Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto6218.06.20138
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto10703.12.201315

7547-2013 (5120, 5121)

Sähköisten ylioppilaskokeiden käyttöönotto Turussa

Tiivistelmä: -

Kasoslaj § 62

 

Päätös          Kasvatus- ja opetuslautakunnan lukio- ja ammattiopetusjaosto varajäsen Kristian Tervon ehdottamana ja puheenjohtaja Mari-Elina Koivusalon kannattamana yksimielisesti päätti, että jaostolle tuodaan syksyn 2013 aikana tiedoksi selvitys sähköisten ylioppilaskokeiden käyttöönotosta Turussa.

Kasoslaj § 107

Lukio-opetuksen tulosaluejohtaja Esko Heikkonen 26.11.2013:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan lukio- ja ammattiopetusjaosto päätti 18.6.2013 § 62, että jaostolle tuodaan syksyn 2013 aikana tiedoksi selvitys sähköisten ylioppilaskokeiden käyttöönotosta Turussa.

 

Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) on päättänyt, että syksystä 2016 alkaen ylioppilaskokeita ryhdytään sähköistämään. Ensimmäiset sähköisesti kirjoitettavat aineet ovat filosofia, maantiede ja saksan kieli. Näissä aineissa on vielä varsin rajallinen kirjoittajamäärä. Ensimmäinen suurta kirjoittajamäärää koskeva kirjoituskerta on syksyllä 2016, jolloin kirjoitettavien aineiden joukossa on myös äidinkielen koe. Keväällä 2019 koko tutkinto on sähköistetty.

 

Ylioppilastutkintolautakunta on tutkinut erilaisia koemuotoja, ohjelmistoja ja laiteympäristöjä vuoden 2013 aikana. Toistaiseksi YTL on päättänyt, että ensimmäinen tuettava laiteympäristö on ns. tavallinen läppäri, jonka vähimmäisvaatimukset se on hyväksynyt. Tällä hetkellä kokeen suorittamiseen riittää n. viisi vuotta vanha laite. Muita laiteympäristöjä ei vielä lähdetä rakentamaan.

 

YTL on määritellyt myös koetilan varustelun. Vaatimuksena on, että koetilassa on tarpeellinen määrä sähköä ja todennäköisesti langallinen verkko.

 

Alkuvuodesta 2014 YTL on luvannut antamaa toimivia esimerkkitehtäviä/-kokeita verkossa sekä ensimmäiset tiedot päätelaitteen ohjelmistosta.

 

Turussa on seurattu tarkoin YTL:n linjauksia. Turkulaisia opettajia on myös osallistunut laiteympäristön suunnitteluun sekä valmistanut sähköisiä koetehtäviä ja testannut niitä käytännössä. Lukion opettajia on ryhdytty kouluttamaan järjestelmällisesti. Siitä on vastannut Tietokone opetuksessa keskus eli TOP-keskus. Koulutus aloitettiin 15.5.2013 pidetyllä lukion opettajien yhteisellä päivän mittaisella koulutuksella. Kesällä 2013 Opetushallitus myönsi Turulle tietoteknistä koulutusta varten hankerahoitusta. Sen turvin laadittiin TOP -keskuksessa koulutusohjelma, joka on syksyn kuluessa otettu käyttöön.

 

Ylioppilaskokeiden fyysinen ympäristö tulee myös Turun lukioilta vaatimaan tarkkaa ennakkosuunnittelua. Rehtorien kanssa käydyissä neuvotteluissa on päädytty siihen, että ylioppilaskirjoitukset on käytännön syistä järkevintä jatkossakin panna toimeen lukiorakennuksissa. Se edellyttää kuitenkin ennen kaikkea kirjoitustilojen riittävää sähköistämistä ja tarvittavien tietoliikenneyhteyksien rakentamista. Näiltä osin tarkkoja päätöksiä ei vielä kannata eikä voida tehdä ennen kuin YTL on tehnyt niistä lopulliset linjauksensa.

 

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan lukio- ja ammattikoulutusjaosto merkitsee tiedokseen selvityksen ylioppilaskirjoitusten käyttöönotosta Turussa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ilmSivistystoimiala, lukiokoulutus