Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kasvatus- ja opetuslautakunta20512.12.20188

12654-2016 (065, 021)

Kuoriperunoiden käyttö varhaiskasvatuksessa vaiheen 3 ruokapalvelusopimuksissa

Tiivistelmä:

Varhaiskasvatuksen ruokapalvelut on kilpailutettu käyttäen hyväksi varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta, jonka mukaisesti varhaiskasvatuksessa tulisi käyttää perunaa mm. kuorineen. Kuorimattomien perunoiden käyttö aiheuttaisi merkittävää lisätyötä varhaiskasvatuksen henkilökunnalle, joten kasvatus- ja opetuslautakunnalle esitetään, että varhaiskasvatuksessa otetaan käyttöön kuoritut perunat.

Kasopelk § 205

Strateginen hankinta, palvelupäällikkö Suvi Haukioja 28.11.2018:

 

Sivistystoimialan toimialajohtaja on 4.4.2018 § 9 päättänyt, että ruokapalveluja koskevat vaiheen 3, kohderyhmä 1 alue 4 ja kohderyhmä 2 alue 5, sopimukset 1.8.2018 alkavalle sopimuskaudelle solmitaan Arkea Oy:n kanssa.

 

Ruokapalvelut on kilpailutettu käyttäen hyväksi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan Terveyttä ja iloa ruoasta -varhaiskasvatuksen ruokailusuositusta (2018). Suosituksen liitteessä 2 todetaan, että ruoka-aineet valitaan lounaalla ja päivällisellä perunan ja viljalisäkkeiden osalta seuraavasti: ”Vaihtelevasti perunaa kuorineen keitettynä, kuutioina, suikaleina, viipaleina tai perunasoseena. Pasta ja riisi täysjyväisenä niin lisäkkeenä kuin ruokalajeissa.” Lisäksi varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksen Ruokaportaiden mukaan lapsen on hyvä harjoitella perunan kuorimista 4-5 -vuotiaana.

 

Ruokailusuositukset korostavat ruokailutilanteen kiireetöntä ilmapiiriä. Kuorimattomien perunoiden käyttö varhaiskasvatuksessa aiheuttaisi merkittävää lisätyötä lasten ruokailun ohjaustilanteessa varhaiskasvatuksen henkilökunnalle. Ryhmäkoon ollessa noin 21 lasta on ruuan jakaminen, perunoiden kuoriminen, ruokailutilanteen ohjaaminen ja pedagogisen vuorovaikutuksen ylläpitäminen samanaikaisesti esimerkkiruokailijana toimittaessa käytännössä mahdotonta kolmelle kasvattajalle. Varhaiskasvatuksen ruokailusuositus ei tältä osin valitettavasti ota huomioon eri-ikäisten lasten motorisia kykyjä kuorimiseen.

 

Vaiheen 3 ruokapalvelusopimuksen sopimustoimittaja Arkea Oy on tehnyt lisähintatarjouksen ko. sopimukseen. Kuoritun perunan hinta on 0,01 €/var­haiskasvatuksen ja laitosruokailun lounas ja päivällinen. Tarjous koskee varhaiskasvatuksen lounaita ja vuoropäiväkotien päivällisiä ja henkilökunnan ruokailua, sillä eri perunoiden toimittaminen ryhmiin ei ole järkevää.

 

Tarjouspyynnön annosmäärien perusteella vuosikustannus on 2 500,80 € alueella 4 ja 2 721,60 € alueella 5.

 

Lisätietona mainittakoon, että loput päiväkotien ja koulujen ruokapalveluista (alueet 1-3) ovat tällä hetkellä kilpailutuksessa (sopimukset alkavat 1.8.2019). Tämän kilpailutuksen tarjouspyynnössä on vaadittu kuorittujen perunoiden käyttöä varhaiskasvatuksessa.

 

Liite 1                                  Vaiheen 3 ruokapalvelusopimusten hintaliite, päivitetty 28.11.2018 (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)

 

Toimialajohtaja Timo Jalonen:

 

Ehdotus        Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää, että

 

-

 

Turun kaupungin vaiheen 3 ruokapalvelusopimusten (ruokapalvelun alueet 4 ja 5) varhaiskasvatuksen yksiköissä otetaan käyttöön kuoritut perunat ja

-

 

vaiheen 3 ruokapalvelusopimusten hintaliite ”Päiväkotilounas/päivällinen + laitosruokailu” -kohtien osalta päivitetään liitteen 1 mukaisesti.

 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoArkea Oy
tiedKonsernihallinto, strateginen hankinta
tiedHaukioja Suvi
tpvJalonen Timo
tiedRantanen Maija-Liisa
tpvTakalo Anne


Liitteet:

Kasopelk § 205
Liite 1:Vaiheen 3 ruokapalvelusopimusten hintaliite, päivitetty 28.11.2018 (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)