaa palvelutarpeen laajentamista on suunnattava yksityiseen palvelutuotantoon. Omassa tuotannossa laajennetaan palveluntarjontaa vastaamaan laajenevaan kysyntään avointen palvelujen osalta ja tarjotaan ns. kevyempiä vaihtoehtoja.

 

Varhaiskasvatuksessa monipuolistetaan palvelurakennetta ja palvelua laajennettaessa suunnataan painopiste hankittuihin palveluihin.

 

Varhaiskasvatuksen tulosalueella kehitetään asiakkaanohjausta, jotta asiakas ohjautuu tarvetta vastaavan palvelun piiriin.

 

Tämän lisäksi Kaupunginhallitus on päättänyt 7.5.2012 päivähoidon järjestämisselvityksen yhteydessä, että varhaiskasvatus- ja perusopetuslautakunnan tulee talousarviossa määriteltyjen resurssien puitteissa kehittää päivähoitoa seuraavien strategisten linjausten mukaisesti:

 

Varhaiskasvatuspalvelujen kysynnän kasvua ohjataan suunnitelmallisesti varmistaen, että kunnallisen päivähoidon palveluverkko säilyy ja kehittyy riittävän kattavana kaikilla kaupungin asuinalueilla, jotta kunnallisen päivähoitomuodon saatavuus säilyy kaikilla

 

Peruspäivähoitoa kevyempien palvelumuotojen tarjontaa lisätään ja palveluohjausta sekä palveluneuvontaa kehitetään osana palvelun tilaajakokonaisuutta

 

 

Avoimien varhaiskasvatuspalveluiden toimintamuotoja

Leikkipuistotoiminta

 

Leikkipuistotoiminta on ulkona tapahtuvaa varhaiskasvatusta 1,5-6 -vuotiaille lapsille. Toiminta tukee lapsen ensiaskeleita kodin ulkopuolelle erossa omista vanhemmistaan. Lapsi saa leikin ja liikunnan kokemuksia yhdessä toisten lasten kanssa.

 

Leikkipuistot ovat avoinna maanantaista perjantaihin klo 9.00 – 12.30. Turun kaupungin järjestämää leikkipuistotoimintaa järjestetään 26 leikkipaikassa kaikilla neljällä suomenkielisellä varhaiskasvatusalueella. Leikkipuistoissa työskentelee yleensä kaksi päivähoitotyöntekijää.

 

Leikkikoulut

 

Leikkikoulu on pääsääntöisesti aamupäivisin tapahtuvaa pedagogista toimintaa, jota ohjaa Turun kaupungin varhaiskasvatussuunnitelma. Leikkikoulussa liikutaan, leikitään, askarrellaan, lauletaan ja opetellaan tärkeitä ryhmässä toimimisen taitoja. Sadut ja draama ovat myös tärkeänä osana toimintaa. Perinteiset, suomalaiset juhlat sisältyvät myös leikkikoulun toimintasuunnitelmaan. Leikkikoulussa toimitaan pienryhmissä lasten iän ja kehityksen mukaan. Toiminta on suunniteltua ja tavoitteellista lapsen kasvua ja kehitystä tukevaa. Yhteistyö vanhempien kanssa on osa arkea.

 

Leikkikoulutoiminta on suunnattu ensisijaisesti kotona olevien vanhempien 3-5 -vuotiaille

lapsille. Leikkikoulutoimintaa järjestetään sisätiloissa sekä ulkoleikkikouluina.

 

Avoin päiväkotitoiminta

 

Avoimen päiväkodin ryhmässä toiminta perustuu aktiiviseen yhdessäoloon. Toiminnan sisällöllinen vastuu on lastentarhanopettajalla ja lastenhoitajilla. Lapset toimivat yhdessä vanhempiensa kanssa. Avoimen päiväkotiryhmän toiminta suunnitellaan vanhempien ja lasten esittämien toiveiden mukaan. Toiminta sisältää arjen yhdessäoloa, leikkiä, taito - ja taideaineita, musiikkia, liikuntaa ja retkiä lähiympäristöön.

