Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto2320.03.201810

3198-2018 (12 01 03)

Turun lukioiden hyvinvointikyselyn tulokset

Tiivistelmä: -

Kasoslaj § 23

Lukiokoulutuksen palvelualuejohtaja Esko Heikkonen 14.3.2018:

 

Turun lukioissa on vuodesta 2006 lähtien tehty kahden vuoden välein hyvinvointikysely sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Kysely tehdään tammikuussa. Tällä kertaa opiskelijoista vastasi kyselyyn 62,4 % eli 2 134 ja henkilökunnasta 111.

 

Kyselyn perusteella Turun lukioissa voidaan varsin hyvin. Yhteistyö ja ilmapiiri koetaan hyväksi, kodit arvostavat opiskelua ja opettajat kannustavat opiskelussa. Toisaalta opettajien toivottaisiin olevan vieläkin kiinnostuneempia siitä, mitä opiskelijoille kuuluu. Kuraattorin, erityisopettajan tai psykologin palveluita on tarvinnut n. 10 prosenttia lukiolaisista ja vain pari prosenttia katsoo, ettei ole näihin palveluihin päässyt, vaikka sille olisi ollut tarvetta. Opiskelijoiden työmäärä on kyselyn mukaan jonkin verran kasvanut. Kiusaaminen on edelleenkin lukioissa vähäistä ja opiskelukavereiden valmius puuttua kiusaamiseen on kasvanut edelliseen kyselyyn verrattuna. Myös luottamus opettajan asioihin puuttumiseen on kasvanut. Kouluruoan taso ei lukiolaisia tyydytä. Vastanneista 92 prosenttia tuntee terveydentilansa erittäin hyväksi tai hyväksi ja ainoastaan 2 prosenttia erittäin huonoksi. Sen sijaan yli puolet vastanneista tuntee olevansa stressaantunut. Työympäristö koetaan pääsääntöisesti hyväksi ja yksinäiseksi tuntee vastaajista 3 prosenttia.

 

Henkilökunta kokee lukiot ilmapiiriltään hyväksi ja 4,38 prosenttia vastanneista katsoo yhteistyön rehtorein kanssa olevan sujuvaa ja työntekijöitä kohdellaan yhdenvertaisesti. Suuret ryhmäkoot ovat herättäneet eniten arvostelua. Tietotekniikan käyttö opetuksessa on lisääntynyt mutta aika ei riitä työtehtävien hoitoon. Opettajat kokevat pystyvänsä vaikuttamaan työhönsä ja työoloihinsa. Opettajat tuntuvat yleisesti ottaen viihtyvän hyvin työpaikoillaan ja tuntevat olonsa turvalliseksi. Työtilat koetaan pääsääntöisesti viihtyisiksi ja tarkoituksenmukaisiksi.

 

Liite 1                                  Turun lukioiden hyvinvointikyselyn tulokset

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto merkitsee tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Samalla kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto yksimielisesti päätti, että kevään 2018 aikana opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä asioita, ml. koulutuerveyskyselyn tulokset, käsitellään iltakouluasiana.

Jakelu

tpvSivistystoimiala, ammatillinen koulutus
tpvSivistystoimiala, lukiokoulutus
tpvHeikkonen Esko
tpvImmonen Hannu
tpvLagercrantz Pia
tpvLaine Kirsi


Liitteet:

Kasoslaj § 23
Liite 1:Turun lukioiden hyvinvointikyselyn tulokset