Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto2319.03.201312

3091-2013 (5110)

Valtionosuusrahoitteisten ammatillisten perustutkintopaikkojen aloituspaikkaesitys vuodelle 2014

Tiivistelmä:

Aloituspaikkojen osalta lukio- ja ammattiopetusjaosto päättää lähettää esityksen lausunnoille ammatillisille neuvottelukunnille sekä Varsinais-Suomen MYR:n koulutusjaostolle. Aloituspaikat viedään lukio- ja ammattiopetusjaoston kokoukseen 21.5.2013 päätöksentekoa varten.

Kasoslaj § 23

Ammatillisen koulutuksen tulosaluejohtaja Hannu Immonen, aikuiskoulutuksen tulosaluejohtaja Päivi Lehtinen

 

Ammatillisen koulutuksen tarjonnan vähentäminen ja uudelleen suuntaaminen.

 

Ammatillisen koulutuksen koulutustarjontaa vähennetään valtakunnallisesti siten, että järjestämislupien enimmäisopiskelijamääriä vähennetään asteittain vuosina 2014 - 2016. Ministeriö tekee touko- kesäkuussa 2013 periaatepäätökset vuosien 2014 - 2016 järjestäjäkohtaisista opiskelijamäärätavoitteista, koulutustarjonnan alakohtaisesta suuntaamisesta alueilla sekä koulutuksen järjestäjien verkoston rakenteellisesta kehittämisestä.

 

Rahoitukseen tehtävät leikkaukset

 

Opiskelupaikkojen vähentämisen kanssa samanaikaisesti toteutetaan valta-kunnallisesti ammatillisessa koulutuksessa säästötoimenpiteitä. Vuonna 2013 jäädytetään yksikköhintojen indeksitarkistus ja vuosina 2014 – 2016 yksikkö-hintaa leikataan. Säästötoimenpiteiden vaikutus kasvaa vuosittain ja niiden määrän arvioidaan nykyiseen tasoon verrattuna olevan vuonna 2016 reaalisesti 10 %.

 

Palvelujohtajan tarjouspyyntö

 

Ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen tulosaluejohtajat ovat neuvotelleet nuorten- ja aikuisten koulutuksen palvelujohtajan kanssa siitä, kuinka valtionosuusrahoitteiset ammatilliset perustutkintopaikat esitetään käytettäväksi Turun ammatti-instituutissa vuonna 2014.

 

Liite 1                                  Tarjouspyyntö ammatillisten perustutkintojen 2014 järjestämisestä

 

Nuorten ammatillinen perustutkintokoulutus

 

Opetussuunnitelmaperusteisen nuorten ammatillisen koulutuksen mitoitus tulee pitää vähintään nykyisellä tasolla ja lähtökohtana on, että suuria muutoksia ei tehdä. Esitettävät vähennykset kompensoituvat aiempina vuosina päätetyillä lisäyksillä työvoimapula-aloille. Esitykseen sisältyvillä aloituspaikoilla turvataan osaltaan koulutustakuun toteutuminen Turussa.

 

Toimintaa tehostetaan mm. lopettamalla yksi opintolinja ja keskeyttämällä opiskelijaksiotto 2014 yhden opintolinjan osalta. Lisäksi keskimääräistä ryhmäkokoa kasvatetaan yhdistämällä pieniä opetusryhmiä kokonaan tai osittain sekä ottamalla ylioppilaita lisäpaikoille eräille aloille, joilla ei ole tarjolla yo-pohjaista koulutusta.

 

Prosessiteollisuuden perustutkinto esitetään lopetettavaksi. Perusteluna on vähäinen vetovoima ja pysyvästi pienet opetusryhmät. Tilat ja henkilöstö mahdollistavat jatkossakin koulutuksen järjestämisen kysynnän mukaan aikuiskoulutuksena tai oppisopimuskoulutuksena. Painoviestinnän perustutkinto, painotekniikan koulutusohjelmaan ei oteta uusia opiskelijoita vuonna 2014. Perustelut samat kuin edellä täydennettynä graafisen toimialan epävarmoilla näkymillä.

 

Aikuisten ammatillinen perustutkintokoulutus

 

Aikuiskoulutuksen kauneudenhoitoalan parturi-kampaaja- sekä kosmetologi-paikkojen muutos johtuu vuorovuosin tapahtuvasta opiskelijaksiotosta.

 

Aloituspaikkaesitys

 

Ammatillisen koulutuksen osalta aloituspaikkoihin tehdään seuraavat muutokset:

-Prosessiteollisuuden perustutkinto lopetetaan

-Painoviestinnän perustutkinto, painotekniikan koulutusohjelmaan ei oteta uusia opiskelijoita vuonna 2014.

 

Aikuiskoulutuksen osalta esitetään liitteen 2. mukaisia aloituspaikkoja

 

Liite 2                                  Ammatillisen ja aikuiskoulutuksen tulosalueen aloituspaikat

 

Tulosaluejohtaja Hannu Immonen

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunnan lukio- ja ammattiopetus jaosto päättää lähettää esityksen lausunnoille ammatillisiin neuvottelukuntiin ja MYR:n koulutusjaostolle. Lausunnot pyydetään 10.5.2013 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunnan lukio- ja ammattiopetusjaosto yksimielisesti päätti, että jaostolle tuodaan tiedoksi uusimmat käytössä olevat tilastot ammatillisen koulutuksen tulosalueen valmistuneiden opiskelijoiden jatkosijoittumisista.

Jakelu

laupMaakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto
ilmSivistystoimiala, aikuiskoulutus
tpvAho Teuvo
tpvDahlström Kalervo
tpvFriman Mervi
tpvGranlund Tina
tpvHauninen Mikko
tpvHentula Päivi
tpvHoli Juha
ilmHotokka Terhi
tpvHydén Annika
tpvHörkkö Petri
tpvJantunen Jouni
tpvKankare Harry
ilmKoivisto Pekka
tpvKoivukangas Veikko
tpvKulmala Leena
tpvLaine Eija
ilmLehto Soile
tpvLehtonen Harri
tpvLähde Seppo
tpvMettälä Seppo
tpvMäkilä Timo
tpvNieminen Juha
tpvOjanen Kalle
tpvPietilä Olli
tpvRajamäki Harri
tpvRauhala Mika
tpvSinervaara Leena
tpvToivola Maarit
tpvValo-Laukkanen Kaarina
tpvVeijalainen Silja


Liitteet:

Kasoslaj § 23
Liite 1:Tarjouspyyntö ammatillisten perustutkintojen 2014 järjestämisestä
Liite 2:Ammatillisen ja aikuiskoulutuksen tulosalueen aloituspaikat