Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta1807.02.20191

1566-2019 (12 00 01, 10 03 02)

Lausunto Lausteen koulun väistötilahankinnasta

Tiivistelmä: -

Kasopelk § 18

Toimitilapäällikkö Nora Hildén, sisäilmapäällikkö Kati Järvi ja tilacontroller Minna Juselius 4.2.2019:

 

Lausteen koulusta tehtiin syksyllä 2018 rakennuksen elinkaareen liittyvä kuntoarvio. Kuntoarvion perusteella tehtiin jatkotutkimuksia ja loppuraportti koulusta valmistui 16.1.2019 (oheismateriaali 1).

 

Selvityksen perusteella Lausteen koulun liikuntasalin lattiassa ja ulkoseinässä on mikrobivaurioon viittaavaa toimenpiderajat ylittävää mikrobikasvua. Kyseisistä vaurioituneista rakenteista on todettu ilmayhteys sisäilmaan. Lausteen koulun liikuntasali, puku- ja pesutilat ja liikuntasalin edustan käytävä on suljettu tammikuussa. Koulun ja suljetun osan väliset ovet on tiivistetty teippauksin ja huputettu. Sali ja salin edustan käytävä on alipaineistettu muuhun kouluun nähden, ja alipaineistuksen toteutumista tullaan seuraamaan jatkuvatoimisilla olosuhdemittareilla. Muu koulu säädetään lievästi ylipaineiseksi / lähelle nollaa, jotta ilmavirtaukset rakenteista sisätiloihin estetään.

 

Rakennuksen lattiapinnat kartoitettiin kauttaaltaan pintakosteudentunnistimella ja epätavallisia havaintoja tehtiin koko koulun alueella, enemmän kuitenkin koulun kaakkoispäädyn korjatulla alueella. Epätavallisille pintakosteushavaintojen alueille tehtiin viiltomittauksia, joista useassa kohdassa havaittiin kohonnutta kosteutta. Lattiapinnoitteista kerättiin materiaalinäytteitä VOC-kokonaisemission määrittämiseksi. Jokaisessa avauksessa oli havaittavissa voimakas, pistävä haju ja mattoliimassa tummentumaa. Kaikkien näytteiden VOC-analyysin osalta 2-etyyli-1-heksanoli-arvo ylittyy moninkertaisesti ja kahden näytteen osalta myös TVOC- ja C9-alkoholien viitearvot ylittyvät selkeästi.

 

Laboratoriotulokset ja kenttähavainnot viittaavat siihen, että muovimattojen alapuolelle päätynyt kosteus on aiheuttanut pinnoitteen alapuolisten materiaalien kemiallista vaurioitumista. Mikrobianalyysien mukaan kahden näytteen tulokset viittaavat mikrobivaurioon.

 

Ulkoseiniin tehtiin rakenneavauksia ja otettiin materiaalinäytteitä. Tulos viittaa kosteusvaurioon rakenteessa. Merkkiainekaasukokeessa havaittiin kaikkien seinien osalta vähintään vähäisiä vuotoja, useissa kohdissa vuodot olivat merkittäviä. Ikkunaliittymien vuotoja tapahtui kaikkialla kiinteistössä. Rakennuksen sisätilat olivat paikoitellen melko alipaineisia. Aiemmin syksyllä 2018 koulussa tehtiin kuitumittauksia, joissa toimenpiderajan ylittyi kolmessa näytteessä.

 

Tämän hetken tietojen ja tutkimusten mukaan toimintaa voidaan muussa osassa rakennusta kuin liikuntasalissa jatkaa kevään ajan entisellään. Asian varmistamiseksi tehdään parhaillaan lisätutkimuksia. Rakennusterveysasiantuntija on kuitenkin arvioinut, että tutkimustulosten perusteella rakennuksen oleskelutiloissa tavanomaisesta poikkeava altistumisolosuhde on todennäköinen (asumisterveysasetuksen mukainen arviointiasteikko epätodennäköinen-mahdollinen-todennäköinen-erittäin todennäköinen). Ympäristöterveydenhuollon lausunnon mukaan selvityksissä todettuja vaurioita ja terveyshaittoja on ryhdyttävä poistamaan. Laajojen korjaustoimien aikana koulurakennuksen käyttö normaalisti on mahdotonta. Tämän vuoksi on perusteltua, että koulurakennuksesta siirrytään väistötiloihin viimeistään 6 kuukauden kuluessa. Terveystarkastajan lausunto (päiväys 22.1.2019) on oheismateriaalina 2.

 

Lausteen koulun laajamittaiset korjaukset sisältäisivät lattiatöiden lisäksi ainakin koko rakennuksen vesikaton ja ilmanvaihdon uusimisen. Niin sanottuina pieninä investointeina kohteeseen on ollut suunnitteilla myös liikuntasalin ja ruokasalin saneeraukset. Kaikkien töiden kustannusarvio nousee niin korkeaksi, että on tarpeellista arvioida pitkän aikavälin tilaratkaisuna myös uudisrakentamista.

 

Lausteen koulun pysyvän tilaratkaisun tarveselvityksen laadinta on käynnistetty Tilapalvelukeskuksessa. Tarveselvityksessä määritellään tulevaisuuden tilatarve ja sen ratkaisuvaihtoehdot. Tarveselvityksen käsittelyn yhteydessä ratkaistaan muun muassa, toteutetaanko koulutalossa laajat korjaukset vai puretaanko rakennus ja toteutetaan korvaavat tilat uudishankkeena.