 

Varhaiskasvatuksen perheryhmätoiminta

 

Varhaiskasvatuksen perheryhmätoiminnan tavoitteena on yhdistää Turun kaupungin toteuttaman varhaiskasvatuksen ja lastensuojelutyön perhetyön osaamisen vahvuudet siten, että molemmat toimijat pystyvät tukemaan lapsiperheitä tavalla, joka on perheille merkityksellinen ja auttaa heitä suoriutumaan arkeensa sisältyvistä tehtävistä. Varhaiskasvatuksen perhetyön sisältö voidaan jakaa kahteen painopistealueeseen, ennaltaehkäisevään työhön, jossa keskeistä on vanhemmuuden tukeminen ja syrjäytymisen ehkäisy. Toinen keskeinen alue on intensiivisempi perheen tukeminen erilaisin työmenetelmin. Moniammatillisen työtavan vahvuutena on perheen kokonaisvaltainen huomioiminen sekä mahdollisuus tukea perhettä juuri heidän tarpeitaan vastaavasti.

 

Varhaiskasvatuksen ja seurakunnan välinen yhteistyö

 

Avointa leikkikoulutoimintaa toteutetaan yhteistyössä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa. Leikkikoulutoiminta tarjoaa kotona oleville lapsille mahdollisuuden harjoitella ryhmässä toimimista.

Sisällöllisesti päiväkodin toimintaan verrattavissa oleva leikkikoulu tarjoaa mahdollisuuden perheille, joilla ei ole kokopäiväistä hoidon tarvetta.

 

Toimintaa ohjaavat lastentarhanopettaja tai lastenhoitaja ja seurakunnan perhetyöntekijä ja / tai lastenohjaaja. Leikkikoulun ohjelmaan kuuluu leikkimistä, liikkumista, tutkimista, lukemista, musiikkia ja kädentaitoja. Työntekijät ja vanhemmat sitoutuvat yhdessä kumppanuuteen lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen tukemiseksi.

 

Varhaiskasvatuspalveluiden ja Mannerheimin lastensuojeluliiton välinen yhteistyö

 

Turun varhaiskasvatuspalvelut tekee yhteistyötä Mannerheimin lastensuojeluliiton kanssa perhetalo Heidekenin Perhekahvila-toiminnassa tiistaisin ja torstain sekä lasten kerhotoiminnassa perjantaisin. Perhekahvilassa lastaan hoitavat vanhemmat tapaavat toisiaan ja jakavat kokemuksiaan samanlaisessa elämäntilanteessa elävien vanhempien kanssa.

 

Avoimen varhaiskasvatustoiminnan laajuus ja resurssit

 

Varhaiskasvatuksen eri toimintojen piirissä on kaupungin omassa tuotannossa 870 lasta ja 68 työntekijää. Palvelusetelillä hankittuja palveluita käyttää 48 lasta. Oheisesta taulukosta ilmenee avoimien varhaiskasvatuspalveluiden määrän ja toimintojen kehittyminen Turussa viime vuosien aikana.

 

 

 

Toiminta

Asiakasmäärä / kk 17.1.2012

Asiakasmäärä / kk 12.4.2013

Leikkipuistot

455 lasta

485 lasta

Leikkikoulut

9 lasta

80 lasta

Avoimet päiväkodit

8 perhettä, joilla on 10 lasta

25 perhettä, joilla on 43 lasta

Varhaiskasvatuksen perhetyö

 

 

Perno: 17 aikuista, 20 lasta

Lauste: 16 aikuista, 46 lasta

Perno: 17 aikuista, 20 lasta

Lauste:17 aikuista, 47 lasta

Varhaiskasvatuksen ja seurakunnan yhteistyö

 

150 asiakasta, joista 100 lasta

190 asiakasta, joista 125 on lapsia +15 lasta päiväkerhossa

Varhaiskasvatuksen ja MLL:n yhteistyö

60 asiakasta, joista 40 lasta + ipanakerho 15 lasta

60 asiakasta, joista 40 lasta

+Ipanakerho 15 lasta

yhteensä

695 lasta

870 lasta

 

 

Linjauksia avoimien varhaiskasvatuspalveluiden kehittämiseksi

 

Alueellisesti toimintaa laajennetaan edelleen huomioiden yksityisen ja kolmannen sektorin palvelutarjonta. Palveluverkostoa rakennettaessa tehdään tiivistä yhteistyötä kolmannen sektorin ja yksityisten palvelun tuottajien kanssa, jotta päällekkäisten palveluiden tarjonta vältetään.

