Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto1919.03.20209

3209-2020 (12 01 03)

Turun lukioiden hyvinvointikyselyn tulokset 2020

Tiivistelmä: -

Kasoslaj § 19

Lukiokoulutuksen palvelualuejohtaja Esko Heikkonen 10.3.2020:

 

Lukion hyvinvointikysely toteutettiin kaikissa Turun kaupungin suomen- ja ruotsinkielisissä lukioissa neljännen kerran tammikuussa 2020. Kyselyyn vastasi vuonna 2020 yli 2200 opiskelijaa, yli 100 opettajaa ja ensimmäistä kertaa myös 645 huoltajaa.

 

Opiskelijat ja huoltajat kokevat, että lukioissa on hyvä ilmapiiri. Opettajat ovat ystävällisiä ja kohtelevat opiskelijoita yhdenvertaisesti. Myös huoltajat kokevat, että henkilökunta kohtelee heidän lastaan reilusti, yhteistyö opettajakunnan kanssa on sujuvaa ja lapsen opiskelua tuetaan lukiossa riittävästi. Lukiolaisten mielestä he saavat kannustusta, tukea ja arvostusta opiskelulleen sekä koulussa että kotona. Opiskelijoiden työskentely ryhmissä sujuu ja toisia autetaan pulmatilanteissa. Kiusaamista esiintyy lukioissa vain hyvin vähän. Ainoastaan 2% opiskelijoista kokee tulleensa kiusatuksi kuluneen lukuvuoden aikana.

 

Eniten kehitettävää on lukiolaisten mielestä vaihtelevien työtapojen käytössä oppitunneilla sekä oman osaamisen näyttämisessä monipuolisilla tavoilla. Lisäksi lukiolaiset kokevat, että opettajat eivät aina välttämättä huomaa, jos he eivät osaa jotain asiaa. Opettajat voisivat lukiolaisten mielestä olla myös kiinnostuneempia siitä, mitä opiskelijoille kuuluu. Yli puolet lukiolaisista kokee olleensa stressaantuneita todella usein tai melko usein kuluvan lukuvuoden aikana. Stressistä huolimatta lähes 90% opiskelijoista kokee selviytyvänsä lukio-opinnoistaan melkoisella varmuudella. Myös opiskelijoiden tulevaisuus nähdään valoisana sekä lukiolaisten että huoltajien näkökulmasta.

 

Henkilöstö keskuudessa työilmapiiri on hivenen laskenut mutta on edelleen korkealla tasolla. Ongelmien käsittely on lievästi heikentynyt mutta silti yhteistyön rehtorien ja opettajien kesken katsotaan olevan sujuvaa ja se onkin parantunut viime kyselystä. Huoltajien ja lukioiden henkilökunnan välit näyttävät olevan hyvät.

 

Liite 1   Turun lukioiden hyvinvointikyselyn tulokset 2020

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto merkitsee tiedoksi Turun lukioiden hyvinvointikyselyn vuodelta 2020.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kasoslaj § 19
Liite 1:Turun lukioiden hyvinvointikyselyn tulokset 2020