 

Ennen kuin tarveselvityksen pohjalta päästään tekemään ratkaisua Lausteen koulun korjaamisesta tai uudishankkeesta, tulee koululle ja muille tilojen käyttäjille järjestää syksyksi 2019 väistötilat.

 

Lausteen koulukiinteistön tiloja käyttävät koulu, aamu- ja iltapäivätoiminta, esiopetus, Perhetupa sekä nuorisopalvelut ja kirjasto. Väistötilatarve on kartoitettu ja sen pohjalta väliaikaista tilaa tarvitaan noin 2 500 m2 sisältäen koulun, aamu- ja iltapäivätoiminnan, esiopetuksen ja Perhetuvan tilat. Kirjastopalvelut tullaan järjestämään alueelle kirjastoautolla ja nuorisopalveluja varten tilaratkaisua haetaan kevään aikana. Väistötilojen tilaohjelma liitteenä 1.

 

Kaupungilla ei ole valmiina tarvittavia väistötiloja, joten tilahankinta tulee kilpailuttaa. Väistötilahankinnan kiireellisen aikataulun vuoksi kyseeseen tulee vain siirrettävistä moduuleista koostuvien tilojen vuokraus.

 

Koulun sijaintia Lausteella pidetään tärkeänä asiana, joten myös väistötilat pyritään järjestämään Lausteelta. Väistötilojen sijoituspaikaksi esitetään Lausteen koulun piha- ja kenttäaluetta.

 

Alustava arvio kaupungille muodostuvista, tarvittavien moduulitilojen vuokrakustannuksista on noin 1 M€ vuodessa. Arvio perustuu 3 vuoden vuokrasopimukseen ja sisältää moduulien asennuksen, kuljetuksen, purun, poiskuljetuksen ja kuukausivuokran. Mikäli tilojen käyttöä jatketaan kolmen vuoden jälkeen, jäävät vuokrakustannuksesta pois moduulien asennuksesta, kuljetuksesta, purusta ja poiskuljetuksesta muodostuvat vuokrakustannukset, jotka on kuoletettu 3 vuoden vuokrasopimuskauden aikana. Tämän jälkeen kaupungin ulosmaksama vuosivuokra moduulitiloista on arviolta noin 420 000 €.

 

Sitovia tarjouksia voidaan pyytää toimittajilta vasta sen jälkeen, kun kaupunginhallitus on antanut luvan käynnistää väistötilahankintaprosessi. Näin ollen päätöksentekoa varten esitetään, että tilahankinnan kattovuosivuokraksi 3 vuoden sopimuksella asetetaan 1 200 000 euroa ja tilapalvelujohtaja oikeutetaan tekemään hankintapäätös, mikäli saadut tarjoukset jäävät kattohinnan alle.

 

Sivistystoimialalle muodostuva vuokrakustannus on arvioitu edellä esitetyn, kaupungille muodostuvan vuokrakustannuksen pohjalta. Vuosivuokra-arvio on 1,04 M€. Mikäli tilojen käyttöä jatketaan kolmen vuoden jälkeen, vuosivuokra-arvio sivistystoimialalle on noin 510 000 €. Kilpailutuksen onnistumisen varmistamiseksi kaupungin ulosmaksamaksi kattovuokraksi esitetään kuitenkin 1,2 M€. Sivistystoimialan maksama vuokra päivitetään toteutuneiden kustannusten mukaiseksi.

 

Mikäli väistötilojen tulee olla käytettävissä elokuussa 2019, on tilojen kilpailutus saatava käyntiin vielä helmikuun aikana. Arvion mukaan tarjoukset väistötiloista voitaisiin saada maalikuussa, mikäli kilpailutus voidaan käynnistää kaupunginhallituksen käsittelyn 11.2. jälkeen. Aikaa rakennuslupaprosessille, perustusten tekemiselle ja moduulien toimitukselle tulee varata noin 6 kuukautta.

 

Liite 1                                  Väistötilojen tilaohjelma

 

Oheismateriaali 1               Kuntotutkimusraportti

 

Oheismateriaali 2               Terveystarkastajan lausunto 22.1.2019

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen 4.2.2019:

 

Kuten edellä on todettu, ei väistötiloja alueelta eikä sen läheisyydestä ole löydettävissä. Sivistystoimiala maksaa Lausteen koulun osalta vuokraa 395 000 euroa vuodessa. Esiopetustiloista maksetaan vuokraa 90 000 euroa. Kokonaiskustannus on 485 000 euroa vuodessa. Edellä olevan arvion mukaan tilakustannukset nousevat Lausteella merkittävästi eikä tähän ole talousarviossa lainkaan varauduttu eikä tällaisia säästöjä voida löytää ainakaan Lausteella toimivien yksiköiden talousarvioiden sisältä. Toisaalta tässä vaiheessa ei ole vielä tarkkaa tietoa tulevasta vuokrakustannuksesta.

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyy osaltaan Lausteen koulun väistötilahankinnan ja sitoutuu siitä aiheutuviin vuokrakustannuksiin.

 

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Lautakunta edellyttää, että kohoavat vuokrakustannukset kompensoidaan sivistystoimialan budjettiin.

Päätös tehtiin Koivusalon tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi, tilapalvelupäällikkö Nora Hildén ja sisäilmapäällikkö Kati Järvi olivat kokouksessa vastaamassa kysymyksiin.

Jakelu

lausTilapalvelukeskus
tiedHildén Nora
tiedJärvi Kati
tiedLehtiö Saku


Liitteet:

Kasopelk § 18
Liite 1:Väistötilojen tilaohjelma