Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta4111.03.20202

3025-2020 (10 03 02)

Selvitys Sirkkalan koulun aikataulun viivästymisestä

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 41

Rakennuttamispäällikkö Anne Antola ja toimitilapäällikkö Minna Juselius 9.3.2020:

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta on pyytänyt selvitystä Sirkkalan koulun aikataulun viivästymisestä. Kaupunkiympäristötoimialan Kaupunkirakentamisen toimitilojen rakennuttamisen käsityksen mukaan kyseessä on aikataulun tarkentuminen hankesuunnitteluvaiheen jälkeen, ei varsinaisesti myöhästyminen. Hankesuunnitelmassa on kohteen valmistumisarvioksi annettu joulukuu 2022. Lupaprosesseihin, kilpailutuksiin ja vanhan rakennuksen (Kärnhuset) purkuun on arvioitu kuluvan 2,5 vuotta. Tämän lisäksi tarvitaan aikaa suunnitteluun, joka tässä kohteessa on aika laaja kokonaisuus suunnittelutehtävän sisältäessä neljä jäävää rakennusta sekä yhden uudisrakennuksen, jotka tulee kilpailuttaa sekä suunnittelun että rakentamisen osana kokonaisuutena. Suunnitteluun tulee varata noin yksi vuosi, tätä ei hankesuunnitelmassa ole huomattu tuoda erillisenä asiana esille.

 

Hankesuunnitelman mukaisesta valmistumisajankohdasta takaisinpäin laskiessa voi todeta, että rakentamisen kohteessa tulisi siten alkaa kesäkuussa 2020. Se on kuitenkin mahdotonta, koska suunnittelu päästään kilpailuttamisen jälkeen aloittamaan vasta keväällä 2020. Mm. arkkitehtisuunnittelun arvioitu kokonaisarvo ylittää EU-kynnysarvon ja kilpailuttamiseen menee määräaikojen vuoksi pidempi aika kuin kansallisen kynnysarvon ylittävässä kilpailutuksessa. Suunnittelun hankintaa on ryhdytty edistämään asiakirjojen laatimisen aloituksella jo vuoden 2019 loppupuolella, ja saatu nyt kilpailutus liikkeelle, kun hankkeen projektipäällikön resurssit ovat vapautuneet edellisestä isosta hankkeesta. Käytännössä rakennustyöt kohteessa alkavat aikaisintaan keväällä/kesällä 2021, tämä tarkentuu suunnittelutyön kuluessa.

 

Kohde voidaan saada valmiiksi joulukuun loppuun 2022, mutta aikataulu sisältää runsaasti riskejä. Mikäli rakennustyöt jostain syystä (esim. betonin kuivumisongelma tms., vanhoista rakennuksista löytyvä yllättävä ongelma, rakennusluvan viivästyminen tai siitä tehtävä valitus, hankintaoikaisuvaatimukset) viivästyvät, on muuttoaikataulu välittömästi sekaisin. Uuden vuoden jälkeen loppiaiseen mennessä on todella lyhyt aika varustaa ja kalustaa viisi rakennusta (av-laitteet, kalusteet, kirjat, astiat jne.) Sivistystoimialan hankinnan kanssa on keskusteltu tästä, ja hankinnan edustajat pitävät aikataulua melko mahdottomana hankintojen toimitusten osalta. Lisäksi tilat joudutaan tuolloin ottamaan heti käyttöön, eikä materiaalien/kalusteiden ja tilojen yleistä tuulettamisaikaa jää lainkaan. Puolalan koulussahan tähän on varattu kevät 2020, samoin Syvälahden koulussa tuuletettiin kevätlukukausi loppuun kohteen valmistuessa kesken lukukauden.

 

Valmistumisarvioksi on siksi rakennuttajan tarkempien arvioiden jälkeen korjattu sekä suunnittelun vaatiman ajan että toteutuksen aikatauluvarauksen vuoksi huhtikuu 2023.

 

Toimitilojen rakennuttamisen näkökulmasta muutto väistötiloihin ei ole pakollista syyslukukauden 2020 alussa, ja rakennustöiden aloitusta voidaan siirtää jopa kesään 2021 valmistumisajankohdan huhtikuu 2023 viivästymättä. Käyttäjän eli koulun näkemys kuitenkin on, että tilanahtauden vuoksi väistötiloihin on syytä lähteä suunnitellusti syksyn 2020 alusta, vaikka se sitten pidentääkin kaavailtua väistötiloissa oloaikaa.

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 9.3.2020:

 

Ruiskadulle muutto tulisi toteuttaa alkuperäisen aikataulun mukaisesti syksyllä 2020.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää merkitä selvityksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAntola Anne
tiedJuselius Minna