Tilapalvelukeskuksen vastauksia vanhempainyhdistyksen vetoomukseen

 

Hankintakilpailutuksissa ei ole lyöty lukkoon työn ajankohtaa. Se voidaan vielä neuvotella tarjouskilpailun voittajan kanssa erikseen. Myös hankintaoikaisu lienee mahdollinen.

 

Purkutyön tarjouspyyntöasiakirjoissa on määritetty työn suoritusajankohta kesälle 2019. Tarjoajat ovat määrittäneet oman tarjouksensa tähän annettuun suoritusajankohtaan perustuen. Purkutyön siirtäminen kuukausilla muuttaisi annettujen tarjousten perusteena olleita tekijöitä merkittävästi, vaikeuttaisi urakoitsijan suunnittelemaa resursointia ja jopa mahdollisesti hintoja. Toki sopimismahdollisuuksia on monessa suhteessa, mutta kaupunki pyrkii pitäytymään tarjouspyynnön mukaisissa aikatauluissa tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi. Erityisesti tällaisissa tapauksissa, kun ylivoimasta estettä sopimuksessa pitäytymiseksi ei ole.

 

Rakennustyöt saadaan varmasti tehtyä myös niin, että vanha rakennus on paikallaan. Sehän oli alkuperäinen tarkoituskin.

 

Alkuperäisessä toteutusaikataulussa nykyinen päiväkotirakennus poistuu käytöstä toukokuun 2019 lopussa ja tavoitteena oli aiemmin, että toiminta uudisrakennuksessa olisi alkanut 1.10.2019. Eli hankkeeseen oli lähtökohtaisesti varattu neljä kuukautta jona tontilla ei ole lainkaan varhaiskasvatustoimintaa. Tällöin voidaan purkaa nykyinen rakennus sekä tehdä valmiiksi rakennusluvan alaiset piha-alueet. Kohteen käyttöönottoajankohdan siirryttyä maaliskuulle 2020 olisi tämä vastaava neljän kuukauden muusta toiminnasta vapaa aika osunut talvikuukausille, jolloin ei kyetä varmistumaan siitä, että pihatyöt ovat laadukkaasti toteutettavissa.

 

Uusi piha voidaan tarvittaessa tehdä vasta kesällä 2020, jolloin päiväkoti voisi olla kiinni kesäkuusta elokuun puoliväliin, jolloin esikoulu alkaa.

 

Rakennuslupa edellyttää päiväkodin valmiiksi saattamisen kokonaisuutena ja mikäli pihatyöt jäävät seuraavaan kesään, kohteen lopputarkastusta ja vastaanottoa ei voida suorittaa ennen niiden valmistumista. Purkutyöurakka tulee tehdä joka tapauksessa aiotussa aikataulussa. Lisäksi, myös pihatyöt ja piharakennus kuuluvat jo hankittuun urakkaan, jonka toteutusaikataulua ei ole sovittu kesään 2020 asti. Aikataulumuutoksista seuraa kaupungille sopimusseuraamuksia nykyisen urakoitsijan ja purkutyöurakoitsijan kanssa. Toimiminen kohteessa, jota ei ole hyväksytysti lopputarkastettu ja vastaanotettu aiheuttaa lisäjärjestelyjä viranomaisten kanssa.

 

Varhaiskasvatuksen edustajat ovat käyneet tutustumassa tiloihin ja arvioineet niiden soveltuvan lyhyeen väistökäyttöön. Tässä yhteydessä varhaiskasvatuksen edustajilla ei tarkoiteta päiväkodin johtajaa tai henkilökuntaa.

 

Päiväkodin johtaja on tutustunut tiloihin 4.2.2019 ja tässä yhteydessä todettiin tilojen soveltuvuus väliaikaiseen käyttöön pienten muutostöiden kautta.

 

..koska talossa on sisäilmaongelmia..

 

Tommilankadun sisäilmaolosuhteita on selvitetty VOC-mittausten, pinta- ja rakennekosteusmittausten ja olosuhdeseurantojen avulla. VOC-näytteenottojen tulokset ja olosuhdeseurannan tulokset eivät ylittäneet asumisterveysasetuksen mukaisia toimenpiderajoja. Mitatut rakennekosteusarvot ovat tyypillisiä maanvaraisien alapohjarakenteen arvoja eivätkä mitenkään erityisen korkeita. Näiden tutkimustulosten valossa ei ole löytynyt estettä tilojen käyttöönotolle.

 

Tommilankatu tullaan vuonna 2020 purkamaan, mutta purkamispäätös ei liity sisäilmaongelmiin. Purkupäätös perustuu kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkomuutoksiin. Niitunniskantien päiväkodin korvaavat tilat rakennetaan Tommilankadun tontille. Alun perin koulukäyttöön rakennettua Tommilankadun nykyistä rakennusta ei ole tilankäytöllisesti ja taloudellisesti kannattavaa peruskorjata päiväkotikäyttöön vaan purkaa se ja rakentaa tilalle uusi päiväkoti.

 

Vaadimme tiloihin perusteellisempia tutkimuksia. Tiloista tulisi selvittää myös mahdolliset

mikrobit, home- ja sieni-itiöt sekä kuitu ja pölynkoostumus. Mikrobit ovat hyvin vaikeasti

määritettäviä. Ehdotamme esimerkiksi homekoiran käyttöä ja jos se tekee löydön, niin

materiaalinäytettä Aerobiologian laitokselle. Mikäli tämä ei ole mahdollista, niin toivomme

usean erillisen kahden viikon välein otetun ilmanäytteen ottamista.

