Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta17315.12.20216

593-2021 (07 02 01)

Ilmoitusasiat

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 173

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 19.11.2021:

 

1.

Kaupunginhallitus päätti 29.11.2021 § 550, ettei se ota käsittelyynsä kasvatus- ja opetuslautakunnan 24.11.2021 kokouksen pöytäkirjaa.

 

 

 

2.

Kaupunginvaltuusto päätti 13.12.2021 § 281 myöntää Selmi Holopaiselle muuttuneiden työtehtävien vuoksi eron kasvatus- ja opetuslautakunnan varajäsenen tehtävästä ja valita Jenni Jäntin hänen tilalleen Anna Mäkipään henkilökohtaiseksi varajäseneksi.

 

 

 

 

 

3.

Kaupunginvaltuusto päätti 13.12.2021 § 282 myöntää Rosamari Rissaselle tulevan paikkakunnalta muuton vuoksi eron kasvatus- ja opetuslautakunnan varajäsenen tehtävästä ja valita Amanda Majurin hänen tilalleen Piia Elon henkilökohtaiseksi varajäseneksi.

 

 

 

 

 

4.

Kaupunginvaltuusto päätti 13.12.2021 § 283 myöntää Rosamari Rissaselle tulevan paikkakunnalta muuton vuoksi eron kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston jäsenen tehtävästä ja valita Mari Birgit van Den Bergin hänen tilalleen jaoston jäseneksi sekä Amanda Majurin tämän henkilökohtaiseksi varajäseneksi.

 

 

 

 

 

 

5.

Kaupunginvaltuusto päätti 13.12.2021 § 284 myöntää Selmi Holopaiselle muuttuneiden työtehtävien vuoksi eron kasvatus- ja opetuslautakunnan suomenkielisen jaoston varajäsenen tehtävästä ja valita Jenni Jäntin hänen tilalleen Anna Mäkipään henkilökohtaiseksi varajäseneksi

 

 

 

 

 

6.

Opetus- ja kulttuuriministeriö 26.11.2021: Opetusministeri Li Andersson on myöntänyt 1,2 miljoonaa euroa peruskoulujen välisen eriytymisen eli koulusegregaation vähentämistä koskevaan kaupunkisuunnitteluun ja hallinnonalojen yhteistyöhön. Vuosille 2021-2023 suunnattu valtionavustus on tarkoitettu kunnille ja kaupungeille, joissa yhteiskunnan lisääntynyt sosiaalinen ja alueellinen eriytyminen synnyttää koulusegregaatiota.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaupunkien sisäinen eriytyminen on Suomessa kiihtynyt ja koulutuksellinen tasa-arvo heikentynyt erityisesti suurten kaupunkien sisällä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi pääkaupunkiseudulla koulujen lähtökohdat eriytyvät jyrkästi. Matalimmat tulot, heikoin koulutustaso, alin työllisyys ja korkea vieraskielisten osuus kasautuvat voimakkaasti samoille alueille.

 

Useissa kunnissa on jo olemassa yhteistyön ja tiedonvaihdon rakenteita, tutkimus- ja kehittämishankkeita sekä osaamista ja kokemustietoa asiaan liittyen. Osassa kuntia segregaatiokehitys on tuoreempi ilmiö, johon on tarve vastata pikaisesti.

 

Valtionavustus on osa opetus- ja kulttuuriministeriön ja ympäristöministeriön yhteistä hanketta, jolla lujitetaan valtion ja kuntien keskinäistä yhteistyötä ja tietopohjaa koulujen eriytymisen ja segregaatiokehityksen kääntämiseksi paremman kaupunkisuunnittelun keinoin. Hanke perustuu helmikuussa 2021 julkistettuun apulaisprofessori Venla Berneliuksen selvitykseen.

 

Rahoitettaville hankkeille tullaan käynnistämään yhteistyötä ja tiedonvaihtoa tukeva ohjelma. Hankkeen tavoitteena on julkaista tietopakki koulusegregaation vähentämistä tukevista kaupunkisuunnittelun toimista. Avustus on osa Oikeus oppia -ohjelmaa. Turun kaupunki sai avustusta 189.200 euroa. Määräraha tukee pormestariohjelman tavoitteita eriarvoisuuden vähentämiseksi.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä ilmoitusasiat tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.