Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto3317.04.20188

4365-2018 (12 00 01)

Suunnitelma ammatillisen koulutuksen aloituspaikoista vuonna 2019

Tiivistelmä:

Turun ammatti-instituutin aloituspaikkasuunnitelma vuodelle 2019 sisältää ammatillisiin perustutkintoihin 2190 aloituspaikkaa, josta yhteishaun osuus on 1268 paikkaa ja jatkuvan haun 922 paikkaa. Ammatti- ja erikoisammattitutkintopaikkoja on yhteensä 339. Valmentavan koulutuksen paikkoja on 234. Lisäksi suunnitelma sisältää paikat osatutkintojen ja muun lisäkoulutuksen, työvoimakoulutuksen sekä vankilakoulutuksen järjestämiseksi.

Kasoslaj § 33

Ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtaja Hannu Immonen 7.4.2018:

 

Taustaa, rahoitus ja haku

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää vuosittain ammatillisen koulutuksen järjestäjän tavoitteellisesta opiskelijavuosimäärästä sekä siihen sisältyvästä työvoimakoulutuksen tavoitteellisesta opiskelijavuosimäärästä eduskunnan hyväksyttyä seuraavan vuoden talousarvion ministeriön esittämässä muodossa. Turun ammatti-instituutin opiskelijavuosimäärä vuodelle 2018 on 4984, johon sisältyy 95 opiskelijavuotta työvoimakoulutukseen. Vuoden 2019 suunnittelun pohjana käytetään vuoden 2018 vahvistettua määrää.

 

Vahvistettu opiskelijavuosipäätös sisältää ammatilliset perustutkinnot, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot sekä muun tutkintoon johtamattoman ammatillisen koulutuksen, valmentavat koulutukset, oppisopimuskoulutuksen sekä työvoimakoulutuksen ja vankilaopetuksen. Kohdejoukkoina erottuvat nuoret, nuoret aikuiset sekä aikuiset.

 

Haku koulutuksiin tapahtuu joko yhteishaun tai jatkuvan haun kautta. Työvoimakoulutus neuvotellaan ELY-keskuksen ja TE-palveluiden kautta ja vankilakoulutus vankiloiden kanssa.

 

Yhteishaku on tarkoitettu pääasiassa samana tai edeltävänä vuonna peruskoulun päättäneille nuorille. Hakuaika on valtakunnallinen ja peruskoulun päättävää hakijaa suosivat valintaperusteet on säädetty asetuksella. Ammatillisen peruskoulutuksen aiemmin suorittanut hakija ei ole edes hakukelpoinen. Hakijamäärien perusteella peruskoulun päättäville on riittävästi paikkoja yhteishaussa. Painopiste on siirtymässä jatkuvaan hakuun.

 

Jatkuva haku on tarkoitettu kaikkien muiden hakuväyläksi. Oppilaitos voi itse määrittää kohdejoukon, hakukohteet, hakuajat sekä valintakriteerit. Jatkuvassa haussa nousee kaksi selvää kohdejoukkoa;

 

Työmarkkinoiden ulkopuolella olevat ammattikouluttamattomat nuoret aikuiset, jotka eivät ole myöskään koulutuksessa. Joukko on kasvanut merkittävästi taantuman aikana ja parhaassakin tapauksessa työura on rikkonainen. Osa tästä joukosta ei pysty siirtymään pysyvästi työmarkkinoille ilman ammatillisen koulutuksen antamia valmiuksia huolimatta siitä, että työttömyys vähenee nyt kaikissa ikäluokissa nopeasti.

 

Aikuiset hakijat haluavat täydentää ja päivittää osaamistaan, nostaa osaamistasoa tai rakennemuutoksesta johtuen vaihtaa ammattia tai työtehtäviä. Näille hakijoille tarjotaan lyhytkestoisempia täydennys- tai muuntokoulutustyyppisiä vaihtoehtoja. Tällä hetkellä työmarkkinat vetävät ja tarvitaan nopeita toimenpiteitä työvoimatarpeisiin vastaamiseksi.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee osaamisohjelmatyyppisiä toimenpiteitä sekä nuorille syrjäytymisvaarassa olevien aikuisille että nopeita muuntokoulutusratkaisuja rakennemuutoksen edistämiseksi. Päätöksiä on luvassa tällä hallituskaudella.

 

Suunnitellulla aloituspaikkamäärällä saavutetaan tavoitteellinen opiskelijavuosimäärä, joka on sama kuin vuonna 2018, eli 4984. Opiskelijavuodet jaetaan koulutusyksiköittäin ja oppisopimustoimistoon. Jokaiselle koulutusyksikölle määritellään tavoitteellinen opiskelijavuosimäärä, joka on käytettävissä joustavasti. Opiskelijavuosien jako tarkentuu syksyllä 2018 talousarvion käsittelyn yhteydessä. Oppisopimuksen tavoitteellinen opiskelijavuosimäärä on 1400. Suunnitelmaa muutetaan tarvittaessa vastaamaan alueellisen elinkeinoelämän uusiin tarpeisiin.

 

Suunnitelma vuoden 2019 ammatillisen koulutuksen aloituspaikoiksi esitellään kokouksessa.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto merkitsee suunnitelman tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSivistystoimiala, ammatillinen koulutus
tpvImmonen Hannu