 

Jokapäiväisen kokopäivähoidon ja avoimien varhaiskasvatuspalveluiden käyttöä rajataan siten, että niitä ei voi käyttää samanaikaisesti. Osaviikkoinen päivähoito ja avointen varhaiskasvatuspalveluiden käyttö samanaikaisesti on mahdollista edelleen.

 

Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta-aika on 1.8 – 23.12, ja 9.1 – 20.6. välisenä aikana. Hiihtolomaviikolla toimintaa supistetaan asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Päivittäinen toiminta-aika on kolme tuntia, toimintaa voidaan järjestää jokapäiväisenä tai osaviikkoisena toimintana. Toimintaa voidaan toteuttaa aamupäivän lisäksi, sekä aamu- että iltapäivällä. Leikkipuistot ovat avoinna maanantaista perjantaihin klo 9 – 12.30, pakkasraja huomioiden. Rankkasateella leikkipuistot ovat suljettuina.

 

Avoimen varhaiskasvatuksen henkilöstön työaika on 5 tuntia päivässä tai 38.15 viikossa, jolloin avoin toiminta jakaantuu selkeästi aamu- ja iltapäivätoimintoihin. Henkilöstön työaikaan sisältyy toiminnan valmistelu, suunnittelu ja itse toiminta-aika sekä vanhempien kanssa tehtävän yhteistyö ja verkostoyhteistyö. Leikkipuistoissa työskentelevän henkilöstön työaika on 4 tuntia.

 

Laadukkaan toiminnan takaamiseksi henkilöstölle määritellään kelpoisuusehdot eri avoimen varhaiskasvatuksen toimintoihin.

 

Avoimeen varhaiskasvatukseen luodaan oma kasvatuskeskustelulomake, jonka lapsen vanhemmat täyttävät omasta lapsestaan toiminnan alkaessa. Leikkikouluissa ja leikkipuistoissa päivittäisten arjen keskustelujen lisäksi jokaiselle vanhemmalle varataan lukukausittain mahdollisuus lyhyeen 15 min keskusteluun omasta lapsestaan. Avoimissa päiväkodeissa ja kerhoissa kasvatuskeskustelut käydään arjen tilanteissa.

 

Asiakaskysely tehdään vuosittain toukokuussa. Kyselyssä pyritään sisällöllisten kysymysten lisäksi selvittämään erityisesti varhaiskasvatuspalveluiden vaikuttavuutta kokopäiväisen hoidon aloittamiseen. Asiasta raportoidaan erikseen.

 

Avoimen varhaiskasvatustoimintojen käytössä olevien tilojen turvallisuuteen ja toimivuuteen kiinnitetään huomiota ja niiden kuntoa seurataan säännöllisin tarkastuksin. Ulkona työskentelevän henkilöstön suojavaatetarpeet kartoitetaan ja varhaiskasvatuksen seuraaviin käyttötalousmenoihin sisällytetään suojavaatteiden leasing-kuluihin tarvittava määräraha. Avoimen varhaiskasvatuksen laatua tuetaan systemaattisella kehittämis- ja koulutussuunnitelmalla ja niiden toteuttamisella.

 

Avoimien varhaiskasvatuspalveluiden maksujen vaikuttavuudesta käynnistetään selvitys. Selvityksen valmistuttua esitys avoimien varhaiskasvatuspalveluiden maksuista tuodaan kasvatus- ja opetuslautakunnan päätettäväksi.

 

Liite 1                                  Avoimien varhaiskasvatuspalveluiden tilannekatsaus 2013

 

Tulosaluejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto päättää merkitä avoimien varhaiskasvatuspalveluiden tilannekatsauksen 2013 tiedokseen ja päättää linjata avoimien varhaiskasvatuspalveluiden kehittämistä esittelyssä kuvattujen linjausten mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasosvpj § 34
Liite 1:Avoimien varhaiskasvatuspalveluiden tilannekatsaus 2013