 

Sisäilma-asioissa toiminta perustuu Asumisterveysasetukseen (545/2015) ja sen soveltamisohjeeseen ja niiden toimenpiderajoihin. Homekoiratutkimukset eivät sisälly tähän.

 

Teollisten mineraalikuitujen mahdollisia lähteitä ovat mm. ilmanvaihtolaitteistojen rikkoutuneet äänenvaimentimet ja vanhentuneet tai rikkoutuneet mineraalikuituiset akustiikka-levyt huonetiloissa. Tommilankadulla äänenvaimennuslevyt on tarkoitus maalata ja lisäksi IV-kanavistoon tehdään nuohous- ja säätötyöt.

 

Ilmanäytteiden avulla voidaan osoittaa mahdollinen epätavanomainen olosuhde, ei mahdollisen vaurion paikkaa rakennuksessa. Ilmanäytteen lisäksi tulee myös löytyä muuta näyttöä toimenpiderajan ylittymiseksi, kuten homeen hajua, näkyviä vauriojälkiä, todettuja kosteusvaurioita rakenteiden sisällä tai pinnoilta otettuja mikrobinäytteitä. Lisäksi luotettavan tuloksen saamiseksi tulisi näytteitä ottaa useita eri ajankohtina.

 

Tommilankadun tiloissa tehdään korjausten jälkeen tarvittavat kontrollimittaukset.

 

Turun kaupungin Tilapalvelukeskus selkeästi tietää tilaan liittyvät ongelmat, mutta pyrki

salaamaan ne alkuvaiheessa. Tommilankadun kiinteistöön liittyvät raportit ovat luettavissa Turun kaupungin nettisivuillaviikolla 9.

 

Tilapalvelukeskus toimii avoimesti. Tommilankadun raportit ovat luettavissa nettisivuilla. Toimintamalliin kuuluu, että ajankohtaiseksi nousevien kiinteistöjen raportit lisätään nettisivuille kaikkien luettaviksi. Näin toimittiin myös Tommilankadun osalta. Viimeisimmät näytteet otettiin 26.2.2019 ja raportti siitä saatiin viikolla 10 ja vietiin silloin myös nettisivuille.

 

Mikäli väistöiloja tarvitaan, ehdotamme väistötiloiksi parakkeja. Parakit voidaan sijoittaa

Ruukinkentälle, jolla sijaitsee jo nyt päiväkodin väistöpiha. Sopivia alueita parakeille löytyy

myös Hannunniitun koulun läheltä tai Säkönkadun varrella olevalta niityltä tai Vanhan

Littoistentien varrelta olevalta jalkapallokentältä. Nämä kaikki vaihtoehtoiset paikat sijaitsevat

päiväkodin lähialueella eivätkä aiheita kuljetusongelmia.

 

Tilapalvelukeskus on käynyt asiaa läpi kaavoituksen kanssa ja lopputulema oli, että alueelta ei löydy sellaista sijoituspaikkaa, mikäli olisi rakentamiskelpoinen kesällä 2019. Vetoomuksessa esitetyt paikat eivät kaavallisesti käyttökelpoisia. Parakkien toimitus elokuun alkuun ei myöskään ole enää aikataulullisesti mahdollista. Ruukinkenttä on lisäksi kooltaan liian pieni.

 

Tommilankadun kiinteistön kunnostaminen vaatii huomattavasti rahaa ja sijaitsee

kaukana nykyisestä päiväkodista. Tommilankadun kiinteistö on tarkoitus purkaa, joten on

järkevämpää harkita väistötiloiksi nykyisen päiväkodin lähialueella sijaitsevia parakkeja.

 

Tommilankadun muutostöiden kustannukseksi on arvioitu 60 000 – 70 000 euroa. Parakkiratkaisussa perustamiskustannukset olisivat arviolta 300 000 euroa. Lisäksi siitä aiheutuu kuljetus- ja asennuskustannuksia ja varsinainen vuokra. Karkeasti arvioituna 7 kuukauden parakkihankinnan kustannus kaupungille olisi vähintään noin 400 000 euroa. Parakkien vuokravaikutus sivistystoimialalle olisi merkittävä, kun taas Tommilankadulla vuokravaikutusta nykyiseen verrattuna ei ole.

 

Toivomme, että Kasvatus- ja opetuslautakunta ottaa nämä näkökulmat huomioon päätöksen

teossa ja päättää ehdotuksemme mukaisesti, että vanhaa päiväkotirakennusta ei pureta, ennen

kuin uusi päiväkoti valmistuu tai mikäli väistötilat tarvitaan, väistötiloina toimisivat parakit

Ruukinkentällä tai muualla päiväkodin omalla alueella.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunnan toimivallassa ei ole rakennusten purkamiseen liittyvät asiat.

 

Mikäli väistötilaratkaisua Tommilankadulle ei hyväksytä, ei Tilapalvelukeskus voi taata muita väistötiloja tässä aikataulussa. Nykyinen päiväkoti sulkeutuu toukokuun lopussa.