Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta9723.06.20214

7903-2021 (12 01 02, 02 08 00)

Oppimateriaalin tarjoaminen maksutta yhteishaussa 2021 valituille 1.8.2021 jälkeen Turun toisen asteen koulutuksissa opintonsa aloittaville vuonna 2004 syntyneille opiskelijoille

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 97

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 16.6.2021:

 

1.8.2021 voimaan tuleva oppivelvollisuuslaki tuo mukanaan oppimateriaalien maksuttomuuden toisen asteen koulutuksissa opiskeleville oppivelvollisille. Oppivelvollisuuslaki tulee voimaan ikäluokka kerrallaan portaittain, alkaen vuonna 2021 perusopetuksen päättävistä, eli lain piirissä ovat ensi syksynä pääsääntöisesti vuonna 2005 syntyneet nuoret. Koska yhteishaun kautta opiskelijaksi voivat hakea myös muut kuin perusopetuksen päättäneet, tulee elokuussa 2021 Turun kaupungin toisen asteen oppilaitoksissa opintoja aloittamaan sekä oppivelvollisia että ei-oppivelvollisia opiskelijoita.

 

Vuonna 2021 ei-oppivelvollisina toisen asteen opinnot yhteishaun kautta aloittavien opiskelijoiden määrä on arviolta enintään noin 100 nuorta. Suurimman ryhmän 1.8.2021 jälkeen toisen asteen koulutuksenaloittavista ei-oppivelvollisista muodostaa lukuvuonna 2020 - 2021 perusopetuksen jälkeisissä valmistavissa koulutuksista (perusopetuksen lisäopetus eli ns. kymppiluokka, lukiokoulutukseen valmistava koulutus eli luva ja ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus eli valma) opiskelleet nuoret, jotka jatkavat tutkintoon johtavaan toisen asteen koulutukseen. Tämän ryhmän lisäksi on yksittäisiä ei-oppivelvollisia, esimerkiksi perusopetuksen päättötodistuksen syksyllä 2020 saaneita nuoria, jotka ovat olleet ilman toisen asteen opiskelupaikkaa lukuvuonna 2020 - 2021 tai perusopetukseen valmistavassa opetuksessa lukuvuonna 2020 - 2021 opiskelleet nuoret, jotka eivät oppivelvollisuuslain mukaan ole oppivelvollisia.

 

Pääkaupunkiseudun sivistystoimen johto linjasi, että perusopetuksen jälkeisistä valmistavista koulutuksista toisen asteen opintoihin jatkavat nuoret ovat oikeutettuja maksuttomaan oppimateriaaliin jatkaessaan seudun toisen asteen oppilaitoksissa. Turussa on perusteltua tehdä vastaava päätös.

 

Ikäluokka kerrallaan voimaan tuleva oppivelvollisuuslaki luo siirtymävaiheen, jonka ajaksi tehtävällä päätöksellä tuetaan sitä, ettei perusopetuksen jälkeistä valmistavaa koulutusta käyneet nuoret ja tämän vuoksi vuotta vanhempana toisen asteen opinnot aloittavat opiskelijat koe erottuvansa oppivelvollisista toisen asteen opintojen ajan. Oppimateriaalien maksuttomuus kannustaa edellä mainittuja haavoittuvassa asemassa olevia nuoria suorittamaan toisen asteen tutkinnon, vaikka he eivät ole oppivelvollisia.

 

Oppimateriaaleista syntyvät kustannukset, jotka määräytyvät koulutusalan mukaan, esim. tietokone, oppimateriaalit, työvälineet ja työasut, on laskettu yhteishaussa aloittavien opiskelijoiden määrän mukaisesti. Kyseiselle kohderyhmälle oppimateriaalien tarjoaminen maksutta koko tutkinnon ajalta tarkoittaa opiskelijaa kohden arviolta 950-2.500 €:n kustannuksia sen mukaan, opiskeleeko nuori ammatillisessa vai lukiokoulutuksessa. Nämä kustannukset jakautuvat tutkinnon suorittamisen ajalle (noin kolme vuotta) siten, että ensimmäiselle syksylle tulee suurin osa kustannuksista, opiskelijaa kohden 900-1.150 €. Kustannukset syksylle 2021 tulisivat 100 opiskelijan osalta olemaan 90.000-115.000 €.

 

Maksuttomuuden laajennuksen osalta ehdotetaan, että maksuttomiin materiaaleihin olisi oikeus seuraavat kriteerit täyttävillä opiskelijoilla:

 

1.

opiskelija on syntynyt vuonna 2004 ja

2.

opiskelija on opiskellut lukuvuonna 2020 - 2021 lukiokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa, ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa tai perusopetuksen lisäopetuksessa; tai

 

 

3.

opiskelija on suorittanut perusopetusta lukuvuoden 2020 - 2021 aikana ja ollut sen jälkeen sen jälkeen ilman opiskelupaikkaa; tai

 

4.

opiskelija on opiskellut perusopetukseen valmistavassa opetuksessa tai opiskelijavaihdossa ulkomailla lukuvuonna 2020 - 2021.

 

 

Ko. kohderyhmän opiskelijoilla on oikeus maksutta opintojen suorittamiseen tarvittavaan oppimateriaaliin (tarvittaessa: tietokone, kirjat, työvälineet, -asut, tutkintomaksut) sen kalenterivuoden loppuun saakka, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta tai sitä ennen saa toisen asteen tutkinnon valmiiksi. Opiskelijalla on oikeus maksuttomaan materiaaliin niin kauan kuin opinnot etenevät henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Opiskelija ei voi hakea maksuttomuusajan pidentämistä tai saada päätöstä maksuttomuudesta.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että lukuvuonna 2021 - 2022 oppivelvollisten lisäksi oppilaitoksen tarjoamiin opiskelijalle maksuttomiin materiaaleihin on oikeus seuraavilla opiskelijoilla:

 

1.

opiskelija on syntynyt vuonna 2004 ja

2.

opiskelija on opiskellut lukuvuonna 2020 - 2021 lukiokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa, ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa tai perusopetuksen lisäopetuksessa; tai

 

 

3.

opiskelija on suorittanut perusopetusta lukuvuoden 2020 - 2021 aikana ja ollut sen jälkeen sen jälkeen ilman opiskelupaikkaa; tai

 

4.

opiskelija on opiskellut perusopetukseen valmistavassa opetuksessa tai opiskelijavaihdossa ulkomailla lukuvuonna 2020 - 2021.

 

 

Lisäksi kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että tässä päätöksessä tarkoitetuilla opiskelijoilla on oikeus opintojen suorittamiseen tarvittavaan oppimateriaaliin maksutta (tarvittaessa: tietokone, kirjat, työvälineet, -asut, tutkintomaksut) sen kalenterivuoden loppuun saakka, jolloin opiskelija täyttää 20 vuotta tai sitä ennen saa toisen asteen tutkinnon valmiiksi, edellyttäen, että opinnot etenevät henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Opiskelija ei voi hakea maksuttomuusajan pidentämistä tai saada päätöstä maksuttomuudesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus, ammatillinen koulutus
tpvKasvatus ja opetus, lukiokoulutus ja yleissivistävä aikuiskoulutus,
tiedKonsernihallinto, sivistystoimialan talouden toimialapalvelu
tpvSvenskspråkig fostran och undervisning