Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta14711.12.20194

14105-2019 (10 03 02)

Lautturinkatu 5 tiloista luopuminen 31.7.2020 alkaen ja Pitkäpellonkatu 4 tilojen vuokraaminen avoimen toiminnan käyttöön 1.8.2020 alkaen

Tiivistelmä:

Kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksen 2019 - 2022 mukaisesti, että Lautturinkatu 5:n tiloista luovutaan 1.8.2020 alkaen ja samasta ajankohdasta alkaen vuokrataan avoimen varhaiskasvatuksen tarpeita varten tilat osoitteesta Pitkäpellonkatu 4.

Kasopelk § 147

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala, aluepäällikkö Virpi Kariluoma ja päiväkodinjohtaja Minna Pöyhönen 25.11.2019:

 

Turun kaupunginvaltuusto käsitteli 23.9.2019 § 138 Varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitystä 2019 - 2022. Päätöksen mukaan palveluverkon kokonaisjärjestelyjen kautta tarkastellaan mahdollisesti luovuttavia kohteita seuraavasti:

 

”Lautturinkadun päiväkodista luovutaan verkkoselvityksen tarkastelujaksolla 2019 - 2022.”

 

Palveluverkkoselvityksessä todetaan, että alueella sijaitseva Lautturinkadun päiväkoti on hyvin lähellä teknisen käyttöikänsä päätä. Sen peruskorjaamista ei nähdä tarkoituksenmukaisena investointina, sillä tiloihin ei saa nykyaikaisia vaatimuksia vastaavia puitteita ja yksikkökoko on todella pieni.

 

Lautturinkatu 5 toiminta kaudella 2019 - 2020

 

Lautturinkatu 5:n kiinteistöissä on marraskuussa 2019 sekä kokoaikaista varhaiskasvatusta että avointa varhaiskasvatustoimintaa, kuten avoin päiväkoti sekä ulko- ja sisäkerhotoimintaa. Lainsäädäntö ei määrää kunnan velvollisuudeksi järjestää avointa varhaiskasvatustoimintaa, mutta se on ollut hyvin suosittua Hirvensalon alueella ja siihen on osallistunut paljon alueella asuvia kotona lasta hoitavia perheitä.

 

Lautturinkadun päiväkodissa on kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa yhteensä 26 lasta 23 eri perheestä. Lapsista 10 on alle 3-vuotiaita. Kaikille lapsille voidaan järjestää uusi varhaiskasvatuspaikka lähipäiväkodeista. Huoltajien toiveet uudesta hoitopaikasta pystytään huomioimaan toimintakauden alussa vielä kohtalaisen hyvin.

 

Henkilökuntaa Lautturinkadulla työskentelee kaksi lastentarhanopettajaa ja kolme lastenhoitajaa sekä kaksi laitoshuoltajaa.

 

Päiväkotirakennukset menevät todennäköisesti myyntiin, jos sivistystoimiala luopuu toiminnasta.

 

Suunnitelma

 

Mahdollisen päätöksen jälkeen huoltajilta kysytään, missä he toivoisivat lapsensa varhaiskasvatuksen järjestettävän elokuusta 2020 alkaen. Nämä toiveet käsitellään ennen kuin palveluohjaus ottaa käsittelyyn uudet syksyn hakijat.

 

Henkilökunnalle annetaan mahdollisuus toivoa tulevaa yksikköä, ja toiveet huomioidaan mahdollisuuksien mukaan. Tällä hetkellä näyttäisi jopa siltä, että osalle voitaisiin tarjota työtä Haarlan päiväkodista.

 

Avointa toimintaa varten vuokrattaisiin uudelleen tilat osoitteesta Pitkäpellonkatu 4. Tilassa on aikaisemminkin ollut varhaiskasvatuksen toimintaa. Tilasta luovuttiin, koska Syvälahden päiväkoti valmistui. Tila sijaitsee Moikoisten liikekeskuksessa, joten se on hyvin saavutettavissa myös linja-autolla. Tilat soveltuvat avoimen varhaiskasvatuksen käyttöön, koska samassa rakennuksessa on muutakin varhaiskasvatustoimintaa ja hanke liittyy muutenkin palveluverkon kokoamiseen.

 

Pitkäpellonkadun tilat tarvitaan siihen asti, kun Wäinö Aaltosen koulun väliaikaiset tilat korvaava rakennus valmistuu ja siihen saadaan lisätiloja esiopetusta ja avointa varhaiskasvatustoimintaa varten. Hankkeen suunnittelu on käynnissä.

 

Kustannusvaikutukset

Lautturinkatu 5:n tiloista on maksettu vuokraa 2 506,64 kuukaudessa. Pitkäpellonkatu 4:n tilojen vuokra tulisi olemaan 5 816,59 kuukaudessa. Turun kaupunki on tehnyt tilasta määräaikaisen vuokrasopimuksen 31.3.2021 asti, joten kaupunki maksaa joka tapauksessa kustannukset.

 

Henkilöstöä tarvitaan edelleen avoimiin varhaiskasvatuspalveluihin, ja muulle henkilöstölle voidaan osoittaa toinen työtehtävä Turun kaupungin varhaiskasvatuksessa. Sinänsä muutoksesta ei aiheudu säästöjä henkilöstömenoihin.

 

Oheismateriaali 1               Vetoomus Lautturinkadun päiväkodin säilyttämisestä

 

Oheismateriaali 2               Adressi Lautturin päiväkodin säilyttämisen puolesta (nähtävänä kokouksessa)

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus:        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää luopua Lautturinkatu 5:n tiloista 1.8.2020 alkaen ja vuokrata samasta ajankohdasta toimitilat avoimen varhaiskasvatuksen käyttöön osoitteesta Pitkäpellonkatu 4.

PäätösAsia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi Hartialan Gardbergin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

palKariluoma Virpi
palKulmala Vesa
palPöyhönen Minna