Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Sivistystoimiala, varhaiskasvatus 
Palvelualuejohtaja1427.11.2019 

13860-2019 (01 01 03, 07 01 02, 02 06 01)

Tulorekisterin tiedon käyttäjien valtuuttaminen

Kaupunginlakimies Petra Einiö ja vs. palvelupäällikkö Satu Leppänen 27.11.2019:

 

Turun kaupunki siirtyy 1.1.2020 tulorekisterin tietojen käyttäjäksi tulotietojärjestelmästä annetun lain (53/2018) 13 § 1 mom. 18 kohdan perusteella.

 

Pykälän mukaan tulorekisteriyksikkö eli Verohallinto välittää ja luovuttaa tulorekisterin tietoja, jotka tiedon käyttäjä on salassapitosäännösten ja muiden tiedon saantia koskevien rajoitusten estämättä oikeutettu muun lain nojalla saamaan suorituksen maksajalta tai toiselta tiedon käyttäjältä. Tiedonsaantioikeus on rajoitettu koskemaan niitä tulotietoja, joita kunnalle sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetussa laissa (734/1992) tarkoitetun tai varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetussa laissa (1503/2016) tarkoitetun asiakasmaksun määräämistä varten sekä sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetussa laissa (812/2000) säädetyn tiedonsaantioikeuden toteuttamiseksi.

 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain on säädetty varhaiskasvatuksen maksuista, jotka määräytyvät perheen tulojen mukaan. Lain 17 §:ssä on säädetty kaupungin tiedonsaantioikeudesta. Pykälän mukaan mm. valtion viranomainen (esim. Verohallinto) on velvollinen varhaiskasvatuksen tehtäviä hoitavan viranomaisen pyynnöstä antamaan maksutta ja salassapitosäännösten estämättä kaikki hallussaan olevat palvelun käyttäjän ja hänen perheensä taloudellista asemaa koskevat maksun suuruuteen olennaisesti vaikuttavat tiedot ja selvitykset, jotka ovat viranomaiselle tässä laissa säädetyn maksun määräämiseksi tai viranomaiselle annettujen tietojen tarkistamiseksi välttämättömiä.

 

Selvyyden vuoksi todetaan, ettei tiedonsaantioikeus ei koske iltapäiväkerhomaksuja, joista säädetään perusopetuslain (628/1998) 48 f §:ssä.

 

Tulotietojärjestelmästä annetun lain 24 §:ssä todetaan, että vastedes palkanmaksaja ei ole velvollinen antamaan tulorekisteriin talletettuja tietoja tiedon käyttäjille muutoin kuin tulorekisterin kautta. Tämä turvaa sen, että jatkossa tulotiedot haetaan nimenomaan tulorekisteristä, mikäli tietoja ei tarvitse pyytää asiakkaalta tai niitä ei asiakkaalta ole pyynnöstä huolimatta saatu. Vuonna 2021 tiedonsaantioikeus laajenee eläkkeisiin ja etuuksiin. Sivistystoimialan varhaiskasvatus tarvitse siten jatkossa laskuttajilleen pääsyn tulorekisterin tulotietoihin tehdessään päätöksiä päiväkodissa ja perhepäivähoidossa järjestetystä varhaiskasvatuksesta perittävästä asiakasmaksusta (päätös maksun määrästä, alentamisesta tai perimättä jättämisestä).

 

Toimistosihteeri Anita Sundbergille, Kay Koivuselle, Anne Kaukoselle ja Tarja Turuselle on tarpeellista myöntää Verohallinnon ylläpitämään tulorekisteriin seuraavat toistaiseksi voimassa olevat tiedon käyttäjän roolit: varhaiskasvatus brutto ja varhaiskasvatus netto. Tulorekisterin pääkäyttäjät toimeenpanevat käyttöoikeudet tulorekisteriin tämän valtuutuspäätöksen perusteella vuodeksi kerrallaan.

 

Palvelualuejohtaja Vesa Kulmala:

 

Päätös          Päätin myöntää toimistosihteeri Anita Sundbergille, Kay Koivuselle, Anne Kaukoselle ja Tarja Turuselle Verohallinnon ylläpitämään tulorekisteriin seuraavat toistaiseksi voimassa olevat tiedon käyttäjän roolit: varhaiskasvatus brutto ja varhaiskasvatus netto.

 

 

 

Vesa Kulmala

Palvelualuejohtaja

Jakelu

tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedEiniö Petra
tiedJalonen Timo
tpvLeppänen Satu
tiedLindström Fredrik
tiedMikkola Valtteri
tiedSiipola Anne